Тревожно е, че никой не е реагирал по сигналите за случая в Лясковец!

Психичното здраве е от голямо значение, коментира ексздравният министър Десислава Атанасова
Обновена: 14 мар 2014 12:01 | 14 мар 2014 11:46,
35
Тревожно е, че никой не е реагирал по сигналите за случая в Лясковец!
Снимка: Булфото, архив

"Тревожно е, че през последните месеци директорът е подавал сигнали в полицията и никой не е реагирал", коментира бившият здравен министър Десислава Атанасова по случая в Лясковец, при който мъж се барикадира в дома си и откри стрелба по полицаи. Един служител на реда беше убит, а трима други бяха ранени.

Бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова призова "всеки да се въздържа от мнение" и да няма спекулации относно психичното здраве на 53-годишния стрелец Петко Савов.

Атанасова е на мнение, че ако действително Савов е болен, то трябва да има данни за това. "Би трябвало от Центъра за психично здраве във Велико Търново, където той сигурно има лекуващ лекар, да бъде наблюдаван", каза тя пред БНР.

Бившият здравен министър уточни обаче, че диспансеризирането е доброволен акт, което означава, че стрелецът сам е имал право да избере дали да бъде записан в регистрите като психично болен.

"Ако при информирано съгласие пациентът не желае да бъде записан, никой не може да го задължи", коментира депутатът от опозицията с уточнението, че при решение на съда задължително започва да се води отчет за пациента.

Стрелбата в Лясковец бе провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома на мъжа училище. Впоследствие стана ясно, че за последните 4 месеца има шест заплашителни писма от Петко Савов до учебното заведение, но не са били предприети значителни мерки от страна на органите на реда.

Още по темата
Според нея темата за психичното здраве е от голямо значение. Бившият министър съобщи, че в комисията по здравеопазване, където е член, се предлага различен метод на финансиране за психичното здраве.

"Предвижда се психиатриите да се финансират по клинични пътеки, което според нас е недопустимо. Тези пациенти, които имат психични заболявания, обикновено са хора с ТЕЛК решения, хронично болни, не са обхванати от социалната система, за тях никой не се грижи", поясни Атанасова.

В заключение народният представител от редиците на ГЕРБ призова "Таня Андреева да влезе във функцията си на здравен министър".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Ti si vinovna be selqnko
28
0
 
2
 
! Отговори
ШОФѝОРЪТ преди 10 години
До АнонименНА Я ЩЕМЕ И НИЕ!!!
27
1
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 10 години
Чудя ви се на акълите. Има трагедия , която можеше да е още по-голяма. Вие се занимавате с партиите. На тях не им пука. Те се интересуват от народа само когато дойде време за избори, Освен да се плюете едни други и да се давите в собствените си плюнки,друго неможете. И какво ще се оправят ли нещата по този начин? Толкова негативизъм се излъчва в пространството, че ще дойде ден да се самоунищожим.
26
0
 
5
 
! Отговори
Случаен преди 10 години
Четири месеца, шест писма. В който човекът се оплаква от шума на учениците. Какво повече от това. Той е дал ясен сигнал, че не е добре човекът, най-малкото с нервите. Кой нормален човек ще му пречат ученици и училище. Директорът е сигнализирал. Къде са инстанциите? Защо не са взели мерки за защита на цялото училище. Какво са чакали Да излезе един неконтролируем и да започне да избива децата. Да благодарим на Бог, че можеше да има избити стотици деца. Защото чета, че е бил доста въоръжен
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето, приключи драмата, свършиха си работата. Съболезнования на семейството на загиналия полицай. Дано случаят не се използва за извличане на дивиденти от ГЕРБ, но май точно така става.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И с какво по-точно е виновен Йовчев, той ли е дал оръжие на лудия и той ли го е накарал да стреля? Цветанов подаде ли оставка при стотиците такива случаи по времето на ГЕРБ?
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 2010 г. никой не е обърнал внимание, защото ГЕРБ бяха заети с подслушването на граждани. Преди да се търси държавата се пита, какво направиха от общината - кметицата е 2 мандат от ГЕРБ, в съседните градове Велико Търново и Горна Оряховица също са от ГЕРБ, болниците и диспансер и те бяха с ръководства от герберски калинки, които не са си свършили работата. Герберите са виновни за случая повече от всички останали.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази селска *** пак се прави на оригинална и интересна. Всички знаем, че е лека жена и е взета в партията само за да забавлява шофьорите на Бойко.
21
0
 
