60 лв. на месец за парно искат да предложат в Перник

Действащият Закон за енергетиката обаче спъва идеята
10
60 лв. на месец за парно искат да предложат в Перник
Снимка: Булфото, архив

Пернишката "Топлофикация" е готова да предложи ползването на централно парно отопление и топла вода срещу 60 лв. на месец без ДДС за апартамент от 65 кв.м. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Стойчо Василев пред БТА.

Предприятието разработва вариант, при който топлоснабдяването да се заплаща като абонаментна такса. За санираните апартаменти се предвижда отстъпка.

Пречка за въвеждане на инициативата обаче е действащият Закон за енергетиката, който не позволява абонатите сами да  изберат начина на отчитане. Асоциацията на топлофикационните дружества в България е внесла искане за промяна на закона в парламентарната комисия по енергетика, каза още Василев.

Иновацията на пернишката "Топлофикация" предвижда такса "отопление" да се заплаща целогодишно, независимо от сезона, с тримесечен гратисен период.

Тя ще надхвърля средната цена от 60 лв. за тристайните апартаменти и ще бъде под нея при гарсониерите.

Срещу абонамента гражданите ще могат да ползват неограничено количество топлина в домовете си. Ще се следи стриктно само консумацията на топла вода. Потреблението й за всеки апартамент ще бъде лимитирано, при надхвърляне на лимита превишението ще се доплаща.

Дружеството се задължава да поддържа минимална температура от 21 градуса в жилищата на перничани.

Необитаемите апартаменти ще заплащат определена такса "сградна инсталация", която ще се формира като процент от ползваната топлоенергия в абонатната станция. Подобен абонамент ще елиминира и кражбите, обяснява предимствата на нововъведението Василев.

При наличието на законова възможност "Топлофикация" - Перник може да въведе новата форма на таксуване от началото на новия отоплителен сезон, уверява нейният изпълнителен директор. По думите му до месец е възможно да бъдат изготвени договорите и предложени на абонатите.

Сега перничани плащат по 75 лв. за мегаватчас топлинна енергия. С решение на Съвета на директорите и собствениците на предприятието от 15 април тази година парното струва на населението с 3,8 на сто под цената, определена от ДКЕВР. Дружеството прави и 10 процента отстъпка за редовни платци.

"Топлофикация" - Перник е пионер и във въвеждането на отчитане на базата на кубатура на жилището.

Апартаментите към 78 абонатни станции в областния град плащат до 1 лв./куб. м отопляем обем. Гражданите са доволни, в най-големия студ ходят в домовете си по къси ръкави, хвали се топлофикационният директор.

Дружеството, което е и лицензиран топлинен счетоводител, се е върнало към старата система на отчитане, защото 95 процента от постъпилите жалби от граждани са за неправилно разпределение. Хората не се издължават, защото не са убедени, че плащат собствените си сметки, смята Стойчо Василев.

По негови данни 35 млн. лв. се прибират всяка година от десет фирми за дялово разпределение в страната.

Пернишкото топлофикационно дружество има 19 532 абонати. Задълженията им за парно и топла вода надхвърлят 40 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Drugarju vasilev 68 godini stigat.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До далавераSas toplomer pred vseki apartament,pak togava neka krade koito shte..
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПенсионеркаИ я нямаше крадливата сврака фандакова и сие и компаниика
7
0
 
6
 
! Отговори
ееее преди 10 години
искаме и в софия 60лева за парно а не като сега 150+ за една стая !!
6
6
 
8
 
! Отговори
далавера преди 10 години
ПОРЕДНАТА ДАЛАВЕРА. Мислят ден инощ как да рекитират хората.Хора разберете, че Топлофикация трябва да бъде доставчик до всеки апартамент . Което ще рече ,че щранговете трябва да отидат в коридорите и стълбищата , иот там да се включат апартаментите, всеки по отделно. Ако това не стане рекетът ще си продължи
5
2
 
35
 
! Отговори
Пенсионерка преди 10 години
Какви пионери? Че то така си беше - плащаше се на отопляем кубически метър. И сметката на двустаен апартамент заедно с топлата вода не беше повече от 20 лв! И не ми говорете за комунизъм - просто кражбите тогава не бяха в такива огромни размери като сега и ги нямаше алчните чужди монополисти. Таксите си прибираше директно ТЕЦ-а, а не хилядите служители от разните Техеми, и др.подобни. Сметнете колко пари отиват само за заплатите на тия мошеници, за сградите и офисите им...
4
16
 
6
 
! Отговори
so преди 10 години
Ъмм... нещо за енергийна ефективност говори ли се в тоз план? Абонатите ще държат прозорците си отворени по цяла зима, ще топлим улиците и няма да има никакъв смисъл от качествени дограми, топлоизолации и т.н. *** социализЪМЪ.
3
24
 
8
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Тая работа нещо на комунизъм ми намирисва. Ще гарантираме три пъти на ден котлова храна за народонаселението, чифт *** и почивка на море ( спане в палатка брезентова военна и хранене в столовата на побратимен трудов колектив). Не нам.
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То така трябва да бъде,ама монополистите разбъркаха законовата каша за да могат повече "риби" да влязат в мрежите им.Но свинете като рият пръста тя пада на главите им.Според мен това е логично и правилно решение ,напук на "големите топлинни експерти".
1
31
 
7
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Няма как да стане този комунизъм!!!