Баба Марта бързала, мартеница вързала... на Дунав мост

Три ученички смятат с нея да свържат България и Румъния
19 фев 2014 16:58,
0
Баба Марта бързала, мартеница вързала... на Дунав мост
Снимка: архив, Булфото

Три ученички от ОУ "Любен Каравелов" в Русе плетат мартеница, с която да свържат двата края на Дунав мост, съобщи пред БТА директорът на училището Росица Рангелова.

Тя обясни, че седмокласничките - Мирослава, Славена и Анастасия, започнали да плетат от 1 март миналата година, като работата им продължава и в момента.

"Опитът за рекорд ще бъде направен на 28 февруари в двора на училището, като сме спазили изискванията на Гинес. Екип, който трябва да потвърди рекорда, вече е уговорен", похвали се директорката и допълни, че той включва нотариус, геодезист, който да измери дължината на мартеницата, представител на Задругата на майсторите, който да докаже, че мартеницата е изработена ръчно, а не машинно, както и фотограф, който да документира опита.

На следващия ден - 1 март, ще бъде организирано тържество на Дунав мост, като идеята е на него да присъстват и деца от Румъния.

Всички заедно ще увият мартеницата около парапетите на съоръжението. Двата й края завършват с Пижо и Пенда, които ще останат от двете страни на реката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари