Проверяват пясъка на монтанския водопровод

Прокуратурата ще търси тежки метали
11 ное 2013 17:32, Анисия Иванова
0
Проверяват пясъка на монтанския водопровод
Снимка: Булфото

По разпореждане на Окръжната прокуратура в Монтана ще бъде изследван строителният пясък, който се поставя около новите тръби от водопроводната и канализационната мрежа в Монтана, съобщиха от Съдебната палата в областния град.

Изследването се прави по сигнал на граждански организации, които твърдят, че въпросният пясък се взема от хвостохранилище в Чипровци, че в него има високо съдържание на тежки метали и е опасен за човешкото здраве, ако проникне във водопроводните тръби.

Още по темата

Тръбите на водопровода и канализацията в Монтана се подменят по т.н. проект "Воден цикъл", който е на стойност 57 милиона лева и се финансира от фондовете на ЕС.

Зам.-кметът на Монтана по строителната част Диман Георгиев заяви на пресконференция, че строителният пясък, който се влага за уплътняване на тръбите, се доставя от Чипровци, но не е от нито едно от трите хвостохранилища в планинския град, предаде БТА. Пясъкът се купува като инертен материал от предприятието "Чипровци  флуорид", което добива флуорид от рудници в планината над града.

Пясъкът се получава като отпадъчен материал при добива на флуорид. Георгиев заяви, че за да бъдат разсеяни всякакви съмнения, че пясъкът е опасен за човешкото здраве, община Монтана ще го изследва в две независими една от друга лаборатории.

Пробите за изследване ще бъдат взети от няколко места в Монтана публично в присъствието на журналисти и граждани. Резултатите ще бъдат огласени в местните и централните медии, уточни зам.-кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Монтанапрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари