Как сирийци заживяха в BG? В Крушево, при англичани!

Кметицата Капитанова предлага празни училища да приютят бежанци
3 дек 2013 11:17,
45
Как сирийци заживяха в BG? В Крушево, при англичани!
Сирийски бежанци. Снимка: архив, Булфото

Две семейства на сирийски бежанци са приютени на прага на зимата от англичани, които от шест години живеят в малкото село Крушево, община Гърмен.

Лили Гилбърт и Ян Додс са дали подслон на имигрантите от Сирия, а местните хора също проявяват съпричастност и състрадателност към съдбата на избягалите от войната чужденци, като им помагат с дрехи, храна, дърва и най-належащото, от което имат нужда, съобщи Нова тв.

Сега децата на сирийските семейства се смеят и играят, но само до преди дни са смятали, че всеки гръм от пиратка в селото е бомба от тези, които свистели в родината им.

Двете многолюдни фамилии знаят само арабски. Затова и комуникацията с приемното им семейство е трудна. Англичаните обаче са твърдо решени да ги научат на български език и да им намерят работа у нас.

"Съчувстваме на тези хора, изпаднали в беда, и не мога да разбера ксенофобските настроения и прояви, на които сме свидетели", коментира пред БТА кметът на Гърмен Минка Капитанова.

По думите й в общинската управа се обсъжда идеята двете затворени преди години училища в селата Скребатно и Осиково да бъдат пригодени за настаняване на сирийски бежанци.

Капитанова поясни, че на общоселски събрания местните хора ще бъдат питани дали са съгласни. Едва тогава ще се направи предложение, което ще се гласува от Общинския съвет, и ако се приеме, ще бъде представено пред Агенцията за бежанците.

Кметицата обясни също, че ако всичко това се случи, няма да е за сметка на общината и да "тежи" на общинския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
28
 
! Отговори
ОХ преди 10 години
Направо идилия-заселват се при добрите помаци,които ги научават как се сади пиперо/бере тютюна/ и хем богати-хем честити...
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
youtube/watch?v=kjnzwvz3-Yw
14
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми протестираите поръчково против орешаря (ако бяха герберите щеше да е и по-зле за проблеме с емигрантите)а трябва масови протести за решаване на тоя проблем с тая *** защото скоро ще е късно ! София е най-патеща в случая а си трайкат като мишки , само се протестира бемислено в момента срещу *** . Не мога да ви позная софиянци какво мишки сте станали . А само преди дестина години как си отстоявахте правата youtube/watch?v=kjnzwvz3-Yw Не се ли изгонят по най-бъзия ..
13
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Англичаните правят всичко да не отидат тия в родината им :)
12
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако искат още сирийци може да им изпратиме. В София ги имаме много.
11
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде да не ми разселвате на малки порции там, където "трябва" да се подсили религията ислям, с оглед на непроменената доктрина на Турция и МИТ за ислямизацията на Балканите. А тази кметица е национален предател в очите ми. В политиката няма сантименти, има интереси! Интересите на България изключват натурализирането на подобни хора!!
10
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Англичаните обаче са твърдо решени да ги научат на български език и да им намерят работа у нас.Англичаните като толкова ги любат , да ги научат на англииски и да им намерят работа в англия! Ние *** тук не искаме!
9
2
 
45
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Още Кан Тервел осъзна опасността от последователите на лунния демон - събуди се овче стадо - 500 години клане, изнасилване и гаври с теб не ти ли стига да натириш всички незаконни ислямисти дошли да те убиват, крадат и насилват - които нямат и нищо общо със сирия???
8
22
 
22
 
! Отговори
М. преди 10 години
Браво!
7
2
 
28
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
'Armiata' okolo DARJAVNATA HRANILKA s vseki izminal den se uvelichava.
6
2
 
37
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
При пропаганда вcичко e OK.V arabskoto obshtestvo ne e prieto jenata da hodi na rabota. Tia stoi v kashti i chaka niakoi da donese pari za da nahrani decata.Pomislete dobre kakvo badeshte vi chaka "Evropeiska Balgaria"
5
7
 
75
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Не е случайно, че тази новина цял ден циркулира по медиите. Затова и се подбират само най-удобните новини- ето вижте англичаните приемат имигранти, какво прави българина...Това са фалшиви и елементарни напъни да се внуши на българина, чувство за вина и срам за проблем, който ни беше натресен насила и който не е предизвикан в следствие на действията на българското общество и държава. Да си ги приберат държавите, които които настояват за война, които финансират бунтовниците и мътят водата в Сирия
4
2
 
55
 
! Отговори
Кутев преди 10 години
19-годишното момиче е с контузия на таза, със съмнения за счупване на срамната кост, със сътресение на единия бъбрек и 2 ухапвания на показалците на ръцете. Грабеж е най-вероятният мотив на вчерашното (2.12.2013) нападение на временно пребиваващ сириец срещу служителка в магазин близо до Сточна гара.E?
3
39
 
37
 
! Отговори
истински помак преди 10 години
Нека да ги пратят при нас в Родопите, добре са дошли, щом на шопите им пречат. При нас има и арменци и всякаккви, за разлика от останалите хора ние сме либерални и не делим хората на мюсюлмани и християни, както прави останалата част от българското общество.
2
14
 
74
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Хайде стига пропаганда. Не ги искаме!
1
14
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то в България се настани всякаква *** . Разбира се, че сирийците ще намерят топъл прием при помаците . Сега взаимно ще се плодят ! А журналята ще ги хвалят .