Руснаци искат да открият свое училище в Бургас

Обучението в него трябва да е по изцяло руска програма
Обновена: 8 сеп 2013 19:49 | 8 сеп 2013 19:49,
229
Руснаци искат да открият свое училище в Бургас
В Бургас може да има скоро руско училище. Снимка: Булфото

След като кризата не успя да уплаши руснаците и те продължават да бъдат най-активните купувачи на недвижими имоти по Черноморието ни, сега братушките са се насочили и към създаване на руски училища у нас.

Идеята не е нова, но доскоро беше само в сферата на формалните разговори, без да има официално запитване. Сега обаче руският бизнес се е активизирал и е входирал в общинската администрация на Бургас искане за изграждането на училище, което да е изцяло по руска програма и преподаването да е само на руски език.

Идеята е учебното заведение да има паралелки в начален и горен курс и да бъде държавно с делегиран бюджет. В резултат на това местната управа в черноморския град е изпратила до правителството на Пламен Орешарски официално писмо с питане какви са възможностите за създаването на такова чуждоезиково училище.

"Вече пристигна отговор от правителството, в който се казва, че все още няма подписана спогодба между България и Русия, която да позволява в страната ни да се провежда обучение по чужда програма.  Външният министър Кристиан Вигенин също е запознат с този въпрос и когато нашата държава даде разрешение, ние ще пристъпим към реализиране на идеята", заяви зам.-кметът по финанси на Община Бургас Красимир Стойчев.

По думите му подобно искане от страна на руския бизнес е логично, тъй като голяма част от чуждите граждани идват тук със семействата си и остават целогодишно.

"Някои от руснаците граждани, които са се установили за постоянно тук, избират местните езикови гимназии, за да могат след това децата им да продължат образованието си в европейски колежи. От друга страна, специалистите, които са дошли в Бургас с мандатни длъжности, предпочитат децата им да учат по руска програма, за да могат след завръщането си в родината, те да продължат обучението си нормално, без да се налага да държат приравнителни изпити или да повтарят годината", каза още Стойчев.

Макар и не официално, по идеята за създаване на руско училище се работи и в Поморие. Статистиката само за последните седем месеца сочи, че руснаците, закупили имоти в черноморската община, са се увеличили с 1000. Така кварталът, получил името "Малката Москва", наброява вече 5000 собственици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бургасруско училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
5
 
! Отговори
нико до 82 преди 10 години
До тиквата от 82 ,фактите не са точно такива - 1.Арменското училище в Пловдив си работи по българската образователна програма и единственото което го отличава от останалите е че има часове и по арменски език. 2.Украинските български училища са си украински и никой техен ученик не може да дойда да продължи образованието си в Българско (България ) без приравнителни изпити
80
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво като си направят училище, че и да поискат ние да им го издържаме. Имат самочувствие да искат. И ние искаме но сме винаги с наведена глава, затова просим или просто крадем. Не защитавам хипотетични теории за руския империализъм в действие и опитите им да ни завладеят. Харесвам демократичните ценности на запада но само с ценности в този див капитализъм не се живее. Те инвестират, значи са добри! Нека имат свое училище, това е най-малкото което можем да направим за тях като "Европейци"
79
6
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Някой ме резна явно ги дразня *** ,а та беше ми думата за Навални печели 29% , трети е комуниста с 3% а иначе печели човека на Путин калмик като него .
78
7
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Някой ме резна явно ги дразня *** ,а та беше ми думата за Навални печели 29% , трети е комуниста с 3% а иначе печели човека на Путин калмик като него .
77
7
 
6
 
! Отговори
999 преди 10 години
Каква е тая шизофрения и страх де са ви затресли?!! Руски ексадри в Черно море, ще ни присъединят и нас към държавата си... Пък от друга страна сирийците носели хепатит А и малария... Айде малко се отрезвете и това са хора като нас и не са ни най - големият проблем, ама никак. но дайте да лаем вместо кучетата. Какъв е тоя страх и масова истерия...
76
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да отварят руско училище в Северна Корея. Ако искат руско училище тук, да си направят частно, както правят белите държави. Който сака-да плаща на училището директно и то само да се финансира.
75
16
 
