Да се опариш от изгодна сделка

Бургазлии купуват имоти за живеене, а плащат промишлен ток и вода
Обновена: 10 мар 2014 19:14 | 10 мар 2014 19:14,
41
Да се опариш от изгодна сделка
Веселин Кайраков Снимка: Dnes.bg

Бургазлия попадна в своеобразен Параграф 22, като се оказа собственик на жилище, което може да използва само за ателие, работилница или магазин. Случаят на Веселин Кайраков не е изолиран, но той е един от малкото, с който вече са запознати много от институциите в Бургас.

Иначе от началото на годината при омбудсмана Таню Атанасов валят жалби на граждани, които са закупили апартаменти, оказали се впоследствие ателиета. А по закон такива помещения могат да се ползват само за стопански цели и затова се таксуват с тарифи за промишлен ток, вода и данък сгради.

Именно такъв е казусът с 64-годишния Веселин Кайраков. Мъжът е закупил жилището си още преди три години. Тъй като не е разполагал с много средства, той решава да си вземе „изгодно” мансарда с площ 43 кв.м. в бл. 308 на к-с „Меден рудник”.

„Аз знаех, че това е ателие, но съм си направил всички проверки в Агенцията по вписванията, консултирал съм се с фирма за недвижими имоти, говорих с нотариус. Уточнил с тях, че си го купувам, за да живея в него. Увериха ме, че няма да има проблем. Но когато всичко вече беше построено, узаконено и получих Акт 16, се оказа, че аз трябва да плащам пожизнено ток, вода и данък сгради като стопански обект”, коментира мъжът.

Бургазлията се е обърнал към електроразпределителното дружество EVN, но оттам сa му обяснили, че щом живее в ателие, по закон трябва да плаща промишлен ток. Подобен е бил и отговорът от данъчното, макар в подадената декларация Кайраков е подчертал, че използва помещенията за жилищни нужни. „Сега се чудя как ще ми се изчислява данък сгради”, коментира Веселин.

Попаднал в омагьосан кръг, мъжът е потърсил за съвет обществения посредник на Бургас Таню Атанасов. „В нотариалните актове някои продавачи, било физически или юридически лица, правят всичко възможно да избегнат изричното изписване на термина „апартамент”, като го заменят със самостоятелен обект например. Обективно този тип имоти трудно се купуват и те ги предлагат на определено по-ниски цени. По този начин привличат купувачи, като се стараят да скрият негативните последици от една толкова „изгодна“ сделка”, обясни омбудманът. 

По неофициална информация в положението на Веселин са над 1000 собственици на имоти само за Бургас. Изходът от ситуацията според Таню Атанасов е да се потърси главният архитект на общината, да се пристъпи към смяна статута на помещението чрез изготвянето нова скица. Процесът обаче трае няколко месеца и струва на „опарения” немалка сума.

„Доколкото съм запознат с подобни казуси, архитектът и конструкторът, които са построили това жилище трябва да ми направят нов проект, да предпишат някакви мерки, след това да се мине по процедура на узаконяване, да се извади нов нотариален акт, който също да бъде заверен в кадастъра. За всичко това трябва да отделя поне половин година и ще ми струва не по-малко от 1000 лв. А аз нямам тези пари. Ако някой ден забогатея, ще се боря”, обяснява Веселин Кайраков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Бургасателиеимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
дико преди 4 години
Отиваш в Данъчното и регистрираш че ще го ползваш като жилище . Имаш това право но ако те проверят и го ползваш за стопанска дейност глобата е голяма
38
0
 
1
 
! Отговори
it преди 10 години
ателиета ги правят заради парко-местата в нашият блок от 2 етаж нагоре са ателиета ,само 6 апартамента има и парко места за тях ама ако си ги купиш.Всички съседи знаят какво си купиха и не вярвам само с 1000 да се разминат да стане апартамент и тогава възниква казуса за задължителното парко място за апартамента - живеем в скапана държава ,унищожиха ни градовете с презастрояване и сега като отворя прозореца виждам младата съседката а 20-30г. - дъртата баба
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 30 Първо - не съм ГЕРБер - не моЪ ги дишам тея.... Второ - ако не вЕрваш брой, само шефчето на една от строителните фирми (Мидия) се хвали че е построил 5 000 апартамента в Бургас... Има и друг момент - масово хотелите в Сарафово и Крайморие се водят кооперации с апартаменти (боксониери) защото така данък сгради и такса смет им е на 1/2 от тоя на хотелите...
36
2
 
2
 
! Отговори
брр преди 10 години
Не разбрах колко кинти ешарил за апартамента?Няма да е малко.А му се свидят 1000 лв.да си подобри живота.Не му вярвам
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки хитрец на дребно да си носи последствията. :)
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодарение на еврейските фондове бургас ще го бъде но лошото е че всичко това се прави с цел бургас в близките 10 години да бъде заселен с евреи от распадащия се израел така де и те душа носятт трябва да ги приютим някаде ( научете повече за план МОИСЕЙ за българия)
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До От чужбина АМИ РАЗЛИКАТА Е В ТОВА, ЧЕ БИЗНЕСА КОМПЕНСИРА ЗАГУБИТЕ ОТ БИТОВИТЕ ТАРИФИ! И КАКТО ВСИЧКИ ПИЩЯТ, ЧЕ ТОКА ИМ БИЛ СКЪП ЗА БИТОВИТЕ ОБЕКТИ, ДА ВИДЯТ КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО СЕ НАЛОЖИ Д АПЛАЩАТ ПО СТОПАНСКИ ТАРИФИ! А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДАНЪЦИТЕ ТАКСА СМЕТ И ДАНЪК СГРАДИ! ПОНЕЖЕ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИТЕ НА 3 ТАКИВА ОБЕКТИ И СЪМ ДЕТАЙЛНО ЗАПОЗНАТ! ТАКА ЧЕ НЕКА СИ ТРАЕМ ЗА БИТОВИЯТ ТОК, ЧЕ МОЖЕ ДА Е И ПО ЗЛЕ!
32
3
 
