Полицията задържа майката на убиеца от Лясковец

За психичните проблеми на убиеца се говорело от 2-3 години
Обновена: 15 мар 2014 15:06 | 15 мар 2014 09:35, Камелия Цветанова
146
Полицията задържа майката на убиеца от Лясковец
Вчера транспортираха ранените полицаи от великотърновската болница МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" към София. Снимка: Булфото

Полицията задържа за 24 часа майката на убиеца от Лясковец. В момента прокуратурата води беседи с нея и прецезира какви точно и дали да й повдигне обвинение.

Причината за задържането на Стефка Савова е, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата. Това е можело да доведе и до още жертви с оглед на тежкото въоръжение, което Петков е имал в дома си.

Полицейската блокада около жилището на стрелеца Петко Савов Петков в Лясковец, убил служител на реда и ранил трима, е почти вдигната. Нощта е минала спокойно.

Още по темата

Димитър, съсед на Петков, разказа, че за психичните проблеми на 53-годишния мъж се говорело в последните 2-3 години, „защото той беше затворен вкъщи, не се виждаше, много хора мислехме, че е в чужбина”.

„Познаваме се от много години. Беше добър и контактен, често спортуваше на стадиона. Той е завършил техникум за готвач – работил е в Германия и в Англия. Последно го видях преди 2 седмици, разговаряше с кварталния – може би имаше някакво оплакване от училището или съседи. Това ми беше първото виждане, защото не го бях виждал от 3 години. Майка му е тиха скромна жена, баща му беше машинист в жп-то. Всички сме потресени още и в шок. Вчера сутринта след 5.00 часа се чу шум – като от фойерверки. Помислих, че е сватба – после видях, че са изстрели и има полицаи отвън. Поискаха да излезем, целия ден не можах да се прибера вкъщи”, казва още съседът за преживяното преди ден.

Коментар на петъчните събития в града направи и кметът Ивелина Гецова. Тя подчерта, че по-сериозните заплахи от страна на убиеца Петко Петков към съседното училище започнали да се получават едва от началото на тази година, а не както се твърдяло – още от 2010-а. Акцията на МВР била провокирана именно от последното писмо на мъжа до училищния директор от 10 март, в което той казвал, че е „ловец от години и накрая ще вземе нещата в свои ръце”, тъй като притежава оръжие.

Гецова допълни, че в общината многократно Петков подавал жалби срещу съседи и съграждани, породени от „чисти битовизми” – кой къде си вари компотите или къде си е построил ограда. В повечето случаи жалбите били неоснователни.

Ранените при стрелбата в Лясковец полицаи, настанени във ВМА, са в добро състояние. Първоначалните прегледи на тримата мъже обаче показват тежки травми на крайници – по тази причина днес ще се наложат спешни реконструктивни операции. Това обясни пред bTV един от лекуващите ги лекари доц. д-р Николай Младенов.

„Аз ги транспортирах с екипа от Горна Оряховица, заедно с още двама колеги. Днешните операции ще приключат до 16 ч. Има отнемане на меки тъкани и кости. С цел да няма вторично замърсяване и инфекциозни усложнения се налага ранна хирургическа намеса. За щастие защитата, която са носили, не е позволила тежки наранявания в областта на гърдите и корема”, посочи докторът от ВМА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ало-о-о-о спецчастите, имате късмет, че бабата беше подпряла бастуна зад вратата. Щяхте да видите какво значи кютек.
47
0
 
12
 
! Отговори
Философ преди 10 години
До АнонименАз обичам Полицията в България но правилния въпрос според мен е дали Полицията ме обича ?
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и като го пуснат след време,защото няма да го държат вечно,какво ще правят?
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Na kalpaviya kosmosa pre4el
44
0
 
7
 
! Отговори
До 48 /"Неудачн преди 10 години
Съчувствам ти. Дано в скоро време да успееш да си намериш свястна работа.Като четях коментара ти, очаквах да видя там и пояснение, че си с висше образование и докторат. У нас сега свестните и умните са в безизходица, а различните от тях са си много добре.
43
2
 
