"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?

Изследване: Над 50% смятат, че мекането е правилно
Обновена: 9 дек 2013 19:04 | 9 дек 2013 19:04,
157
"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?
Колаж: Dnes.bg

Повече от половината българи смятат, че "мекане"-то е правилно правоговорно явление.

Според "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", 51,3 на сто от  2018 допитани българи, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление.

Това каза пред БТА доц. Красимира Алексова от СУ "Св. Климент Охридски", представяйки данните.

"Правоговорното явление "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно", каза тя.

Доц. Алексова коментира, че това езиково явление е разпространено в 3/4-ти от българската езикова територия.

Езиковедът представи и другите правоговорни явления, за които анкетираните са дали оценки в изследването.

68% от допитаните заявяват, че не е много благозвучно изговарянето на "ходих" и "направих" с ударение на "и", както и изговорът "бяли", "вървяли", "живяли".

Друг вид правоговорно отклонение е при т.нар. "екане" – на мястото на "я" се появява "е", например - "бел", "голем", "хлеб", "бехме", "вървехме" и "живехме".

Отклонение от правоговора са и формите с твърда вместо с мека съгласна - "вървъ" вместо "вървя", "мислъ" вместо "мисля", както и при съществителни имена от мъжки род, които са членувани. Такива примери са "учителъ" вместо "учителя", "лекаръ" вместо "лекаря", обясни доц. Алексова.

По думите й се наблюдава и правоговорното явление "свръх якане" - "бяли", "живяли", "вървяли", "голями", "огряни".

"Има наши политици, които от страх да не "екат" отиват в другия край и използват "свръх якане", но и има и много българи, които не знаят, че това е отклонение от правоговора", коментира тя.

По думите й младото поколение най-добре разбира кои са отклоненията от правоговора, а най-толерантно към тях е възрастното поколение.

"Трябва учениците, студентите, а и съвременните българи да се учат не само да говорят правилно, но и уместно", настоя езиковедът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
17
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 10 години
До 152 "EU citizen" добре, че такива като тебе не са живели през 500 години турско робство уначе щяхме да си бръщолевим с теб на булгарстански."Книжовния език е нещо изкуствено и блудкаво" за такива дупедавци като тебе които се лутат по европа без корени. Какъв европеец си ти без книжовен език който обединява един народ.
139
0
 
17
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Кво ми се напъвате с измислени правоговор и правопис ? Все едно след 50 години ще останат само *** и *** българо-*** на които няма да им дреме за вашите напъни.
138
8
 
21
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Аз пък си уважавам диалекта и си го практикувам, за да не загине. Уча и децата. Книжовния език е нещо изкуствено и блудкаво.
137
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моля за вниманието Ви по отношение на събитията засягащи НГДЕК. Децата учат в мизерни условия - прах и падаща мазилка (уж временно до приключване на ремонта). Кадърни кадри са уволнени. Ремонта на новата сграда е приключил (с помощта на еврофондове), но някой се опитва да си я присвои. Медиите не искат да обърнат внимание на събитията.
136
1
 
20
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Тя Клисарова ще ни размЕка още повече кат въведе задължителен руски и турски в детската градина заради новата специалност "Южен поток"
135
0
 
21
 
! Отговори
hristovtn преди 10 години
Не може това, че по-голямата част от населението е не доучено да е основание за промяна на граматичните правила в българския език.
134
11
 
24
 
! Отговори
Бай Колю преди 10 години
Това показва, че България е голяма и трябва да се гордеем с това !И накрая това е акцент не диалект ! Диаелкт е да кажеш на котката мачка !
133
0
 
35
 
! Отговори
... преди 10 години
Причината повече от половината да не познават правилата за правоговор и правопис, вкл. и обсъжданото, е тази, че в медиите масово са напъплени от не много грамотни работачи, неграмотни са ни политиците и останалите "медийни звезди", които се изразяват погрешно, далеч не само граматически, както и че дори в образователните институции не се спазват и усвояват основните правила, а децата си се дипломират неграмотни и такива излизат от училище.
132
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаме езикови норми и те трябва първо да се изучават сериозно, второ - да се спазват от образованите хора.
131
13
 
19
 
! Отговори
2012 преди 10 години
Цялта Мара втасЪла,сиа и граматикЪтЪ шъ упраями
130
0
 
