Съкращенията във ВМЗ-Сопот са неизбежни, призна Добрев

Инвеститорите обаче бягат заради тежкото финансово състояние на завода
Обновена: 15 яну 2013 14:49 | 15 яну 2013 11:20,
88
Съкращенията във ВМЗ-Сопот са неизбежни, призна Добрев
Снимка: БТА

Без структурни промени и съкращение на персонал за ВМЗ-Сопот няма да се намери инвеститор, който да иска да го приватизира, а единственият изход остава продажбата на завода. Наистина без инвеститор е много трудно да се гарантира бъдещето на дружеството.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за Нова телевизия, коментирайки изходът за оръжейния завод в Сопот, чиято процедура за приватизация се провали.

По думите на Добрев от днес икономическото министерство започва активен диалог с представители на синдикатите, за да бъдат направени известни реформи в предприятието. Голяма част от тях са свързани именно със съкращаването на голям брой от работниците.

Икономическият министър обясни, че в момента предприятието е поставено пред няколко основни проблема – не само неизплатените заплати на стачкуващите, но и предстоящото дело за несъстоятелност, което ще се гледа на 21 януари в съда.

„През последните 15 години ВМЗ е трупало задължение след задължение. Към момента има натрупани над 150 млн. лв. задължения, а по-голямата част от тях – 100 млн. лв са към частни кредитори, които един по един завеждат дела за несъстоятелност. А несъстоятелността на завода би бил възможно най-отрицателният изход от ситуацията“, обясни Добрев.

Икономическият министър изложи предложението си, което от днес ще бъде дискутирано и със синдикатите. Ще бъдат обсъждани структурни промени и освобождаване на голяма част от персонала. По думите на Добрев хората, които ще бъдат освободени, ще бъдат наемани по програмите за заетост на социалното министерство.

"Вече сме говорили да бъдат настанени на работа в общината, в други частни фирми в региона. Но едно такова преструктуриране трябва да се извърши, защото в противен случай ние няма да можем да спасим предприятието от несъстоятелност, което означава, че няма да има заплати, а не заплатите да закъсняват или трудно да ги гарантираме“, посочи Добрев.

По повод на вчерашното изказване на лидера на КНСБ Пламен Димитров, че ВМЗ може да се „влее“ в дружеството „Терем“ и по този начин да бъде спасено, Добрев бе категоричен, че подобна възможност е напълно неизпълнима. Икономическият министър обясни, че печалбата, която „Терем“ генерира, е прекалено малка, за да успее да избави оръжейния завод от тежкото икономическо положение, в което се намира. По думите на Добрев сливането на двете предприятия дори би влошило състоянието на ВМЗ.

Същевременно изпълнителният директор на Агенция за приватизация Емил Караниколов коментира пред БНТ, че инвеститорите във ВМЗ се притесняват от тежкото икономическо състояние на предприятието и това ги отблъсква да участват в процедурата за приватизация.

"Инвеститорите не бягат от ВМЗ-Сопот заради социалните елементи, а заради тежкото му финансово състояние. Най-тежкият проблем на дружеството е, че то е декапитализирано, твърди Караниколов.

Още за ВМЗ-Сопот четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: приватизациявмз сопот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
75, 75 ... преди 11 години
А ти, ***, посочи поне един военен завод в САЩ, поименно, и после докажи, че няма държавни. Да не би да кандидатстваш за приватизатор. А недей. Вече се иска документ за психично състояние. Иначе нещо мтого гърмят частните военни складове, работилници, цехове ...
71
1
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
Частният Емко прави 65 милиона лева оборот с 600 служители. Държавният ВМЗ Сопот, прави 60 милиона лева оборот с 3200 служители. Производствата са аналогични...
70
0
 
1
 
! Отговори
beta преди 11 години
До АнонименТипично герберско, не могат, ама няма други. Който и да е ще е по добър от тези !
69
1
 
0
 
! Отговори
AGUERO преди 11 години
НЕ ЗНАМ НО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ КАКВО ЧАКАТ АМИ НЕ ПОЧНАТ ДА РАЗГРАБВАТ ЗАВОДА ДО ТУХЛИ ДО ВСИЧКО ДА НЕ ОСТАНЕ НИЩО ОТ НЕГО КАКТО ЗАВОД МИЗИЯ В БЯЛА СЛАТИНА ! НО ТЕЗИ НЕЩА НЕ МОЖЕ ДА ГИ ПРАВИ ВСЕКИ ТО АКО МОЖЕШЕ ЩЕШЕ ЗА НАЙ МАЛКОТО ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ВДИГА НА СТАЧКИ А НЕ ДА СА *** ПРОДАЖНИЦИ И *** БЪЗЛИВИ И НЕ ЗНАМ СИ КАКВО ОЩЕ !
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
81 и после какво , какво предлагаш , кого предлагаш и защо го предлагаш
67
1
 
2
 
! Отговори
Мирослав преди 11 години
Трябва да направим един концлагер и целия парламент и всичките им престъпни структури да ги вкараме там!Ще работят за без пари, само за парче хляб!Всеки ден ще им намалявам дневните дажби храна!Еййй полудял съм вече!Един лев данък няма да платя на тази *** държава!Писна ми от цървулщината на тези палячовци!Дайте да направим един национален протест най-накрая!Не ни трябват нито социални групи нито нищо!Трябва ни единство!!!
66
0
 
2
 
! Отговори
57 преди 11 години
Този завод може да бъде закупен само от Китайци които неколкократно са го искали НО БЕЗ КОМИСИИОННИ.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До чекистТова е в червените бетонни кухини . Мислят със задниците си. Всичко е елементарно , другарю.Докато имаше СССР и СИВ имаше НРБ. От СССР НРБ получаваше суровини и материали на измислени цени,получаваше готови технологии /лиценз/и оборудване,имаше осигурени пазари за оръжията на Варшавския договор.Кинтекс продаваше за долари продукцията на "Металхим".СССР , СИВ и Варшавския договор ги няма.Ако не беше Горбачов,друг щеше да прекрати измамата,наречена комунизъм.Отдавна ВМЗ е мъртво.
64
1
 
2
 
! Отговори
Симпатяга до 71 преди 11 години
Пич, това дето си го изброил е, защото имаше СИВ и чиновници определяха кои *** къде да се произвеждат, плюс ресусри на воля от големия брат, за да може масата като теб само да ядат, *** и най-важното - да слушат и да не надигат глава. От 25 год СИВ няма, престани да рИвеш. Онова време няма да се върне, щото е противоприродно и безсмислено. Сега - каквото си изработиш, това ще имаш. А, накрая видях - бил си от "нация грамотна, инжИнерна".
63
0
 
3
 
! Отговори
sopot преди 11 години
sykrashtenieto v NARODNOTO SYBRANIE eeee neizbezno ot 240 na 15 maimyni
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Инвеститорите обаче бягат заради тежкото финансово състояние на завода"...А Надин?
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кой ти е казал, че в САЩ например, цялото военно производство е частно,------------------------------------------------70 *** посочи държавен завод в САЩ произвеждащ оръжие.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плащат си греховете...
59
0
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 11 години
Уволнявай !!!!и Продавай!!!!!!!!!!!!! Тва му е майката!!!!!!!!!!!не се подавай!!!!!!!!!!!!!!!!!3200 клати к..ровци!!!!!!!Да ходят да пасат овци и да гледат картофффф....Условия ще поставят!!!!!!!!!!!
58
3
 
0
 
! Отговори
съкращение преди 11 години
След като нямаме икономика и министерството няма държавни предприятия от които да *** не ни е нужно министерство на икономиката както нямаме и държавни превозвачи ,тогава защто ни е министерство на транспорта
57
1
 
1
 
! Отговори
чекист преди 11 години
И Военното производство отива по реда си. България формираше главно приходите си от: Храни, тютюн, алкохол, зърнени храни, електроника, метали,оръжие и боеприпаси,кари, масла и деривати, електричество. Сега внасяме храни, електрониката е аут, карите аут, металургията аут с малки изключения, Едната рафинерия фалирахме, другата продадохме на безценица, оръжейното производство в кома, ще внасяме и ток ако има с какво. Превръщаме се от нация грамотна, инжинерна в нация от обслужващ персонал.
56
0
 
0
 
! Отговори
65 @ преди 11 години
А кой ти е казал, че в САЩ например, цялото военно производство е частно, драго ми жълтодупевичовче? И разпръскваш невярна информация. Но какво да се иска от човече, което казва не знам за моя мозък. Дори и мозъка си не познаваш. Да не говорим за препинателните знаци.
55
2
 
1
 
! Отговори
R преди 11 години
Към работещите във ВМЗ :Ако като сте изнасяли части да си сглобите чайници и са се получили автомати , вземайте нещата в свои ръце........................................................................Или слагайте по една къса пола-да се виждат гащите и напред към Пайнера-за там имало пари!!!.......................................................................Мръсни,долни,скапани управници!!!Докога ще се подигравате с народа???
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А няма ли нещата да се оправят, ако се съкрати недоразумението Тобрефф? Защото то прикрива и подминава въпроса, как се стигна до това плачевно финансово състояние на ВМЗ-то ? Кой и как продаде заводските филиали на наши хора, като прехвърли загубите им на централния завод? И защо не си размърда бебешкото зад ниче този нечий дипломант да търси варианти за оздравяване на завода, за разкриване на пазари за производството му, да търси нови, високотехнологични производства, които да заменят старите. За това не му ли увира високообразованият акълец? Защото това е икономическата и социална логика, а не да направиш поредният дар на някой крадлив олигарх за сметка на съкращениетоа всъщност на унищожаването на няколко хиляди съдби, здраве и живот? Много лесно се прикрива политиката зад вредния, човеконенавистнически, фридмански (вампирски) лозунг на раздържавяването. Защото нашата БГ практика показва, че раздържавихме поредно най-важните отрасли за държавната сигурност, като правило чрез продажбата им на чуждестранни собственици енергетика, комуникации, водно стопанство, сега мерим и ж.п. транспорта, и пощите. Да не говорим за убийствено изгоднитечуждестранни концесии за десетки години напред за експлоатация на изключително важни суровини и полезни изкопаеми. Ми що не раздържавим и държавата. Нали раздържавяваме! В тази логика не ни е необходима държава. Да стане частна територия на Бумбисорсбълг Дрянкърджоуб Костърплейв.
53
2
 
1
 
! Отговори
Пфф преди 11 години
Аз предлагам на първо време да съкратим един ресор в правителството - министър на икономиката е длъжността. Първо икономика в България няма (не визираме сивия мафиотски сектор който е 99.8%), второ точно този индивид не върши нищо полезно и без това, а нанесените вреди за 1 година ще ги плащат 3 поколения напред...