27
 
! Отговори
До 61 преди 10 години
Уважавам служителите на МВР и съзнавам на какви рискове се излагат неведнъж. Това, че сред тях има и корумпирани, и некадърни не означава, че всички са такива.Но в случая в Лясковец излагацията беше голяма - един луд готвач да ги разиграва така, че и да ги изпотрепе. Жалко!
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майка е, можем да я разберем - не е искала синът й да е в лудница, искала е тя да се грижи за него. Но така може да разсъждава само една простовата женица. Ако навреме беше потърсила лекарска помощ може би нямаше да се задълбочи психиатричният проблем на нейния син.Не коментирам безобразното бездействие на официалните власти - допуснали са години наред въоръжен луд да живее в съседство с училище.Друг е въпросът дали наистина повечето от жалбите относно съседите му са били неоснователни.
41
0
 
26
 
! Отговори
наглеци преди 10 години
ръководителите в МВР не само че са потресаващо некомпетенти ами излиза че са безкрайно нагли - сега ще си измият ръцете с една стара жена
40
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На този "мозък",който е измислил тази операция трябва да му дават златен скункс всеки ден,до краят на животът му.Това показва какви *** се разпореждат със съдбините на хората в България.Това е един неуравновесен човек,който можеше да бъде неутрализиран с добра дума,чрез измама,но не и като го нападаш в 5 сутринта с маски и автомати.Това да не е Карлос Чакала? Човекът е бил сънен,в шок и като прибавим и състоянието му резултатите ги видяхме.Оставки ще има ли? Не!
39
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Утрото е по-мъдро от вечерта.Сутрешните коментари са доста по-смислени от снощните.Най-вярното споделя един от коментиращите.Убиецът е нямал какво да губи.В малката ни мила Родина хората ,които няма какво да губят стават все повече и повече.Едни бягат в чужбина,други се самоубиват,трети направо стрелят по месо.А ония ,които има какво да губят съвсем са се ошашавили.Сбогом почтеност,сбогом нормалност.Пътищата ни се разминават
38
2
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 10 години
А 2011-2012 кой се хвалеше, че контролира всичко и пречупил гръбнаци и тн., само да си припомним....И сега когато загинаха хора, разбираме, че сме станали свидетели на престъпно бездействие отпреди 2 години! Като ще политизираме - виждате много е лесно!
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи 2011-та когато му изтичат на тоя разрешителните за оръжията ченгетата му казват да си ги предаде, но той отказва и те остават негово притежание и сега старата женица им е виновна , че сина й имал оръжие. Е.ати държавата скапана!За панделата са всички куки които са запознати с изтичането на тези разрешителни и не са взели никакви мерки за да му изземат оръжията на тоя.
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горката жена...Не стига всичко останало ами сега я задържали и ще и повдигат обвинение.Мръсните куки пак показват,че освен да бият и арестуват деца и старци за друго не стават.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аха да проснат на Пода поредния заподозрян и да му кажат" Тъй като сте си виновен" и вече са ги напълнили с олово ***. Един обикновен човечец ги направи смешни тези елитни спец части. Като са спец части си мислят че всички други пасат трева, а те са голямата работа+безсмъртни!
34
1
 
16
 
! Отговори
dan преди 10 години
Стига сте набивали че е психично болен Това мирише на времената на Берия Човека не излизал от къщата а бил агресивен
33
1
 
7
 
! Отговори
оа преди 10 години
Защо след като го простреляха не го закараха и него в София да го лекуват???Кой ще излезе и ще каже че по малките населени места няма адекватно лечение и хората там са обречени на смърт!!!Това е проблем на държавата като закриха лудниците болниците и няма контрол над оръжията не може всеки да размахва пистолети и да стреля това е недопустимо!!!
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" тя се е опитвала да заблуди униформените, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата" Мале мале каква е тая полиция бе, та те са абсолютни аматьори, спец отряди и незнам си какви всякакви, и всички се надяват някой друг да им свърши работата, сигурно са мислили че и супермен ще се появи и ще оправи всичко. Как изобщо са си мислили че могат да вземат под внимание действията на жената в ситуацията. И сега щото видишли жената уж се опитвала да ги подведе ще я съдят. Много жалки
31
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И този е с психични отклонения, като Сидеров. И двамата са опасни, защото притежават бойни оръжия, а психичното им здраве е увредено.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почти сигурно е, че България ще я осъдят да плаща обезщетения и за този случай.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо да е плъх?