Руснаци искат да открият свое училище в Бургас

Обучението в него трябва да е по изцяло руска програма
Обновена: 8 сеп 2013 19:49 | 8 сеп 2013 19:49,
229
Руснаци искат да открият свое училище в Бургас
В Бургас може да има скоро руско училище. Снимка: Булфото

След като кризата не успя да уплаши руснаците и те продължават да бъдат най-активните купувачи на недвижими имоти по Черноморието ни, сега братушките са се насочили и към създаване на руски училища у нас.

Идеята не е нова, но доскоро беше само в сферата на формалните разговори, без да има официално запитване. Сега обаче руският бизнес се е активизирал и е входирал в общинската администрация на Бургас искане за изграждането на училище, което да е изцяло по руска програма и преподаването да е само на руски език.

Идеята е учебното заведение да има паралелки в начален и горен курс и да бъде държавно с делегиран бюджет. В резултат на това местната управа в черноморския град е изпратила до правителството на Пламен Орешарски официално писмо с питане какви са възможностите за създаването на такова чуждоезиково училище.

"Вече пристигна отговор от правителството, в който се казва, че все още няма подписана спогодба между България и Русия, която да позволява в страната ни да се провежда обучение по чужда програма.  Външният министър Кристиан Вигенин също е запознат с този въпрос и когато нашата държава даде разрешение, ние ще пристъпим към реализиране на идеята", заяви зам.-кметът по финанси на Община Бургас Красимир Стойчев.

По думите му подобно искане от страна на руския бизнес е логично, тъй като голяма част от чуждите граждани идват тук със семействата си и остават целогодишно.

"Някои от руснаците граждани, които са се установили за постоянно тук, избират местните езикови гимназии, за да могат след това децата им да продължат образованието си в европейски колежи. От друга страна, специалистите, които са дошли в Бургас с мандатни длъжности, предпочитат децата им да учат по руска програма, за да могат след завръщането си в родината, те да продължат обучението си нормално, без да се налага да държат приравнителни изпити или да повтарят годината", каза още Стойчев.

Макар и не официално, по идеята за създаване на руско училище се работи и в Поморие. Статистиката само за последните седем месеца сочи, че руснаците, закупили имоти в черноморската община, са се увеличили с 1000. Така кварталът, получил името "Малката Москва", наброява вече 5000 собственици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бургасруско училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До USA. BGКоментара ти показва,че никога не си стъпвал на родното черноморие и вярваш на слухове и тотални измислици. Живея на морето и познавам много руснаци и откровено заявявам,че този е изписал абсолютни глупости. Руснаците се държат изключително приятелски с българите и коментара ти показва,че никога не си стъпвал на родното че
120
18
 
5
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Повечето руски туристи са селяни, дошли тук, защото е евтино. Ако те са ви представата за руснак няма какво да говорим повече. Тези от морето ще ме разберат, другите в провинцията няма. Другите глупости за колонии са без коментар.
119
10
 
14
 
! Отговори
BIG AL преди 10 години
Няма нищо по -мръсно от пенсиониран кагебист или военен руснак - с имот в България !!Отваряйте си очите - загробват ни !!Поморие , сл.бряг, Варна , а вече и на юг..Нашето крайбрежие не е над 5000 км , като гръцкото , а само около 350км !! ДВЕТЕ империи ще си поделят , просто малка България ,за радост на мутантите - руски и турски агенти !!
118
8
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
Да вземат да си направят и една автономна република,а,какво ще кажете???
117
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До irikandjiЕ то кой ли го харесва в Русия след последните избори, които открито бяха фалшифицирани. Путин е изключително мразен човек ако трябва да си говорим истината. Но факт е, че и руснаците са големи ***-имах място на Приморско, до което бяха направили комплексче-напълни се с руснаци и моето място стана бунище. И го продадох за доста по-ниска цена от реалната поради тази причина.
116
10
 
