Условията за труд в "Ораново" са подобрени

"Не може заради мината да има проблем с жителите на Симитли"
25 ное 2013 16:14, Анисия Иванова
1
Условията за труд в  "Ораново" са подобрени
Мина "Ораново". Архив: Булфото

Предприети са мерки за подобряване на условията за труд в мина "Ораново", каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Сандански, където даде старт на газификацията в града.

Той обясни, че след трагедията в рудника през юли концесионерът веднага е предприел конкретни действия.

"Всички дължими към държавата концесионни такси и възнаграждения бяха изплатени", каза той.

"Според Главна инспекция по труда са направени нужните проверки. Тяхното заключение е, че значително са подобрени условията на труд и това, което е в моите правомощия - годишният работен проект, който не бе съгласуван, когато стана трагедията, бе подаден и всичко бе изпълнено. Така за последните месеци на годината, т. е. за ноември и за декември, мината има одобрен годишен работен проект.", обясни Стойнев.

Още по темата

Министърът коментира и свлачището в съседния на мината квартал "Ораново" в Симитли, което според проучване, ще навлезе на територията на концесията. По негови думи свлачището е доста притеснително.

"То застрашава голям брой къщи в община Симитли. Знам, че от години кметът на община Симитли се бори, за да осигури сигурност на местните жители.",  каза той.

Разбира се, трябва да има съвместни разговори с Министерството на регионалното развитие, но в крайна сметка всички заинтересовани страни трябва да седнат на една маса, да има диалог, тъй като не може заради  мината да има проблем с жителите на Симитли, да се застрашават техните къщи.

Или пък обратното - заради свлачището да има проблем с мината, т. е. трябва да се намери едно компромисно решение.

Считам, че когато всички седнем на една маса и има диалог, винаги се взимат най-правилните решения, е мнението на министър Стойнев.

По отношение на газификацията на Сандански министърът каза, че ползите ще са в намаляване на разходите за отопление с електрическа енергия, повишаване на енергийната ефективност и спазване на нормите за опазване на околната среда.

По думите му реализацията на този проект е от ключово значение както за битовите, така и за индустриалните потребители в района. Наличието на природен газ ще привлече и инвеститорския интерес в региона, което ще гарантира разкриването на нови работни места, подчерта Стойнев.

Според направените изчисления всяко семейство би спестило повече от 500 лв. на година, ако използва природен газ вместо електроенергия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Да не са сложили тапети?