Нивото на Дунав край Лом се покачва

Засега обаче то остава безопасно, успокояват експерти
8
Нивото на Дунав край Лом се покачва
Засега няма опасност Дунав да залее пак Лом. Снимка: БТА

Нивото на река Дунав при Лом се покачва, но остава на безопасни стойности, обяви отговорникът за кризи в община Лом Красимир Христов пред БТА.

В сряда водният стълб е достигнал 530 см, което с 19 см повече от предния ден.

Заради повишеното ниво на реките в горния участък на Дунав водният стълб се следи ежедневно. За нас става особено важно състоянието на реката при шлюзовете Железни врата, допълни Красимир Христов.

Ако високата вълна стигне до там, то пътят й до Лом трае само 38 часа. При нужда само за няколко часа може да се изградят временни диги, които да спират водата, посочи експертът.

Още по темата
За Лом най-опасното място си остава районът на пристанището и крайбрежният квартал "Боруна", в който живеят над 5000 души.

Преди ден директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе Павлин Цонев успокои, че няма опасност от наводнения в българския участък на река Дунав.

Той призна, че според прогнозите до края на тази седмица нивото на реката ще скочи с метър - метър и половина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Ломрека Дунав
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 10 години
Снимката е от Видин
6
0
 
2
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Меркел каза, че всички ще бъдат компенсирани БЕЗ бюрократични спънки. Браво на Меркел!!!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Drago преди 10 години
От няколко дни се отразява по медиите какво става по горното течение на Дунав. Ако има наводнени български земи и недай си Боже градове, отговорните за това фактори направо да се закарат на място, и да се пуснат отгоре, после да се оправят кой както може! След което да поемат финансово щетите! И за да няма размиване на отговорността, да поемат ГРУПОВО финансово щетите. Ще чакаме, то идва...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нивото на Дунав край Лом се покачваЗасега обаче то остава безопасно, успокояват експертиСлед няколко дни... Нивото на река Дунав продължава да се покачва и вече над водата не остана нищо, за което да се тревожим.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не вярват на прогнози а да вземат спешно мерки защото идва много вода.В Германския град Пасау всичко е наводнено от Дунава.Ако това се случи и в Лом и другите край дунавски градове ще е наистина фатално за хората там.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господата управляващи да помислят какво ще стане след няколко дни когато Дунав прелее, че в северозпадналата България само това им липсва на хората!!!!
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мале ако стане същото като в Европа България просто ще колабира ....