Затвори врати скандалният дом за деца "Коджакафалията"

Осемте останали деца са настанени в жилище от семеен тип
11 сеп 2013 19:10,
8
Затвори врати скандалният дом за деца "Коджакафалията"
Закритият вече дом. Снимка: Булфото

Закрит е предсрочно Домът за деца, лишени от родителски грижи - "Александър Георгиев-Коджакафалията" в Бургас.

Последните осем деца, пребиваващи в дома, от няколко дни са настанени в жилище от семеен тип. Така Бургас се нареди сред първите градове в страната, които успяха да закрият интернатите и да осигурят среда, близка до семейната, изпреварвайки с две години изискванията на ЕС това да се случи до 2015-та, каза кметът Димитър Николов.

Още по темата
9 яну 2008 12:14
27
"Децата са в специални сгради за настаняване и са под 24-часово наблюдение от специалисти. Те разполагат с всичко необходимо и спазват своите домашни задължения, точно като в истинско семейство", поясни градоначалникът.

Първоначално домът, построен през 1915 година, е сиропиталище за деца, чиито родители са загинали в Балканската война.

Впоследствие обаче се превръща в интернат от затворен тип.

През годините обаче "Коджакафалията" стана скандално известен с възпитаниците си, които изчезваха от дома и биваха намирани да проституират.

През 2008 деца от сиропиталището бяха снимани и в трейлър с насилие и секс, който рекламираше българския филм "Баклава".

През същата 2008 г., при поредната инспекция там, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) установи случаи на насилие, включително и сексуално между самите възпитаници на дома - по-големите над по-малките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Браво, чудесна новани, дай Боже по-скоро повече градове да последват този пример и това трябва да стане приоритет на държавата ни, защото няма нищо по-важно от това да се даде шанс на тези деца, за по-добър живот.
5
0
 
9
 
! Отговори
ss преди 10 години
Във Варна има такъв дом за сираци срещу Бизнес хотела. В двора на дома има лостове за набиране и успоредки. Поради това там се събират разни татуирани напомпаняци от съседните блокове, които блъскат на лостовете хвърляйки строги погледи на минувачите и показвайки химическите си мускули.Ако аз бях дете щеше да ме е страх да играя в този двор пълен с полуголи татуирани напомпаняци. Това е дом на тези деца, а за комлексарите има фитнес зали. Моля органите да се самосезират.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най на края!
3
0
 
9
 
! Отговори
varg преди 10 години
Винаги съм казвал,че е много важно средата в която ще отраснеш.
2
6
 
10
 
! Отговори
Алов преди 10 години
Отдавна трябваше да закрият тези развъдници за ***,наркомани и джебчии ,най-вече от *** етнос. Като няма кой да се грижи за тях от моят ли залък и данъци да ги тъпча? Да ги събират и затварят в сгради и вътре да им пускат ЗАРИН, ЗОМАН ,или ТАБУН ,а може и фосген за да не ни подяждат.
1
5
 
6
 
! Отговори
sss преди 10 години
Простаци(тези изказали се по-долу), сградата се дава на МГ-то!