8
 
! Отговори
Да преди 10 години
Значи първо в Пловдив арменското училище е държавно и второ в Украйна българските училища също са държавни. В Украйна има около 200 000 българи - колкото и руснаци в България. И също така - разбирам да сте шведи, немци или швейцарци да говорите за разпределяне на данъците, но когато сме българи знаем, че повечето от нашите данъци отиват в ДЖОБА на управляващите и това го знае всеки. Така че 1 руско училище по никакъв начин няма да отежни бюджета. Точка.
74
3
 
5
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До RВ недалечно Чили, генерал Пиночет отказа индианците от марксистки идеи и действия!
73
9
 
13
 
! Отговори
Адолф преди 10 години
До АнонименНе знам колко плащат данъци, но не искам парите от мойте данъци да отиват за шепа русначета! Искате рашън?-го хоум!
72
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Идеята е учебното заведение да има паралелки в начален и горен курс и да бъде държавно с делегиран бюджет." ето това е основното в статията и това е неприемливото за нас като български граждани - В България има американски,арменски ,еврейски и др. училища ,ние също имаме в чужбина но всички те са частни или финансирани от съответната държава - а наглостта на руснаците е че искат училище по техни програми но финансирани от българския бюджет .
71
13
 
14
 
! Отговори
българин преди 10 години
Отново простотии! Още с първия коментар който прочитам под номер 63 и се вбесявам. Добре, че са те да ни купуват имотите и крепят туризма и търговията. Ако не бяха те, отдавна да сме сгънали байрака, особено ние по морето. Аз например от 2008 до сега, вадя всяка своя стотинка благодарение на тях, повечето мои познати и приятели, също. Вчера случайно попаднах в Търговище, бях слушал какво е извън София и далеч от морето но сега видях с очите си. Само ако в Търговище имаха руснаци!!!
70
4
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
66 обаче разбра ли резултатите поне екзитпола от гласуването Навални е взел 29% , това е твърде много като се има предвид какви номера му скроиха от администрацията на Путин , трретия комуниста ес 3% , тоест нищо . А иначе калмика на Путин печели за съжаление , но в тази авторитарна държава друго не се и очаква.
69
4
 
14
 
! Отговори
ГТЕЪ преди 10 години
До 61-БъндиЕстествено, че СССР = Русия. Доказателство:Русия много силно брани Паметника на Съветската (СССР) Армия в София. Не съм чул да се изказват от украинското, естонското или др, посолства.Столицата все е Москва, а територията - колкото може повече, включително Чукотка, Дагестан, Армения, Курилските острови, Кьонигсберг - сите са рашани. Сега сме на ред ние и сме лесна хапка - ниска раждаемост и добавъчен материал гласуваш с червено.
68
6
 
12
 
! Отговори
R преди 10 години
Не бъркайте Русия със СССР.Руското образование има за цел ,да възпита бъдещият гражданин на федерацията да отстоява интересите на своята родина.А нащо образование има за цел да отгледа бъдещата евтина работна ръка за Европа.Както бе казал един наш журнлист"и децата ни ще се радват когато вдигнат заплатите на китайците че и за нас да има работа .Да птбележа в Перу (дето ги мислим за индиянци) една учителка на деца до 3 клас получава 1200$ при бензин около 0.70 лв
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Адолфчо, и те плащат данъци, моето момче.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗНАКОВОми щото родолюбиви българи си продадоха ЕДИНСТВЕНОТО ЦЕННО което имат- българската земя
65
10
 
12
 
! Отговори
Гошо тарабата преди 10 години
След като купуват имоти, утре училища, други ден някоя ескадра че ще трябва да им защитават интересите, и следва нова "приднестровска република", пърдон черноморска република. А уж турците искали да ни превземат...
64
5
 
9
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 53Започнал е да прогнива мозъкът ти!Как свърза руските училища със задължителното изучаване на руски език ми кажи?Това е все едно да кажеш, че ре.аците имат намерение в училищата да карат турчетата да изучават задължително майчиния си език и заради това ще накарат и българчетата да изучават турски???Дръж се малко на положение !
63
1
 
0
 
! Отговори
син боклук преди 10 години
ето я и баба -ти ли ме докладва скъпа хареса ли ти вкуса на онова с което те нахраних последния път ---------------------------------------------------------------------------------------------моята тъща като се напием с приятелите имам едни ловни трофеинаправил съм им каишкислага ги и бягауцелят ли я да се сърди на себе си
62
5
 
7
 
! Отговори
Адолф преди 10 години
Много нагло, откъде на къде да им го финансира държавата?