Производители искат да продават до 10% от тютюна си без акциз

Държавата няма да определя минимална цена за тютюна
Обновена: 20 яну 2014 14:21 | 20 яну 2014 10:41, Веселина Йорданова
12
Производители искат да продават до 10% от тютюна си без акциз
Снимка: архив, БулФото

Тютюнопроизводители поискаха законодателни промени и да имат право да продават до 10% от продукцията си под формата на нарязан тютюн. Според предложението върху това количество няма да се начислява акциз, съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов пред Нова телевизия.

И днес протестите на производителите в село Вълкосел продължават. Родителите не пускат децата си на училище и детска градина с мотива, че нямат достатъчно средства. Обвиненията им са към държавата, която не може да реши проблемите на хората.

Още по темата
Тютюнопроизводителите увериха, че няма да продават своята продукция при сегашната изкупна цена от 5 лева. Те настояват за цени от 10 лева за килограм.

Припомняме, че в петък земеделският министър Димитър Греков съобщи, че правителството няма да обяви минимална изкупна цена на тютюна. По време на изложението "Зелена седмица" в Берлин той коментира, че разбира проблемите на производителите, но държавата не може да се намесва в пазарната икономика.

"Трябва да има договорни отношения между изкупвачите и производителите. Държавата трябва да определи фирмите, които ще изкупуват тютюна в нашата страна. Трето, трябва да има ясна и точна картина на производителите, които ще произвеждат и парите, които се отпускат под формата на субсидии, да отиват именно при тези, които произвеждат тютюн", обясни земеделският министър.

Това е промяна в позицията на министъра, който в началото на месеца заяви, че при изкупуването на тютюна трябва да има регулации, които да включват минимални изкупни цени, както и начален и краен срок за изкупуване на продукцията.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пък проверява за наличие на картел между изкупвачите на тютюн.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: тютюнАрбен Мименов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
срамота преди 10 години
откъде накъде тия сиромаси произвеждащи преко сили лечебна златна билка ще плащат акцизи не е редно...
8
0
 
1
 
! Отговори
гешев преди 10 години
вижте, производителите вече си имат сдружения за изкупуване и износ на тютюна и те са собственост на техните представители, демек дпс! сега от дпс ги стряскат с цените, за да ги сплотят за изборите! винаги, когато наближат избори, така става! тях не ги мислете и съжалявате, защото сами са си го направили! а и мазниците от дпс няма да им позволят да правят нови фирми!
7
0
 
0
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До 7 Анонимен,Преди откриването на Америка и преди тютюна да е внесен в Европа с какво се е занимавало населението на България?!Продавайте в Гърция,както си продавахте млякото и млечните продукти,както продавате на гърци меда.Те си печелят пазари с наша качествена стока и на такива като вас подхвърлят трохите.Срещу кого протестирате-ДПС?От години земеделието се ръководи от ДПС.Акцизни стоки могат да се внасят и да се изнасят-ЗАДС.Като дете съм низала тютюн и българите са гледали тази култура.
6
2
 
1
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
До sokrat62Сократе ти изглежда повече разбираш от земеделие и като гледам какво пишеш надали си насадил и едно дръвче през живота си. Я насади тУтУн на камениста почва и не го поливай па после ми се похвали какво си обрал. Промито кумунистическо герберче - чака държавата да му помага всяка година !
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bulgarite da sprat da komentirat ot raboti deto ne razbirat,bulgari vie znaete li 4e v Garcia cenata na tutuna nay malko e 15 lv,4e darjavata vzima miliard lv ot akciz za tutuna i ne razreshava da se prodava izvan bg ot proizvoditelite aman ot ptosti hora
4
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Не знам защо вечно с тях трябва да се занимаваме и защо все те трябва да са облагодетелствани !!! В тази държава дискриминирани са не малцинствата, а мнозинството от населението ! Поне да е за нещо добро, а то за отрова !
3
2
 
3
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До Никога повече ГЕРБАлооо, псевдоземеделецо, за овошките и зеленчука трябва вода и хумос а не камъни и суша, а дори да ги имат, що зеленчукопроизведителите изляха миналата година тонове домати на магистралата бе умник???? Къде изобщо е държавата, в земеделието не е, в съдебната система никак, в икономиката да не говорим, в здравеопазването ха, ха, къде са политиците само в делаверата, затова всички в един глас ривът, "Бойко е виновен". ОСТАВКА!!!!
2
2
 
5
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
Тия полудяха с тоя тютюн ! Нали сме пазарна икономика или се лъжа ?! Сееш това което се търси - що не насадите овощни или зеленчукови градини бре ? Защо държавата (всички ние) трябва да дундуркаме хора които знаят само тютюн да гледат и не правят никакви стъпки да подобрят живота си ?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А може ли 10 процента от бензина да е без акциз?