6
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Преди 5 години аз също купих ателие,тогава никой не ми каза,че ще плащам промишлен ток и данъци.Засега не съм живял в него и не съм ползвал и един ват електричество но всеки месец плащам 5 лева такса електромер,защото това било ателие.
31
1
 
13
 
! Отговори
мен преди 10 години
никой не спомена лъжливите брокери дето само пълнят главите на хората с полу-истини или пък премълчават нарочно
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И АЗ ИСКАМ В ОФИСА СИ Д АПЛАЩАМ ЕЛ.ЕНЕРГИЯ И ВОДА ПО БИТОВИ ТАРИФИ, НО НЯМА КАК ЗАЩОТО Е ОЯАВЕН КАТО ОФИС - СТОПАНСКИ ОБЕКТ! АКО ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ КАТО ЖИВЕЕЩ ТАМ МУ СЕ СМЕНЯ СТАТУТА! САМО ЧЕ ТОВА СТРУВА ПАРИ И ГОСПОДИНА НА СНИМКАТА НЕ ИСКА ДА ГИ ДАВА! ИНАЧЕ НЯМА ПРОБЛЕМ! ЗАТОВА БОРБАТА Е ДА СИ КУПИШ АПАРТАМЕНТ В БЛИЗОСТ ДО СЪДА НАПРИМЕР И ДА ГО ПОЛЗВАШ КАТО ОФИС!
29
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аре понамали малко бе лек . 30000 нови жилища в Бургас ! че и продадени !!! къде ги видя бе , на някой концерт-митинг на ГЕРБ ли го чу това ? муааахахахаxaxaaxaxa
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Същият този народ сам си унищожи икономиката,земеделието и още какво ли не,изпълнявайки нарежданията на западните стратези като силно се наведе в надупено положение.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** и *** народ м най-простата и *** държава в света.Толкова ли е трудно да се обяви за жилище и да се начисляват съответните тарифи.БББББАХ ТИ ДДДЪРЖАВАТТТТА!!!!!!!
26
2
 
0
 
! Отговори
bh преди 10 години
9-ти , много голям въпрос отваряш жто за народ сме и отговора скоро иде когтоо я затрием държавата. Въпроса е много по-голям от тая тема и от всякъде се визйда как простотията ни затрива . От простотия емигрираме и не раждаме деца защото така избираме водени от боязливоста си да с еборим иконимически исоцялно и политически ... Мирни птотести някой!? Българяна прото го е старх от животса му и постояно мрънка и пъшка и създава една нетърпима среда в която убива икономическата предприемчивост, раждаемост изобщо качеството на живота си, и остава един ижод емиграция ( и в чужбина продължава мр
25
3
 
8
 
! Отговори
bh преди 10 години
евтинията и простотията я затриват цялата държава не само бай Веселин... Аха да го съжалая тоя байно ама като си помисля че сигурно ама сигурно е че е от тия дето навсяктде тръбят по интернет че имот се кува по лесно дори като заобиколиш търтеите посредници - брокери, които инак са по условие наети от теб и трябва да работят за твоя интертес и после са и отговорни в ситуация като тая ... ама пуста евтиния и пуста простотия ...
24
3
 
5
 
! Отговори
111 преди 10 години
Е, и колко е по- скъпа промишлената вода и тока.Единствено данък, сгради и такса смет в големите градове са по- високи от тези на жилищата.
23
2
 
18
 
! Отговори
От чужбина преди 10 години
Решението на проблема е като се премахне понятието "промишлен ток". Какво му е различното на "промишления ток" за да е на друга цена? Просто се доставя ток до клиента, без значение какъв е. Това е подобно като преди време когато хотелите имаха две тарифи - за българи и чужденци. Освен това трябва да се премахнат монополистите. Тогава всеки клиент /човек или фирма/ на всяко място ще има избор на доставчик.
22
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ателие може да е само в офис сграда, иначе си е жилище. Проблемът е на общината, че прибира подкупи, рекет и рушвети от строителя и му спестява по-висока такса за строеж на ателие.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Джедай Мастър Проблема е че *** е *** и е спестил някой лев да се консултира както трябва с адвокат и пак си го е забол под наклон, докато си е мислил че пести пари. Знам че звучи гадно, ама си е така. В Бургас последните 6-7 години се построиха и продадоха над 30 000 нови жилища, как пък точно само около 1000 човека се набълбукаха...
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цената на парко място е доста по-ниска от цената на апартамента но всеки тарикат гледа да се изръси яко за апартамента, а за паркинг да не плаща и общината да му плаща.