Руснаци искат да открият свое училище в Бургас

Обучението в него трябва да е по изцяло руска програма
Обновена: 8 сеп 2013 19:49 | 8 сеп 2013 19:49,
229
Руснаци искат да открият свое училище в Бургас
В Бургас може да има скоро руско училище. Снимка: Булфото

След като кризата не успя да уплаши руснаците и те продължават да бъдат най-активните купувачи на недвижими имоти по Черноморието ни, сега братушките са се насочили и към създаване на руски училища у нас.

Идеята не е нова, но доскоро беше само в сферата на формалните разговори, без да има официално запитване. Сега обаче руският бизнес се е активизирал и е входирал в общинската администрация на Бургас искане за изграждането на училище, което да е изцяло по руска програма и преподаването да е само на руски език.

Идеята е учебното заведение да има паралелки в начален и горен курс и да бъде държавно с делегиран бюджет. В резултат на това местната управа в черноморския град е изпратила до правителството на Пламен Орешарски официално писмо с питане какви са възможностите за създаването на такова чуждоезиково училище.

"Вече пристигна отговор от правителството, в който се казва, че все още няма подписана спогодба между България и Русия, която да позволява в страната ни да се провежда обучение по чужда програма.  Външният министър Кристиан Вигенин също е запознат с този въпрос и когато нашата държава даде разрешение, ние ще пристъпим към реализиране на идеята", заяви зам.-кметът по финанси на Община Бургас Красимир Стойчев.

По думите му подобно искане от страна на руския бизнес е логично, тъй като голяма част от чуждите граждани идват тук със семействата си и остават целогодишно.

"Някои от руснаците граждани, които са се установили за постоянно тук, избират местните езикови гимназии, за да могат след това децата им да продължат образованието си в европейски колежи. От друга страна, специалистите, които са дошли в Бургас с мандатни длъжности, предпочитат децата им да учат по руска програма, за да могат след завръщането си в родината, те да продължат обучението си нормално, без да се налага да държат приравнителни изпити или да повтарят годината", каза още Стойчев.

Макар и не официално, по идеята за създаване на руско училище се работи и в Поморие. Статистиката само за последните седем месеца сочи, че руснаците, закупили имоти в черноморската община, са се увеличили с 1000. Така кварталът, получил името "Малката Москва", наброява вече 5000 собственици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бургасруско училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
20
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
През последните години рускоговорящите туристи спасяват Мутросезона на "бизнесмена" бай *** на морето!Къде са западните туристи, на които продаваха качествена гръцка стока, после турска и накрая китайска?
20
22
 
39
 
! Отговори
Жо преди 10 години
РАБОТИЛ СЪМ в руска фирма, регистрирана в България. Руснакът ни плащаше ни "на ръка", без документи, данъци и т.н. За осигуровки да не говорим. Високомерието на руснаците към нас, българите във фирмата беше неприкрито. Предупредиха ни да не употребяваме алкохол в работно време. А те цокаха водка до компютритеРаботил съм и в английска фирма у нас. Трудов договор, осигуровки, заплащането точно, ваучери за храна, отпуски, летни и зимни дрехи. Англичаните винаги вежливи и усмихнати.Това е истината
19
22
 
29
 
! Отговори
той преди 10 години
Според Конституцията на Република България официален език е БЪЛГАРСКИ.Каква руска общност,какви руски училища.Наистина май ставаме Задунайска губерния.Затова БЪЛГАРИТЕ,3 000 000 се установиха в обратна посока, Западна Европа.
18
17
 
37
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Не виждам за какво се води този спор. Като иска да си направят училища университети и църкви. Това е добре за България хората си плащат а ние не искаме да им вземем парите, а после плачем като вдовица за х.й. По добре в България да се правят Руски, Украински, Белоруски и всеки който е с източно православна религия. Отколкото Турски, Салафитски и каквито и да е Мюсюлмански учебни заведения, а до колкото знам в Българич те са над 300.
17
30
 
29
 
! Отговори
студент преди 10 години
Уважавам руснаците и намирам планът им за основателен.
16
25
 
28
 
! Отговори
русия 66 преди 10 години
Това минава всякакви граници - училище с чужда програма, финансирано от моите данъци? Ами че те, финансите, не стигат за нашите деца, бе, ей, управници ли сте, какви сте там горе? Ние пак ще пляскаме и ще плащаме,а?
15
16
 
10
 
! Отговори
Gi преди 10 години
До ... А дано! Поне ще сме сигурни че при някоя война че ни пазят :Д
14
20
 
26
 
! Отговори
димо преди 10 години
С руски корени съм ама това е пълен та***ак. Баси да си направят частно и от Русия да им признават дипломите.Писна ми се с мойта пита други да правят помен.
13
15
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хм... А американският колеж в София и американският университет в Благоевград досега защо не ви дразнеха?! Не трябва ли аршина да е еднакъв?
12
16
 
49
 
! Отговори
b преди 10 години
до 1 по добре руски колонии отколкото забулени турски вилаети
11
9
 
28
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 1По-спокойно да не вдигнеш кръвно, колега!Има си руска приказка:НЕ КРИЧАТ!
10
31
 
15
 
! Отговори
2 преди 10 години
Не, не съм българин, аз съм продажник, комунист и турчин ! Искам да продам бАлгариа на комунистическо-съветско-болшевишко-еврейските кремълски джуджета. Комуноиди ! Ама си е верно, де. Дори фесовете са по-грамотни от българите. :)
9
23
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не виждам никакъв проблем. Да си направят училище. Добре дошли са, ако искат и още да дойдат. По възможност повечко, че ни трябват!
8
21
 
26
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Хубаво, че са руснаците да ви купуват гипсо-картонените кочини. Без тях въшките няма да ви ядат.
7
46
 
40
 
! Отговори
minuvach преди 10 години
Нашата съдба е с Русия. Не на ЕС и НАТО.
6
28
 
33
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Чудесна инициатива.
5
25
 
14
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
2 ти въобще българин ли си.
4
24
 
23
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Така така русфили само така , ривиете срещу американците докато нагхлуват руснаците Как беше руския лаф за курицата и България , че не се сещам в момента
3
36
 
34
 
! Отговори
ss преди 10 години
Рашън, гоу хоум....
2
37
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми няма да учат в българско училище, я...освен ако не искат да излязат неграмотни.