Два митинга във Видин защитаваха "Конака"

Съдът ще се произнесе до месец по делото на мюфтийството
Обновена: 7 мар 2014 13:55 | 7 мар 2014 13:03, Анисия Иванова
57
Два митинга във Видин защитаваха "Конака"
Протестните шествия във Видин в защита на "Конака". Снимка БТА

Видинският окръжен съд заседава днес по делото за възстановяване на собствеността на музей "Конака" на мюсюлманското вероизповедание, а в центъра на града се проведоха два митинга в знак на протест. Съдията по делото заяви, че съдът ще се произнесе по делото до месец, след като днес бе представена подробна техническа експертиза от архитект Галя Антова.

От страна на Мюсюлманското вероизповедание в съдебна зала нямаше представител. Делото за възстановяване на имота във Видин се отлага два пъти заради необходимо технологично време на вещото лице да прегледа наличната документация.

Още по темата
Вещото лице по делото Галя Антова заяви, че сградата е наречена "Конака", но никога не е била турски конак, тъй като по време на турското владичество всички сгради са се наричали конаци, а не община, както е сега, съобщава  БТА Сградата е построена в средата на 19 век като такава на митрополията в непосредствена близост до  църквата "Св.Димитър". 

Използвала се е от Видинската църковна община и е наричана "Епископски конак". След Освобождението през 1978 година се е използвала за Видинско общинско управление. Няма данни преди 1878 година сградата да се е ползвала от турските власти с каквото и да е предназначение. От 1956 година е исторически музей на Видин и в него сега има изключително ценни археологически експозиции, находки от римските градове Рациария и Бонония, каза Антова.

За запазване на обществения ред в центъра на Видин от сутринта имаше части на полицията, на жандармерията и на Гранична полиция. Сградата на съда бе оградена от кордон от жандармеристи, през който преминаваха служители на съда, адвокати, граждани.

Докато днес съдът във Видин заседаваше, в центъра на града се проведоха два митинга в знак на протест срещу делото.

От 10.00 часа на централния площад „Бдинци“ се събраха футболни фенове от различни клубове, водени от Елена Ваташка от Сдружение на българските футболни привърженици и от Димитър Ангелов–Дучето от Национално сдружение "Армейци 1948". 70-80 души скандираха "България", пееха националния химн, развяваха български знамена. Феновете носеха два големи плаката "Не искаме нищо чуждо, но нашето не даваме" и "Не се гаси туй, що не гасне". Митингът им премина спокойно, без напрежение.

Другият митинг бе пред "Конака", където се събра агитка от около 50-60 души на "Атака", предвождана от областния лидер д-р Емил Лилов. Участниците потеглиха към съда, където скандираха "Долу ДПС". Митингът премина спокойно

Към митинга на "Атака" се отправиха и футболните фенове, но полицаите им преградиха пътя и не позволиха на двете шествия да се съберат, за да не се стигне до инциденти.

При подобно дело в  средата на февруари в Пловдив се стигна до сблъсъци и бяха ранени шестима души. В Апелативния съд тогава се гледаше  дело, заведено от Мюсюлманското вероизповедание, за собствеността върху карловската Куршум джамия. Пред сградата на съда се бяха събрали хиляда души от цялата страна, сред участниците имаше и много футболни фенове. В края на февруари в Кърджали също се проведе протест, защото се гледаше делото за собствеността върху сградата на Регионалния исторически музей. Претенциите отново бяха от страна на Мюфтийството. Тогава обаче до сблъсъци не се стигна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Роден съм на 120 м от тази сграда. Никакви турски прищявки! Всъщност това е провокация, дърпане на заспалия лъв за опашката! Няма да мине!
46
1
 
5
 
! Отговори
Долу дпс преди 10 години
Всички по-големи беди за България през последните десетилетия ни се сервират от антидържавната партия ДПС. Тази констатация вече се доказа напълно и се превърна в непоклатима аксиома. За голямо съжаление тесните партийни интереси на БСП и Атака тези политически формации съзнателно пренебрегват престъпната роля на анадолските мекерета, подкопаващи опасно националната сигурност на нашата страна.
45
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бе да им върнем цялата държава на тези нерези, па дано се задавят ...
44
0
 
