Неадекватно! Полицията разчитала на изненада, но е грешка

Рисковете в Лясковец не са били преценени, смята психологът Росен Йорданов
Обновена: 14 мар 2014 10:14 | 14 мар 2014 10:03, Елена Кирилова
135
Неадекватно! Полицията разчитала на изненада, но е грешка
Снимка: Булфото

Полицията не е действала адекватно при спецоперацията в Лясковец, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air психологът Росен Йорданов.

Тази сутрин психично болен мъж се барикадира в дома си, уби един и рани трима полицаи при планирана операция на полицията.

“Не съм чул да са водени преговори досега с този човек”, подчерта експертът. Според него полицията е разчитала на изненада, но този подход е бил неправилен.

Още по темата
Според Йорданов фактът, че има смърт на полицай показва, че опасностите и рисковете не са били преценени правилно. Той смята, че е било необходимо от самото начало на акцията да е включен психолог, който да помогне.

“Отговорността е на хората, вземали решения, включително на ръководството”, категоричен е той. “Възмущавам се от това, че някой си позволява да прави политика в подобна ситуация”.

По думите на Йорданов има “нелепи опити за оправдаване на некомпетентно поведение”.

Той заяви, че не може да каже какво реално е било пропуснато в работата на силите за сигурност, но със сигурност е трябвало да бъдат обезпечени здравето, животът и сигурността на всички участници.

Йорданов смята, че било по-добре учениците да не посещават няколко дни на училище, а през това време мъжът да бъде изтощен, за да не се стига до жертви. 

По-рано днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че сигнал срещу стрелеца от Лясковец Петко Савов е постъпил в МВР още преди 2010 година. Барикадирал се е в жилището си оттогава.

Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Лазаров отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
8
 
19
 
! Отговори
УУУ! преди 10 години
НАЙ-МАЛКОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ:О С Т А В К А !!!
58
3
 
15
 
! Отговори
"Нормално" преди 10 години
Цялата ни държава е неадекватна... полицията не прави изключение, сега да видим тези нагли *** на ръководни позиции в МВР, кой ще изкарат отговорен че са пуснали няколко неподготвени полицаи да се правят на Рамбовци... ?
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ДЪРЖАВАТА. СЛЕД 89 ГОДИНА В ДЪРЖАВАТА НИ ЦАРИ БЕЗХАБЕРИЕ, НАРОДА ИЛИ СЕ САМОУБИВА ИЛИ ПРИБЯГВА КЪМ ТАКИВА СИТУАЦИИ. ТЪНЕМ В МИЗЕРИЯ МАКАР, ЧЕ РАБОТИМ, КАКВО ПРАВЯТ БЕЗРАБОТНИТЕ, КАК ИЗКАРВАТ МЕСЕЦА? ЛУДА НАЦИЯ СТАНАХМЕ. САМО ДЕТО ТОЯ ОБЪРКА МЯСТОТО С ПАРЛАМЕНТА.
56
3
 
12
 
! Отговори
до 95 преди 10 години
Не знам как я виждаш тази работа 500 деца да не вдигат шум. И ако заплашваш деца с оръжие по каквато и да е причина си опасно луд за мен, по дефиниция.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дайте да уточним -- въоръжен и нестабилен мъж заплашва 4 години цяло училище пълно с ДЕЦА, знаем какво става в Норвегеия, САЩ и тн, и реакцията на българската полиция е да изчака години и после културно да почука на вратата му рано сутринта? Според мен редовите полицаи и обикновените хора, не само в случая, а като цяло, са предадени жестоко от мафията на върха - липса на подготовка, липса на инициатива, липса на дисциплина, ето това води до невинни жертви. И така ще бъде докато не се стегнат...
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Психолозите носят не малка вина за състоянието на психичното здраве на полицаите. Най-често се назначават нискоквалифицирани,неуспели психоложки на любовен или партиен принцип
53
12
 
5
 
! Отговори
Джъстиса преди 10 години
Оня ден 1 мазен КАТ ме глоби, щото се уплаши за фигурата ми, понеже бях без колан за отслабване в градски условия, при 25 км/ч.Само липсата на налично оръжие тогава ме възпрепятства да предприема действия доста сходни с тези на лясковчанина.
52
3
 
