Руснаци искат да открият свое училище в Бургас

Обучението в него трябва да е по изцяло руска програма
Обновена: 8 сеп 2013 19:49 | 8 сеп 2013 19:49,
229
Руснаци искат да открият свое училище в Бургас
В Бургас може да има скоро руско училище. Снимка: Булфото

След като кризата не успя да уплаши руснаците и те продължават да бъдат най-активните купувачи на недвижими имоти по Черноморието ни, сега братушките са се насочили и към създаване на руски училища у нас.

Идеята не е нова, но доскоро беше само в сферата на формалните разговори, без да има официално запитване. Сега обаче руският бизнес се е активизирал и е входирал в общинската администрация на Бургас искане за изграждането на училище, което да е изцяло по руска програма и преподаването да е само на руски език.

Идеята е учебното заведение да има паралелки в начален и горен курс и да бъде държавно с делегиран бюджет. В резултат на това местната управа в черноморския град е изпратила до правителството на Пламен Орешарски официално писмо с питане какви са възможностите за създаването на такова чуждоезиково училище.

"Вече пристигна отговор от правителството, в който се казва, че все още няма подписана спогодба между България и Русия, която да позволява в страната ни да се провежда обучение по чужда програма.  Външният министър Кристиан Вигенин също е запознат с този въпрос и когато нашата държава даде разрешение, ние ще пристъпим към реализиране на идеята", заяви зам.-кметът по финанси на Община Бургас Красимир Стойчев.

По думите му подобно искане от страна на руския бизнес е логично, тъй като голяма част от чуждите граждани идват тук със семействата си и остават целогодишно.

"Някои от руснаците граждани, които са се установили за постоянно тук, избират местните езикови гимназии, за да могат след това децата им да продължат образованието си в европейски колежи. От друга страна, специалистите, които са дошли в Бургас с мандатни длъжности, предпочитат децата им да учат по руска програма, за да могат след завръщането си в родината, те да продължат обучението си нормално, без да се налага да държат приравнителни изпити или да повтарят годината", каза още Стойчев.

Макар и не официално, по идеята за създаване на руско училище се работи и в Поморие. Статистиката само за последните седем месеца сочи, че руснаците, закупили имоти в черноморската община, са се увеличили с 1000. Така кварталът, получил името "Малката Москва", наброява вече 5000 собственици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бургасруско училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
107 обърках се вярно стават грешки , няма значение
100
8
 
5
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
До МаркРодина на Съсела е Украйна. Освен това майка му е еврейка. Какво общо има Русия, освен изкривените ви представи за геополитика, които не са променили от последния пленум на БКП?
99
2
 
1
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
одисеичо пак да се повторя и не вали дъжд как кои те резна бре -не те харесвам,кеф ми е да те базикам,баси и човека ти още малко ще поискаш като брежнев с тато целувки да менкаме
98
7
 
7
 
! Отговори
И преди 10 години
университет да си направят ако искат, руснаците по морето да са ни проблема.
97
13
 
16
 
! Отговори
irikandji преди 10 години
Пълно е с нещастници които леят злоба и омраза към Русия. Някой от вас идвал ли е в Бургас? Да ви кажа какво правят тук руснаците, купуват си имоти и си харчат парите спечелени в Русия, харчат ги в нашите магазини и ресторанти. Казано другояче, стимулират местната икономика а онези 20% ддс във всеки един похарчен от тях лев, отива директно в бюджета. А когато не харчат, обикновено се разхождат с децата си в парка или се препичат на плажа. Ако тези хора са проблем, вие сте тотални сбърканяци!
96
10
 
16
 
! Отговори
очите ми горят преди 10 години
Това е поредната нагла проба за колониализация от Русия, която и без император е успяла да запази империалистичните си стремежи към Балканите. Сега искат собствено училище по тяхната програма, утре ще поискат техните граждани, пребиваващи у нас, да се третират според руските закони. Нямам нищо против руснаците, но никой насила не ги е довел тук. Нека учат руски език, нека имат обучение на руски, но да е съгласно българските норми. Всичко останало е просто една проява на изключително нахалство!
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мюхлюзинът бивши премиер в България, а таен дипломат на руската дипломация и на нейните коварни в отечеството ни планове, П. Каравелов, твърде ревностно се е завзел да защитава своите господари. Не им завиждаме с новия апостол, с тоя бивши Бентамоман и Беджехотофил и господар на пловдивската "Независимост". Който се води и братими с него, той ни представлява оня ***, който влиза с бясно куче в толум. Но защо ли да си трием зъбите? "Tel maotre, tel valet", или по български речено, тенджерата се търколила, та си намерила капака.В последният брой на "Т.К." тоя човек излязъл да защитава
94
17
 