15
 
! Отговори
Kолев преди 10 години
Внимателно прочетох експертизата на независимия оценител. Оказа се, че всъщност този имот, за който имат претенции, е построен от Видинската християнска църква през 1850 година.
43
0
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До 44 неясна група,Та имаме ли съд в България? Анархия е навсякъде и българите трябва да се чувстваме като чужди в собствената си РОДИНА? Малко били от Видин,имало от много други места? Българи сме и от цялата страна ако щете ще се съберем - това, което става във Видин днес, беше и на други места и ще има още. Само и само да се потъпче българщината! Поробени сме били ,но вече времето е друго и робската психика особено в младите я няма!
42
0
 
10
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
Когато ДПС представи нотариални актове за покупка на българска земя под постройките за които притендират и писмено разрешение за строеж ,тогава съда да образува дело, Правителството да представи иск срещу Турция за 500 годишен наем на незаконно ползваната българска земя и причинени имуществени вреди и човешки жертви, С това ще покаже че не е марионетка на ДЛС,
41
2
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До ИсмаилТрадиционната религия на БЪЛГАРИТЕ никога не е била ИСЛЯМА ! С приемането християнството в България - в храмовете, в иконите ,в носиите ,в бита на БЪЛГАРИТЕ ,са преплетени елементите на СТАРАТА РЕЛИГИЯ - възникнала много преди християнство ,мюсюлманство и др. религии. Докато историците не кажат истината - какво налага започването на ново летоброене ,какво се е случило в онзи 1 век от н.е.,разделение и войни на верска основа ще има.Документи има ,артефакти в целия свят има !
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тоткокой за кого стои не знам но строителството започна и после завършването екзархията може да храни и Видин и Карлово
39
1
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Закона за вероизповеданията 29.12.2002 г.Ще берем плодовете на НДСВ и ДПС години наред.Разделението е факт!"Монитор,19 Декември 2002.Депутатите от ДПС принудиха НДСВ да признае и исляма,освен православието,за традиционна религия в България.Идеята за това била на зам.-шефа на групата на ДПС Лютви Местан."Ислямът е религията на нашествениците в земята ни,не на местното население и няма как да бъде ТРАДИЦИОННА!
38
12
 
2
 
! Отговори
неясна група преди 10 години
Не може 50 човека неясна група да решават съдбата на 7 милиона население , има си Съд за тази цел , тази група неясни хора напомнят за партизанските времена 1940 година
37
11
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
А забравих...Атака ако искат да си сменят вярата тия зелени знамена стават за килимчета .Може да ги ползват и да кажат Аллах е един и Моамед е неговия пророк.И готово не боли.И джамията халал да им е!
36
1
 
6
 
! Отговори
тотко преди 10 години
до гогоТурция нищо не е върнала .Имотите които са били реституирани са отдадени за ползване на фондация ръководена от етнически българин зад когото стои турската мафия .Кой мислите ще печели? Болницата в Истанбул и Метоха примерно които са български няма и да ги върнат.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Гакяблизо до ДПС и парите
34
12
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Исляма от векове е българска религия.И Мюфтийството е българско.Кви са тия етнически партии като атака и вмро та се дерат като магарета за зоб.Зоб няма ...свърши.Тия имоти се полагат както на православието така и на мюфтийството.
33
14
 
0
 
! Отговори
Гакя преди 10 години
И пак както винаги, опре ли до действия, за да подкрепи думите си, на "бойното поле", остава пак само Волен Сидеров и симпатизантите на АТАКА. Чудя се дали останалите политици не ги интересува, случващото се в държавата, или пък щом няма да вземат пари, нямат желание да се появят. АТАКА е единствената партия, която е близо до народа.
32
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
имотът в Истанбул е 58 декара в най престижният район на града скоро ще има строителство на небостъргачи а колко струва този миризлив конак в село Видин
31
2
 
9
 
! Отговори
111 преди 10 години
много предатели на едно место ,крайно време е да вземем точилките във ръце да си заминат тези червени предателски ***
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спорът за имотите не се ли решава от български съд?Защо хората отново се оставят да ги разделят на етнически и религиозен принцип, и по този начин да станат лесно използваеми пионки.
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Иванимотите в България струват грошове а в Истанбул струват милиони
28
0
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
И къде е логиката тогава?След като Мюфтииството го играе никакъв в цялата работа какви притенции има?За какви имуществени претенции става изобщо на въпрос актове за собственост имат ли?Абе луд ли съм ,или ?Какви са тея безпочвени претенции стигащи до съда ?