4
 
! Отговори
* преди 10 години
Дали няма да е по-лесно просто да го взривят?
51
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Полицията разчитала, че от респект към Йовчев стрелба няма да има !
50
3
 
11
 
! Отговори
Оставка! преди 10 години
Алоо Лазаров ли си какъв си! Не се излагай да приказваш глупости, преди 4 години някой му бил виновен! Отговори защо СЕГА има УБИТ ПОЛИЦАЙ!? Това което сте направили е ПРЕСТЪПНА НЕМАРЛИВОСТ И НЕПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ! Другата дума е НЕКАДЪРНОСТ!ПОНЕСЕТЕ СИ ОТГОВОРНОСТТА!ОСТАВКА И СЪД!!!
49
3
 
0
 
! Отговори
ййй преди 10 години
До АнонименНе знам колко е бил хуманен, но така като гледам написаното, със сигурност добро образование не е предлагал.
48
3
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 10 години
Сигурно и тази дейност е прехвърлена на фирма подизпълнител стопанисвана от чинката на лелята на някои политик.
47
5
 
8
 
! Отговори
хх преди 10 години
Българската полиция представлява една разгащена банда михлюзи. Абсолютни некадърници, непрофесионалисти, без каквато и да било дисциплина и заинтересованост към служебните задължения.Тази история се точи от 2010 г. и завършва с трагедия заради мърляво отношение към работата на ръководители и служители, но всички реват за високи заплати и за пет пари работа не вършат.България има най-много полицаи на глава от населението в Европа, но полза от това никаква, по селата хората се страхуват да замръкн
46
4
 
13
 
! Отговори
ЕК преди 10 години
Този случей показва нивото на българската полиция , съставена основно от тюфлеци и некомпетентни връзкари !!!
45
3
 
7
 
! Отговори
?????? преди 10 години
Кой Ви говори за герийство бе...вие какво искате да вземат ловни пушки и да стрелят или да му кажат да се разберат като "мъже"..ако ДЕЦАТА ВИ БЯХА ТАМ В ТОВА УЧИЛИЩЕ..какво щяхте да кажете..
44
3
 
8
 
! Отговори
Ужас! преди 10 години
Ако в САЩ някой убие полицай и рани още хора..до училище с деца...влизат и го застрелват на място, снайперисти убиха българин, който беше заплашил касиерка (не си спомням много добре) с ножица или нещо такова..беше я взел за заложник и го гръмнаха без да им мигне окото!
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лелеее, нямам думи. ЕДИН ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК убива полицай и ранява трима. Къде блеят нашите ***, тупани. Пълни некадърници. Както е писал един коментиращ преди мен, това ако беше САЩ, нито един полицейски живот нямаше да рискуват. Щяха да му говорят по мегафона 10 минути да се предаде, после щяха да влезнат със сълзатворен газ и автоматично оръжие. Ако някой посмее да стреля срещу полицията, бива разстрелян!!! Ако оцелее, го лекуват и съдят и доживот. Няма 5-6. България е един ***!
42
5
 
9
 
! Отговори
Ужас! преди 10 години
Това ако беше в САЩ...нали се сещате какво щеше да стане..4-*** снайперисти, спец части...влизат и го застрелват на място!!!!!!
41
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОгато убиват и изнасилват нещастното население в БГ, НЯМА НИКОЙ!А през лятото двама-трима "плажуващи" пред Народното събрание ги охраняваха стотици!!!Това не е , като да вземеш на някой парите, бил без колан, говорел по телефона....Видят ли пушка, милиционерите се ***.
40
4
 
16
 
! Отговори
JB преди 10 години
ГАДОВЕ МИЛИЦИОНЕРСКИ ТОВА ДА НЕ СА ВИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МИРНО ХОРА ДА ГИ ПРЕБИВАТЕ И ОПИСВАТЕ С ДОСИЕТА ЗАЩОТО ИСКАТ СПРАВЕДЛИВОСТ!!!!!