Тревожно е, че никой не е реагирал по сигналите за случая в Лясковец!

Психичното здраве е от голямо значение, коментира ексздравният министър Десислава Атанасова
Обновена: 14 мар 2014 12:01 | 14 мар 2014 11:46,
35
Тревожно е, че никой не е реагирал по сигналите за случая в Лясковец!
Снимка: Булфото, архив

"Тревожно е, че през последните месеци директорът е подавал сигнали в полицията и никой не е реагирал", коментира бившият здравен министър Десислава Атанасова по случая в Лясковец, при който мъж се барикадира в дома си и откри стрелба по полицаи. Един служител на реда беше убит, а трима други бяха ранени.

Бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова призова "всеки да се въздържа от мнение" и да няма спекулации относно психичното здраве на 53-годишния стрелец Петко Савов.

Атанасова е на мнение, че ако действително Савов е болен, то трябва да има данни за това. "Би трябвало от Центъра за психично здраве във Велико Търново, където той сигурно има лекуващ лекар, да бъде наблюдаван", каза тя пред БНР.

Бившият здравен министър уточни обаче, че диспансеризирането е доброволен акт, което означава, че стрелецът сам е имал право да избере дали да бъде записан в регистрите като психично болен.

"Ако при информирано съгласие пациентът не желае да бъде записан, никой не може да го задължи", коментира депутатът от опозицията с уточнението, че при решение на съда задължително започва да се води отчет за пациента.

Стрелбата в Лясковец бе провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома на мъжа училище. Впоследствие стана ясно, че за последните 4 месеца има шест заплашителни писма от Петко Савов до учебното заведение, но не са били предприети значителни мерки от страна на органите на реда.

Още по темата
Според нея темата за психичното здраве е от голямо значение. Бившият министър съобщи, че в комисията по здравеопазване, където е член, се предлага различен метод на финансиране за психичното здраве.

"Предвижда се психиатриите да се финансират по клинични пътеки, което според нас е недопустимо. Тези пациенти, които имат психични заболявания, обикновено са хора с ТЕЛК решения, хронично болни, не са обхванати от социалната система, за тях никой не се грижи", поясни Атанасова.

В заключение народният представител от редиците на ГЕРБ призова "Таня Андреева да влезе във функцията си на здравен министър".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
8
 
! Отговори
Фройд преди 10 години
То, първо трябва ти внимание на себе си да обърнеш !
8
5
 
13
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Сигнала е от 2010 година, което означава, че и вашата партия е зяпала гаргите.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мумитрол ! :)
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обаче ако отида пред Народното събрание и метна 1 л.айно веднага ще реагират. Или ако на изборите за евродепутати се изтипосам пред моята си секция с табелка в ръце "Продавам глас за 25лв и 1 кебапче" пак веднага ще реагират. Иначе за *** и схемите за купуване на цял квартал гласове не реагират. Няма държава, няма полиция, няма съд, няма закони, няма ред, няма здравеопазване, няма образование, нищо няма. Скоро и нас няма да ни има.
5
4
 
15
 
! Отговори
PROSTA преди 10 години
ТОЛКОВА ***, ***, ТА ЧАК ВДЛЪБНАТ ИЗРуД КАТО ТАЗИ Е САМО ШЕФЪТ Й ТИКВАТА
4
3
 
20
 
! Отговори
:) преди 10 години
Да тревожно е така е сигналите са от 2010,я да помислим 2010-2011-2012-2013 че то май вие не сте реагирали Герберчетата :)
3
2
 
10
 
! Отговори
er преди 10 години
а де, от 2010 г. този крещи по децата, а тогава ББ и ЦЦ управляваха.
2
1
 
8
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Че трагедията е огромна е повече от очевадно!!! Не разбирам само, защо пак се намесва политиката!? А щом се намесва тя, ще се намешам и аз! Колко мандата, включае и към днешна дата е кмета? От коя партия е? Кои са кметовете на съседните градове Велико Търново и Горна Оряховица? Болниците и диспансер и те бяха с ръководства от КОИ калинки? Защо не са си свършили работата? Защото бяха заети с подслушването на граждани? Преди да се търси държавата се пита, какво направиха от общината? Всичко води к
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че кой да реагира, кой ,кой, кой? Близо един милион държавни хрантутници дремят само за заплати.