3
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
"Предвижда се психиатриите да се финансират по клинични пътеки, което според нас е недопустимо. Тези пациенти, които имат психични заболявания, обикновено са хора с ТЕЛК решения, хронично болни, не са обхванати от социалната система, за тях никой не се грижи", поясни Десислава Атанасова. Народният представител от редиците на ГЕРБ призова "Таня Андреева да влезе във функцията си на здравен министър". А ти къде беше, като се правеше на министърче, а, кифло? Нали вие ни докарахте да психясаме? Пол
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая пък къде се навря и тя .Скрий се малко ,че като се сетя до къде докара здравеопазването не мога да те гледам.
19
1
 
6
 
! Отговори
Атанасов преди 10 години
Не мога да отрека, че тук Десито има право да се изкаже. Все пак нали е била юрист в психо диспансер, разбира ги тия работи.p.s. Макар и Атанасов, нямам нищо общо с нея:)
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боже, какво недоразумение! Как да не се срамува човек, че е българин! А тя била даже министър.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност това плашило на снимката на младини изглеждаше къде къде по-добре, бая време ме въртя на пръста, но си заслужаваше чакането - истинска куротрошачка е !
16
1
 
11
 
! Отговори
BURZUM преди 10 години
Ми никой не следи я.Даже политици стават ,след това кметове, генерал-лейтенант премиери и покрай себе си издигат и такива недоразумения като това плашило на снимката.
15
4
 
3
 
! Отговори
biser62 преди 10 години
Така е, психичното здраве на хората е много важно и трябва да се обръща внимание на това, а не при свършен факт и случила се трагедия да се предприемат мерки, Атанасова е много права за това.
14
7
 
2
 
! Отговори
sofia88 преди 10 години
Права е Десислава Атанасова, тя беше най-добрия здравен министър, който сме имали, ако се бяха взели своевременни мерки и този човек беше пратен на лечение, нямаше да се стигне до инцидента в Лясковец
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕТО ОЩЕ ЕДНА *** И ЗОМБИРАНА ОТ ПОЛИТИКАТА
12
2
 
10
 
! Отговори
тя преди 10 години
А ми ти що не си предприела мерки? нали си нар. представителка.
11
0
 
11
 
! Отговори
АВАТАР преди 10 години
ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ТАКИВА СЛУЧАИ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ДЪРЖАВАТА. СЛЕД 89 ГОДИНА В ДЪРЖАВАТА НИ ЦАРИ БЕЗХАБЕРИЕ, НАРОДА ИЛИ СЕ САМОУБИВА ИЛИ ПРИБЯГВА КЪМ ТАКИВА СИТУАЦИИ. ТЪНЕМ В МИЗЕРИЯ МАКАР, ЧЕ РАБОТИМ, КАКВО ПРАВЯТ БЕЗРАБОТНИТЕ, КАК ИЗКАРВАТ МЕСЕЦА? ЛУДА НАЦИЯ СТАНАХМЕ. САМО ДЕТО ТОЯ ОБЪРКА МЯСТОТО С ПАРЛАМЕНТА.
10
5
 
14
 
! Отговори
Дани преди 10 години
Едно куче зада не те лае трябва да го храниш....вероятно госпожата друго не знае освен да лае че Боко пак да я включи в избирателните списъци....Егати тъпата тежка артилерия на Боко!