12
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
1.Тия дето плюят руснаците, явно не знаят, че сме 2013, а не 1945.2.Българите също имаме училища в страните, където има българска общност, не виждам разлика.3. Хайде първо да го направят това училище, после да се кахърите, кой ще плаща, това е само опипване на почвата.
93
8
 
11
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Путин узурпира властта в Русия като се подигра с Конституцията , честно казано дори не знам докъде може да стигне . Може да е върнал блясъка на Русия , тя всяка диктатура се стреми към това , но това не значи че Русия е станала по нормално място за живот , а точно обратното затънала е до гуша в бюрокрация , корупция и липса на граждански свободи. Икономиката им се развива понеже расте цената на петрола ,иначе не е станала по-конкурентноспособна . тях също ги удар Св Фин.криза за разлика от Китай
92
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре не ви щем училищата в България,АМА не искаме да ревните след 10 години:))))))))))Тогава,да ви помагат любимите ви европейски съюз.
91
10
 
13
 
! Отговори
Марк преди 10 години
Отдавна казвам, че руското момченце Серьожата Дмитриевич защитава интересите на родината си!!!Но неговата родина не е България!!каква идиотия?!?!Как може още да го търпим!?!?!
90
3
 
4
 
! Отговори
81 преди 10 години
Иначе да - проблемът е, че ако се разреши руско училище трябва да се разреши държавно турско, арабско и тн... Иначе мненията, че това били пари на българския данъкоплатец са повече от смешни, понеже парите от данъците отиват за милите другари от БСП, ДПС, ГЕРБ и тн....
89
8
 
15
 
! Отговори
Марк преди 10 години
А какво следва? Искане за признаване на руско малцинство в България!И после руския черноморски флот ще следи за защита правата на руските натрапници, които разбира се ще се простират до искане за автономна област по крайбрежието, а защо не и до създаване на Руска черноморска република в рамките на Република България!!Когато ни управляват червените винаги се получават фалове с нашите национални интереси и сигурност!!Сега ни заливат сирийските ***, а ето че и рашките са се наострили!
88
9
 
12
 
! Отговори
USA. BG преди 10 години
*** нагло смятат България за руска губерния..горката страна чака я ново робство- руско! Сега остава Путин и тяхната дума да поискат от Бг. да спазва "човешките права и свободи" на руското малцинство. С тия руснаци Бг. си сложи таралеж в гащите, май не турците а *** са хвърлили мерака за парцелирането на страната. Един *** беше споменал за Американския университет, ами той е частен и спазва българската образователна програма, от там излизат КАДРИ за бг. обществото, това е бг. униве
87
1
 
1
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
как кои те резна бре -не те харесвам,кеф ми е да те базикам,баси и човека ти още малко ще поискаш като брежнев с тато целувки да менкаме
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 87:Точно пък в Украйна с дипломата от училище "Георги Раковски" например можеш да продължиш обучението си НАВСЯКЪДЕ в България и то напълно безплатно. Даже им плащат и 1 година стипендия и ако не ме лъже паметта 1 семестър имат безплатни общежития. Иначе за арменското у-ще си прав.
85
0
 
1
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 1Що се излагаш тука!Путин е полу-евреин, ако искаш евреин, за това знаеше как да оправи евреи като Березовски и др.!
84
4
 
10
 
! Отговори
България над всичко преди 10 години
Да учат в български училища , както всички останали. Ако им се позволи това , съвсем скоро същото ще поискат и турците.
83
0
 
0
 
! Отговори
Нико до 82 преди 10 години
Извинявам се на 82 постът ми от 87 беше за 81
82
4
 
3
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
щом вкарват пари тук-кво го мислитеодисеичо хамериканеца що не докара хамстери тук ами само лобирапари ни даи пич акъл при нас бол-парите малко и все не ни стигатхора на живота сме жената нова вила,любовницата кола искагърците да не са по хитри от нас-търтеи ама субсидирани търтеи