ДПС застана зад протеста на тютюнопроизводителите

Партията с идеи за частично възстановяване на регулацията
Обновена: 6 яну 2014 16:57 | 6 яну 2014 11:10, Камелия Цветанова
71
ДПС застана зад протеста на тютюнопроизводителите
Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: БТА, архив

Тютюнопроизводители от различни краища на страната излизат на голям протест в центъра на Харманли заради ниската изкупна цена – между 5,50 и 6 лв. за килограм ориенталски тютюн, и заради късната кампания.

ДПС застава зад тях, защото исканията им са справедливи, обяви лидерът на партията Лютви Местан по bTV.

Той коментира, че всичко, което днес тютюнопроизводителите искат, са го имали до 2009 година, когато ГЕРБ пое управлението на страната.

Още по темата
„Законът за тютюна им гарантираше началото и края на изкупната кампания. Ако се забави изкупната кампания, особено в такава мека зима като тази, тютюнът се влошава, той не може да ферментира в домашни условия. Законът задължаваше МС да определя минимални изкупни цени. Имаше фонд „Тютюн” за форсмажорни обстоятелства. Сега нищо от това не остана, защото бившият премиер Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов отмениха Закона за тютюна и оставиха тютюнопроизводителите на произвола на съдбата”, заяви Местан.

Тогава ГЕРБ обясниха действията си с нови правила от Европа, а лидерът на ДПС се съгласи с това, но обясни, че се е въвел механизъм за национални доплащания за референтен период.

„Това го знаем, но понеже в цял свят това производство е до някаква степен регулирано, то не може изцяло да бъде либерализирано, тъй като стигаме до такава ситуация, в каквато се намират тютюнопроизводителите днес. Ние имаме идеи за частично възстановяване на регулацията”, добави той.

Лютви Местан допълни, че днес ще бъде проведена среща с ръководството на Асоциацията на тютюнопроизводителите в централата на ДПС, на която партията ще представи своите законодателни инициативи, преди да ги внесе в НС.

В отговор на обвиненията Цвета Караянчева от ГЕРБ припомни, че до 25 ноември в минали години, когато управляваше кабинетът „Борисов”, тютюнът е бил изкупуван на цени до 7,50 лв.

„Значи тази либерализация, срещу която скачат ДПС, е вършила работа. Фирмите изкупуваха и заедно с тях имаше представители на службите „Земеделие”, които оценяваха качеството на тютюна, коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е какво застават зад тях, нали те са управляващите? Нали те трябва да ги платят тия пари? Нали те са забавили плащанията?ОСТАВКА!!!
20
1
 
21
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 10 години
За пореден път ДПС застава "зад" протестиращи,но нали вие управлявате с това смешно правителство.Какво се криете мишоци такива ,а не кажете,че избирателя ви - трябва да направя еди-кои си по-богат.Трябвате само когато има избори.Лошите от Герб го купиха миналата година за 7-7.5 лв. сега продавай на 3-5 лв. колко години ДПС е във властта и какво направи за тези хора и районни.С какво ще замени тютюна и прехраната на собствените си избиратели.Или за пореден път ще застане от зад както е свикнало.
19
1
 
26
 
! Отговори
outlaw преди 10 години
е са Цирка вече е пълен
18
0
 
20
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Странна работа,управляващите протестират срещу себе си,това вече сме го гелдали де,цървула Цецо също протестираше в Банско...само прах в очите на хората-всички са за бесило мамака им
17
0
 
29
 
! Отговори
sostin преди 10 години
Как така хем забраняваме цигарите, хем на тях пише че убиват , хем мюмюните искат субсидии??? Реално погледнато искат субсидии за да произвеждат смърт , нали така??? То по тази логика можем да поискаме и субсидии за кокаин , щот някой можел само това да прави и това му е поминъка. Що ли в Колумбия не се дават субсидии на кокаиновата мафия???
16
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКВО Е ТОВА ЛИЦЕМЕРИЕ- ЗАБРАНЯВАТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО, А ИСКАТ ВИСОКИ ЦЕНИ ЗА ТЮТЮНА- КОЙ ДА ПЪЛНИ ХАЗНАТА ОТ АКЦИЗИ ЗА ЦИГАРИ ? И ОЩЕ- НАЛИ ИСКАХТЕ ПО-МАЛКО ДЪРЖАВА, ПОВЕЧЕ СВОБОДЕН ПАЗАР- СЕГА ЗАЩО ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ В СОФИЯ- ДА ХОДЯТ ПРЕД ОФИСИТЕ НА 5 ФИРМИ, КОИТО ИЗКУПУВАТ ТЮТЮН.В ГЪРЦИЯ БИЛА ПО-ВИСОКА ЦЕНАТА- МИ ТАМ ДА ПРОДАВАТ- КОЙ ГИ СПИРА ? И КЪДЕ БЯХА, КОГАТО МЕГЛЕНА КУНЕВА ДОГОВОРИ НУЛЕВА КВОТА ЗА ТЮТЮНА, ТА СЕГА СЕ СЕТИХА ДА ПРОТЕСТИРАТ- ИМА НЕЩО МНОГО ГНИЛО В ТАЯ СТАЧАКА...................
15
0
 
16
 
! Отговори
гладен пенсионер преди 10 години
И аз заставам зад тях колко ще ми платят
14
0
 
27
 
! Отговори
1_българин преди 10 години
Добре ,че сме в ЕС. Двадесет държави въобще не искат и да чуят за някакви облаги за тютюнопроизводство. ДПС ги залъгват и се мъчат с държавни пари да ги облагодетелстват. Просто трябва да им обяснят да си учат децата и да търсят нови работни места. Естествено не по чукарите и баирите.
13
0
 
29
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Забавеното изкупуване на тютюна е трик на ДПС, Сега ДПС ще се намеси и електората им ще каже- добре че е ДПС да ни защитава, Селски тарикатлъци,
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Местанчо, лицемер върховен. Какво приказваше преди месец - как пушенето е вредно. Та даже и организира депутатите си да бойкотират гласуването. Забранете производството и вноса на тютюн - така няма да се пуши никъде и най - важното фабриката на твоето депутатче дилянчо ще фалира.
11
5
 
10
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Ben Gan Проблема е по тежък. Като изключим ДПС, които си имат един "твърд електорат" - за другите партии хората гласуват по правилото "Не искам да мен да ми е добре, искам на оня да му е зле"... Хора загубили препитание по времето на ГЕРБ - озлобени от мизерията - гласуват за бСП защото смятат че така на Боко и ГЕРБ ще им е гадно... Обратно - хора мразещи комунизма и БСП - гласуват за Боко и ГЕРБ защото си мислят че на БСП ще им е гадно.... Резултата го виждаме - политиците се угояват.
10
1
 
21
 
! Отговори
Ben Gan преди 10 години
*** народ, слаба държава. Не се научихте, че ,,тия дето гласуват за БСП и ДПС'' не си взимат поуки. Няма значение какво се случва с държавата. Те винаги си гласуват за тях. Разберете го. Това ние проблема. 30% от държавата гласува машинално за едни и същи. А останалите 70% се лутат да намерят нещо различно. Забележете годините когато те не са на власт. Причината е, че народа масово е гласувал, а не, че хората от ДПС разбираш ли, са си порменили мнението за кой да дадат гласа си.
9
0
 
20
 
! Отговори
stanick преди 10 години
Ако бяхте толкова загрижени досега да са го изкупили до миналата година кампанията приключваше през ноември
8
2
 
22
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Абе как така - хем искаме да намалим употребата на тютюн - хем ще спонсорираме производството му? В Гърция го изкупували по-скъпо - ми да го закарат в Гърция и да го продават там.
7
1
 
29
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Създаваме проблема - обвиняваме предишните и си гласуваме закони само за нашите избиратели, да им осигурим поминъка с държавни пари на гърба на останалите.
6
1
 
26
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Нещата никак, ама никак не са добре, щом управляваща партия протестира срещу себе си!Вие господа от управлението не разбрахте ли, че не става само с ядене? Трябва и акъл!
5
2
 
16
 
! Отговори
наивник преди 10 години
Земеделското министерство първо не можа да защити тютюнопроизводителите пред Европа,като само нашите производители няма да получат евросубсидии,а те са половината от производителите в целия ЕС и второ,земеделското министерство и държавата оставиха производителите на произвола на прекупвачите,както го направиха преди години и с млекопроизводителите.Как умишлено можеш да съсипеш труда на хиляди семейства за цяла година и да кажеш,че заставаш зад тях.Защо още живея в тази абсурдна държава?
4
1
 
32
 
! Отговори
;-) преди 10 години
ДПС първо създава проблемите им, после яхва протестите им, а и участва в управлението срещу чиято политика относно бранша хората протестират. Чудя се как им вярват още и гласуват още за тях!
3
1
 
35
 
! Отговори
БАША преди 10 години
ДПС са нагли и алчни . В момента карат хората да се бунтуват по една причина извиване на ръцете на БСП за още власт и кранчета за точене . Това е една добра новина нека червените *** да разберат за какви продажни *** са гласували .
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаех си, че пак ГЕРБ са виновни, дори и когато управлява ХУНТАТА :)))