Как сирийци заживяха в BG? В Крушево, при англичани!

Кметицата Капитанова предлага празни училища да приютят бежанци
3 дек 2013 11:17,
45
Как сирийци заживяха в BG? В Крушево, при англичани!
Сирийски бежанци. Снимка: архив, Булфото

Две семейства на сирийски бежанци са приютени на прага на зимата от англичани, които от шест години живеят в малкото село Крушево, община Гърмен.

Лили Гилбърт и Ян Додс са дали подслон на имигрантите от Сирия, а местните хора също проявяват съпричастност и състрадателност към съдбата на избягалите от войната чужденци, като им помагат с дрехи, храна, дърва и най-належащото, от което имат нужда, съобщи Нова тв.

Сега децата на сирийските семейства се смеят и играят, но само до преди дни са смятали, че всеки гръм от пиратка в селото е бомба от тези, които свистели в родината им.

Двете многолюдни фамилии знаят само арабски. Затова и комуникацията с приемното им семейство е трудна. Англичаните обаче са твърдо решени да ги научат на български език и да им намерят работа у нас.

"Съчувстваме на тези хора, изпаднали в беда, и не мога да разбера ксенофобските настроения и прояви, на които сме свидетели", коментира пред БТА кметът на Гърмен Минка Капитанова.

По думите й в общинската управа се обсъжда идеята двете затворени преди години училища в селата Скребатно и Осиково да бъдат пригодени за настаняване на сирийски бежанци.

Капитанова поясни, че на общоселски събрания местните хора ще бъдат питани дали са съгласни. Едва тогава ще се направи предложение, което ще се гласува от Общинския съвет, и ако се приеме, ще бъде представено пред Агенцията за бежанците.

Кметицата обясни също, че ако всичко това се случи, няма да е за сметка на общината и да "тежи" на общинския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
18
 
! Отговори
edi koi si преди 10 години
До Софиянецna tebiskam da ti kaja da vnimava6 6tot tiq rezani karabini vi takovat jenite za tva vie e mn tejko ot tqh stiga ve4e priznai si go za tva vi boli
35
2
 
19
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
"Сега децата на сирийските семейства се смеят и играят, но само до преди дни са смятали, че всеки гръм от пиратка в селото е бомба от тези, които свистели в родината им." - направо ще се разцепя от умиление и съчуствие. Тези бомби са ги хвърляли мъжете им. Журналисти, намерете си БЪЛГАРСКИ СТРАДАЛЦИ, за които да пишете! България е пълна с такива българи!
34
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен да се самосъжалявате и да се оплаквате друго какво правите!Да едни Англичани Ви показаха как трябва да се държите,че и срам не Ви хваща!Това ли е да си Християнин,да се вайкаш и оплакваш и някой все да ти е виновен.Българите нямат пари за хляб,защото всеки се е затворил и гледа себе си,никой не отваря вратата на съседа да помогне или на изпадналия в беда.
33
17
 
23
 
! Отговори
сиганин преди 10 години
Сирийците и англичаните са по-добрите българи, отколкото самите българи!
32
1
 
25
 
! Отговори
.... преди 10 години
Във въпросното село живеят много български граждани от турски етнос. Явно религията ги обединява.
31
4
 
30
 
! Отговори
Гацо преди 10 години
Ами да си ги гледат ама не у нас а в УК направо да им търсят работа . Аз лично и англичаните не ги харесвам да не кажа че ги мразя ! Няколко пъти съм имал проекти с англичани мога да кажа че са чисти *** . Най-голямата гордост за тях е ако успеят да те излъжат или да те пркарат да им вършиш работа без пари ! И са особено зли когато разберат че можеш да направиш стоката точно за толкова колкото са платили спукват се . А тия талибани да се махат вече има Спокойна територия в Сирия
30
3
 
28
 
! Отговори
anglia преди 10 години
Да си ги взимат в Англия всичките и англичаните и сирииците и всички пришалци да си ходат обратно. Като демокрация, гражданите определят бъдещето на държавата си, а българите не искат такива.
29
2
 
36
 
! Отговори
Фалко преди 10 години
Защо не разберете българи, че на проблема с НЕЛЕГАЛНИТЕ талибани, джихадисти и фундаменталисти НИ НАСАДИХА управниците ни, за ДА ИМАМЕ друга гледна точка, а те в това време ДА СИ ДАЛАВЕРЯТ, ДА КРАДАТ, ДА ПРОКАРВАТ ЗАКОНИ в ущърб на обществото, ДА СИ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ КРЪГОВЕТЕ и да няма кой да им диша във врата ! Няма ли закон в държавата? Защо Цацаров не образува дела с/у НЕЗАКОННИТЕ ЕМИГРАНТИ и да ги върнат веднага в Родината им? Никъде по светаго НЯМА НЕЗАКОННИ емигранти да се движат свободно
28
23
 
17
 
! Отговори
Юксел Шабан преди 10 години
Е затова ни трябва един Бог,и това е Алаах.*** на на арабите и Турция.Хахаха
27
8
 
26
 
! Отговори
HidAn преди 10 години
Сега във магазина срещнах 1 бежанец (то си личи ако си е от нашите ***) и ми задържа вратата и аз му казах ''моля'' и той ми отвърна ''няма защо''.Еми явно има и добри хора бежанци за това съм против по улиците да бият всеки срещнат бежанец ама все пак за мене трябва всички да си ги върнем във Турция пък те да си ги оправят или да си ги пращаме във Европа, а не да ни викат, че сме били расисти
26
2
 
38
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до БисерОт ужасите на коя война бягат сомалийците и алжирците? Криворазбрана е не цивилизацията ни, криворазбрана е толерастията на нашите продажници. Марионетните ни медии не пропускат случай да ги категоризират като "бежанци", които "бягат от войната", а по-голямата част са икономически имигранти. Какви са тези мултинационални бежанци, бягащи от войната в Сирия? Дай пък аз да избягам в Германия, щото в Сирия война се води... Дали там ще ме приемат както нашите продажници го правят тук?
25
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шут и обратно в *** от дет изпълзяха! Така виждам интеграцията аз!
24
3
 
43
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
Отиди на техен терен, при тези хора да те питам какво ще е отношението към теб! Те сунити колят шиити, а за другите "неверници" да не говорим! Прави ми впечатление, че идват само хора в репродуктивна възраст, добре охранени, с много деца, задължително мюсюлмани. При тях жените си стоят в къщи, раждат, не работят, чакат мъжа да донесе Къде са допирните точки за интеграция? На каква база? Език, религия, бит? Те нашите мюсюлмани в съседна Турция ги имат за каури /неверници/!!!
23
2
 
17
 
! Отговори
tatar преди 10 години
jalko nomer 2 a iskase da si u erupa nato da orodaljavam li
22
3
 
38
 
! Отговори
Егати преди 10 години
Как не го е срам БЪЛГАРИНА Златко Желев да си сложи ИМЕТО под тази статия ? "Как ***, престъпниците и убийците, изгонени от легитимното правителство в Сирия, се основаха в България " - ЕТО ТАКА трябва да се казва тази статия !!! Още не са се установили, и се ослушват, но вече почнаха да колят продавачки в магазини - я за пари, я да ги изнасилят. Бежанци ... *** ПРЕСТЪПНИЦИ са тези !!! ДА СЕ ПРИБИРАТ В ДЪРЖАВАТА СИ !!!
21
0
 
33
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Aангличанитe да cи ги изпратят благородно на хранилка в Англия ! A Дубай, Катар, да се грижат за бедните си братя по религия вместо да тънат в да плащат на каналджии .Tova e osnovata na plana za treto proshestvie- Islamizacia na hristianskia sviat. Ne samo Balgaria, prodajnia rakovoden ELIT na Evropa ot mnogo vreme poluchava pari za da priema musulmani ot Afrika i Azia.Prodajnichestvoto i korupciata ne e izmisleno ot balgarite
20
4
 
33
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Бисер КостадиновМи помагай бе, кво църкаш. Ето вземи пример от ингилизите и прибери няколко маймуняка у вас. Кво ни занимаваш нас? Който иска си ги взима в къщи, който не иска, като мен не е длъжен.
19
21
 
30
 
! Отговори
Бисер Костадинов преди 10 години
Хора са това,не животни.Христяни сме за Бога, трябва да помогнем на хората бягащи от ужаса на войната.Докога ще се оправдаваме с немотията и с криво разбраната ни цивилизация.Нима няма останали хора вярващи и страхуващи се от Господ.
18
4
 
38
 
! Отговори
az- преди 10 години
Взимайте пример от англичаните. Който иска сирийци и им съчувства си ги прибира и отглежда в къщи. Неприбраните директно на влака и към Англия или друга братска страна от ЕС, която ги иска, обича и ни обяснява как да си ги отглеждаме.
17
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сълзи от умиление и покаяние да ти изкочат от очите,четейки статията по-горе!!Виждате ли европейската "БЯЛА" раса как се държи,а вие ТЪМНИТЕ,БАЛКАНСКИ,БЪЛГАРСКИ СУБЕКТИ имате камъни вместо сърцаДа,ама това благородство го ПРАВЯТ и искат да ги НАТУРАЛИЗИРАТ тук в България!!Защо не ги изпратите благородно в Англия при децата си,те да се грижат за тях?Защо не приемате там в Англия по домовете си пакистанци,индийци,ямайци?Добре Ви знам гостоприемството и благородството ТАМ!С чужда пита помен ...!!