28
 
! Отговори
Не е трудно преди 10 години
Шопи, бургазлии, не се карайте - просто учете и говорете правилен български език! Първо трябва да се започне в училище, след това в телевизията. А "мекането" наистина е в мекото произнасяне, а не в окончанията "ме" за глаголи от първо и второ спрежение, първо лице множествено число. Правилно е живеем, говорим, пишем, правим. На "ме" завършват отиваме, отваряме, казваме - всички глаголи , окончаващи на - ам и -ям / трето спрежение/.
129
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Факт е, че диалекта се приема за нещо нормално. Нямам против, като си вкъщи, сред "сродните" си, говори както искаш, но в обществения живот, по ТВ това е недопустимо.Единици са тези, които познавам и са от места, където се говори на диалект и говорят книжовен бъл. език.Проблема е не само сменянето на ударението, но и начина на изговаряне на думите.Лошото е, че това до такава степен е залегнало, че има хора, които дори не виждат проблем и дори се гордеят, че говорят така.
128
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
51,3% от запитаните и до ден днешен пишат 'оказания', 'опътвам', 'върлям', 'надоле', 'чучолига', 'нощтен', свадба'. Дали са вадили картофи в Банкя, сели ечемик в Добруджа или ловили риба в рекътъ в Търново - то си е до човека. Много ясно, че когато някой е неграмотен, родният му диалект ще му се струва правилна норма. Тогава дали казваш 'аре' или 'ай' вместо 'хайде' е без особено значение. Направете изследване в Столипиново - там дори няма да разберат какво ги питате.:)
127
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди време с един познат попаднахме в Хасково в някаква хубава пицария на центъра на града. Идва готина мацка сервитьорка, поглежда ни и казва: Го ши гъцати уа? Толкова се смяхме, още го помня.В Бесарабия, българите говорят както преди 200 години - навремето са се преселили хора от различни области и в три съседни села си карат по старому - в едното 'ортуват', в другото - 'зборуват', а в трретото - 'гълчат'.Въпреки това е разбираемо. Не е нужно диалектът да става норма, но винаги ще се използва
126
0
 
37
 
! Отговори
Граматиков преди 10 години
Този "правоговор" беше наложен от телевизията, която приюти неграмотни "водещи" - все момиченца, дали си оная работа под наем. А и т.н.политици - те дойдоха от провинцията в София и заговориха на "ме", смятайки, че това е правилното, а и защото столичани така говорят. Ама това е най-малката ни беда...
125
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
западният български е повлиян от сръбския, както и източният - от руския. не случайно из монтанските дискотеки всеки пее на сръбски :), а руските туристи се чувстват у дома си из варненско и бургаско. мен лично диалектите ме забавляват, особено банскянски - и аскуйски. Пример: пилеата джубардисват башкас (птиците умират сами) или тръгни ся оти гъзнемь (мръдни, че давам на заден). Аз лично предпочитам да чуя дръвье или мляку вместо хепънинг, тишъртки, недвижимости или ваканцуване!
124
1
 
38
 
! Отговори
konsa преди 10 години
В Бургас:-Хепи тудей?,а то било:-Хепи-то де е?
123
1
 
32
 
! Отговори
абориген преди 10 години
"Според "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", 51,3 на сто от 2018 допитани българи, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление."Софиянци и останалите селяни тъкмо правят около 51% от туземното население. В такъв случай резултатите са напълно нормални и логични. Ако изследнавето беше сред младежите, то тогава "4ета" щеше да е правилно изписана дума.
122
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Факт е, че хората говорят ужасно!!! Имах спор с мой шеф преди време за това дали се казва "техен" или "тяхен" - аз твърдях, че е "техен", тогава са скарахме и на мен би беше препоръчано да си проверя правоговора и правописа, че можело да не изкарам дълго време на работа ... Не казвам че аз говоря супер правилно, но е недопустимо да казваш "пидисе" вместо "петдесет", вместо "е" - "йе". Примерите са много и безкрайни. Но това си е за наша сметка. Няма перфектни, но поне да да сме по-добри ?
121
5
 
30
 
! Отговори
мекаща преди 10 години
За информация на тия господа умници, мекането не е това, да пишеме, четеме и т.н. Аз съм от източната част на България и мога да ви уверя, че това прибавяне на е съм го чувала само в София. Мекането е съвсем друго нещо.