Дядо Йоан: Сега е сложно да се запази душевният мир

Митрополитът отслужи божествена света литургия в Търговище
Обновена: 27 дек 2013 14:23 | 27 дек 2013 14:04, Камелия Цветанова
17
Дядо Йоан: Сега е сложно да се запази душевният мир
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Снимка: Булфото, архив

Да запазим мира вътре в нас, около нас, в Родината ни и по света, призова миряните Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в Търговище, цитиран от БТА.

В съслужение с местни духовници той отслужи божествена света литургия в храм "Свети Иван Рилски" в областния град на днешния голям християнски празник Стефановден.

Още по темата

Дядо Йоан подчерта в обръщението си в края на службата, че в днешно време е сложно да се запази душевният мир. Но, каза той, "човек може да го запази, като живее с Бога". Духовният водач призова да отхвърлим собственото си "аз" да се посветим на Бога.

В проповедта си митрополит Йоан призова и за любов към враговете: "Богославяйте онези, които ви проклинат. Добро правете и на онези, които ви мразят". Тогава по думите му православните християни ще разберат, че това е огромното предизвикателство на съвременния живот.

За да заживеем в хармония със себе си и с околните, обобщи митрополит Йоан, трябва да отхвърлим гордостта и злобата към ближния.

Варненският и Великопреслевски митрополит Йоан продължи традицията, оставена от предшественика му дядо Кирил - на третия ден от Рождество Христово да води службата в Търговище. Той заяви, че се чувства развълнуван от първото служение в търговищкия храм и срещата с духовниците, както и с божия народ от епархията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До -------И ЧЕНГЕТА... ЗАБРАВИХ ДА ДОБАВЯ
13
0
 
3
 
! Отговори
pop varnyu преди 10 години
Ченге смени ченге с благословията на ченге. Варна беше и си остава крепост на чарвената мафия (крепост на сърпа и ***).
12
0
 
2
 
! Отговори
8 до 11 преди 10 години
Съдейки по титлата ти "брат" предполагам, че си представител на нечия религия. Значи ако някой не е с вас, може да си купува въже и столче?! Нима това не е висша форма на лицемерие? Ето защо не ви обичат хората. Няма божества, а душа и тяло са неразделно цяло. Затова, когато телата ни страдат сме натъжени и плачем, а когато са здрави и лицата ни са усмихнати. Живота е прекрасен и без религиите, птичките пеят, хората се смеят, слънцето грее, а любовта, усмивките и позитивните емоции са навсякъде.
11
0
 
2
 
! Отговори
8 do 11 преди 10 години
Обожавам живота и за нищо на света не бих се разделил с него. Както е казал поета"дори да умирам, живота със грубите лапи челични, аз пак, ще обичам". И всичко това няма нищо общо с никакви религии. Моето тяло е най-великото нещо в моят живот. Здраво дух - здраво тяло важи в пъти повече и в обратният си словоред. Чисто тяло-чисти мисли. Защото дори мисълта е биохимичен физиологичен процес на тялото....
10
2
 
3
 
! Отговори
BULGARI преди 10 години
Kade sa tragnali tezi popove ot taya (pravoslavna) s tova Bog da prosti? I koi da im prosti na tia,che byaxa sauchasnici i sattudnici i agenti naDarzhavna Sigornost v CK na BKP prez 45godini Diktadura i otgovorna za 220,000 choveshki zertvi Bog da pazi Balgarite,slepi s promiti mozaci i zhiveeshti v dilirium ot takava Prava vyara BEZ SRAMNICI VIVA IGLESIA CATÓLICA LA ÚNICA Y VERDADERA
9
1
 
2
 
! Отговори
Брат Карамазов преди 10 години
До No 8Скъпи No 8, след като няма Бог, душите ни не са безсмъртни и "когато падне шалтера, монитора изгася" защо живееш този ужасен и гаден живот? Така и така ще умрем, защо да се мъчим? *** до Mr Bricolage, купи си кука, въже и трикрако столче и по подобие на Юда вземи и се обеси!
8
3
 
1
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Дано този излезе човек,че Морето е дълбоко
7
1
 
4
 
! Отговори
до номер 1 преди 10 години
Браво!!! Точно такава е истината!
6
4
 
2
 
! Отговори
до невежите преди 10 години
Юдео-християнслата лъжа е най-гнусната от всички! На практика това е една секта. Няма никакъв бог. Няма творец, всичко се е самотворило. Всъщност този процес едва ли някога е започвал, продължава и в момента и едва ли някога ще завърши. Ние сме еволюирали сами и никой не ни е създавал никога по негов образ и подобие.Падне ли веднъж шалтера, монитора изгасва завинаги. Такова деление на души и тела не съществува и е поредната манупулатижна религиозна лъжа.
5
3
 
2
 
! Отговори
silence преди 10 години
Не се опитвайте да ни разваляте празниците с поредния руски възпитаник от сОвеЦко време.
4
4
 
5
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Да запазим мира вътре в нас, около нас, в Родината ни и по света, призова миряните Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в Търговище, цитиран от БТА.И как гладен и съсипан човек да запази мира и в себе си и около не го и в света и в вселената, бе БАЛУМБА ! Да ти с*рем на празнословието с което се опитваш да омайваш овцете !!!
3
3
 
3
 
! Отговори
e преди 10 години
Изкарват се на жертви попчетата.Те които мамят народите да се кланят на Сатана чрез попско-папския-ходжа-юдейсткя "звяр".Не допускайте и бъдещите поколения-децата да приемат "белега на звяра" ! Не допускайте в училищата да се проповядват попщини,папщини,ходжа и юдейстките бесовски идолопоклонически духове! Инвестирайте в Единородния Божи Син Исус,Онзи,Който е описан в Новия завет,това е пътят на идните поклонения.Понеже Той-Исус е "пътят,истината и живота".
2
0
 
5
 
! Отговори
mihala преди 10 години
Когато не си с Бог и Бог не е в теб, нямаш душевен мир, още повече ако искаш ти да го вселиш в някой.
1
6
 
8
 
! Отговори
да преди 10 години
Душевен мир има само ако си далеч от тези суеверия, наречени религии.