14
 
! Отговори
BIG AL преди 10 години
Империята на ЗЛОТО пак ще се опитва да заграби цяла Бълграия!! Руските агенти са на власт, ДС-КГБ дружбата пак крепне ,..Нямат си топло море и благодатен климат , като българския ..Още си искат крепостната ..Фирмите им , имотите им , агентите им - са пак най- голямата опастност за МАЛКА България !!! Скоро след непристъпните Камчия и пританището на ЛУК - ще си имаме и съветски градчета - с Калашници охранявани ..така ще охраняват и Южния поток ..Изобщо завладяването на България - върви по план.
115
10
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
По добре руско училище от колкото джамия.
114
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До irikandjiЗабрави тия работи, ходи в Крим да видиш на какво са го превърнали, едно от най-красивите места в акваторията на Черно море, на всичкото отгоре след като го превзеха ревнаха за автономия и сега в момента напрактика Крим не се управлява вече от Украйна.Бил съм в Балтийските държави където има много руснаци, няма да ти казвам какви мизерии правят, точно са като нашите *** само с кражби и престъпления се занимават и като стане нещо реват че са им нарушени правата
113
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скапани роби. Няма проблем да живеят в България, но тука се говори български и сте учат на български.
112
5
 
6
 
! Отговори
Goshko преди 10 години
S vseki izminal den komunizma ni zabuchva vse poveche i poveche!! Protesti i OSTAVKA!
111
1
 
8
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 1Ти гледай честните, работливи хора от народа!Всички приказки за политики и права отпадат, щом работника едвам преживява!
110
17
 
16
 
! Отговори
irikandji преди 10 години
Да добавя към написаното по-долу, понеже работя с руснаци, болшинството от тях не харесват Путин, но харесват онази, макар и малка част от Европа която откриват тук, колкото и странно да звучи. В общ план присъствието им тук може да бъде само от полза за България. Радвам се, че има хора които разбират това, предимно хора от морето. Останалите, да ви кажа честно, само мразите и говорите простотии. Определено страдате от душевна и умствена сиромашия.
109
5
 
6
 
! Отговори
Francoa преди 10 години
Nali znaete che stavame veche ruska republika? Zabravete evropari i evro!!! Shte rabotim za rubli!
108
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
къде бяхте като от саудитска арабия нацвъкаха стотици джамии и половината са с незаконни религиозни училищатакива пазители на нацията дето *** като заклани прасета като чуят русия са ни ясни-мен ако ме питаш светското училище е за предпочитане пред вашите приятели брадатите проповедници дето са облечени в нощници - имаме френски и американски учебни заведения - нищо лошоно тия платени анти българи дето само плюят са си за обесване с главата на долубелким нещо стигне и до нея
107
12
 
25
 
! Отговори
USA. BG преди 10 години
Имам познати летували на Приморско- УЖАСЕНИ са от "кротките" ***, откровени пияници, нагло държащи се типове и с господарско отношение към българите. След тях плажа буквално бил ***- сметище. За въпросните руснаци българите са помощен персонал, който не трябва да им заема "техни плаж"... "техни квартал"..малката мопсква. Аз тази година бях на Халкидики и там ние българите бяхме доста, но нищо от руското нагло дъжание на Приморско, от българите летуващи в Гърция не видях. рашан ГО ХОМЕ!!!
106
3
 
9
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
111 а бе не сме като там , не че сме цвете за мирисане но сме си далеч по хубава страна.
105
7
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Вижте какво няма лошо училища да се градят и езици да се учат колкото повоче толкова повече , но всичко трябва да си е по законен ред и съобразена с българските норми , аколкото до нашествието на руснаците щем не щем ще го направят , няма как да не го направят имаме едно море , самов даден момент да решат че са им засегнати правата на техните граждани и да дойдат да им ги защитават , че както викат македонците дека ке го копаме.
104
2
 
7
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 1Разбра ли за Путин?А че България е затънала до гуша в бюрокрация,корупция и вместо граждански свободи мафията притиска народа, това го знаят и руснаците у нас!
103
3
 
14
 
! Отговори
Бургазлия преди 10 години
Напълно закономерно тук има огромно количество руснаци. Преминавайки през центъра има 99% шанс да чуеш руска реч
102
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така се почна в Абхазия и Крим и както всички знаем Крим придоби автономия а Абхазия се отцепи от Грузия, с тия трябва да се внимава много, който не вярва на пита някой от Балтийските държави, те най-много са им го яли на "братушките"