Касъка с нова джамия и старо минаре

Родопското село събра за строежа й над 130 хил. лв. от дарения
24 мар 2014 22:43,
54
Касъка с нова джамия и старо минаре
Снимка: архив, Булфото

Жителите на родопското село Касъка са дарили над 130 хил. лева за изграждане на нова джамия, похвали се пред БТА кметът Джамал Шалганов.

Преобладаваща част от даренията са от семействата на гурбетчии, работещи като тираджии из Европа, посочи той.
По думите му сегашният молитвен дом е на 200-250 години и хората възнамеряват на негово място да построят нов, като от предишната джамия ще остане само минарето.

"Жителите на Касъка нямат проблем с липсата на препитание, тъй като преобладаваща част от мъжете работят като шофьори в Англия, Холандия, Белгия, Испания и др. Този вариант на гурбетчийство е по-удачният, тъй като жените остават и се грижат за децата", обясни кметът.

По думите му Касъка е изключение и от тенденцията на обезлюдяване на селищата в планинския регион, като селото предвижда да издигне и ново училище, тъй като сегашното отеснява за децата на множеството млади семейства, останали тук.

На фона на закриване на опустяващи класни стаи в Родопите, местните жители са изпратили подписка до Община Доспат за построяване на ново училище, защото малчуганите сега учат на две смени.

"За финансиране на строеж ще се кандидатства по европейски програми", посочи на свой ред директорът на училището Бисер Савов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До CrossFireСтроят джамии плащат им обучението дават им пари само и само да са приемат исляма ,възползват се от бедните хора ,искат да ни вземат територии Но има възмездие ,''кой гроб копае сам пада в него'',Техните камъни по техните глави 'Бог да пази България и народа
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 22;За твое сведение недоразвито индивитче:1.Всичко което сега има запада като ценностти е вземато от Исляма по времето на кръстонодтните походи;2.Когато на запад горяха учените за това ,че казват ,че Земята се върти около Слънцето Ислямският свят извършваше ``ТАВАВ`` точно както се въртят планетите около слънцето.3.Цялата медицина и математика са вземати от Исляма.4.За разлика от другите Исляма отрича зависимостта на човека от друг такъв и за Мюсюлмана има само едно Аллах.
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До georgi;Тяхото е равно на героизъм,особенно в тази немотия и в най-бедния регион на България да събереш 130 хиляди за Вярата си е наистина равнозначно да сечелиш Рая още докато си жив.Но такива нехранимайковци и безбожници като тебе такива ценности не носят и ценят.Ти и подобните ти цените кръчмите к-рвите,пиенето яденето,заплатата на мама тати и баба и дядо,не се жените защото не можете да носите отговорността на семейството.Ти си много по-долен и от ***,нямаш човешки качества и достойст
22
9
 
13
 
! Отговори
ХР преди 10 години
Не знам на колко години е "сегашният молитвен дом", но доколкото си спомням е построен върху основите на черква............. Нямам нищо против религиите, но ме дразни промиването на мозъци: Имат пари за джамия , а искат от държавата училище! Е, да поискат джамия от мюфтийството, а тези пари да ги дадат за училището! И между другото това явно е "голямата"новина на денонощието~
21
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Религия - независимо коя = Вяра в бьдещето,в доброто, в човека.Всичко друго е липса на цел, скотоумие,безверие = равно на Човека от Лясковец БЕЗВРЕМИЕ.
20
12
 
10
 
! Отговори
georgi преди 10 години
***..
19
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Исляма е фашизъм, маскиран като религия. Прекалено много пари се наливат за налагането и утвърждаването му, особено в Европа. А доказано ограничава свободата на мисълта и мюсюлманските държави нямат собствени ресурси за развитието на технологиите, крадат научни достижения от западната цивилизация. На практика паразитират на чужд гръб, както по времето на Османската империя. Отделно, всеки мюсюлманин се има за "по човек" от "неверниците"!!
18
16
 
16
 
! Отговори
до stero преди 10 години
Г-н stero от данъците на мюсюлманите и с техен труд се правят църкви.Стига сте се унижавали да хленчите!Добре че са мюсюлманите че в България няма кой да поддържа църквите.Християните обикновено сте мързеливи.Браво на хората че са задружни и че се множат напук на кризата.Пожелавам на Касъка догодина двойно да сте!
17
6
 
27
 
! Отговори
CrossFire преди 10 години
Не разбирам това българина. Живее зле, не стъпва в черква, масово изоставя страната си но вместо да се стегне обожава да си прекарва дните в оплюване постигнатото на други. Вместо да вземем хората от това село за пример ги обиждаме. Какво като са построили джамия? Да им е честита! Има вярващи-строят джамия. Има деца-строят училище. Не бъдете жалки а взимайте пример как хората сами се оправят а не мрънкат и бягат щом стане трудно. Дори мюсюлманите уважават Левски, а ние заплюваме завета му. Срам!
16
4
 
17
 
! Отговори
Екрем преди 10 години
Училището в родопското село Касъка отесня и учениците са принудени да учат на две смени. Причината -- в селото се раждат все повече деца. Местните хора са категорични, че добрата тенденция ще продължи и настояват училищната сграда да се разшири.Напук на кризата, трайния демографски срив и все по-мащабната емиграция, жителите на Касъка остават в родното си място и в селото се раждат все повече деца. Обяснението е просто -- за всички жени има работа, а повечето от мъжете изкарват добри пари като тираджии. В Касъка няма кръчма, няма и престъпност.
15
15
 
25
 
! Отговори
stero преди 10 години
Значи строят джамия с техните си пари , а чакат някой друг да им построи училище . А бе *** , кое е по-добре : детето , като порасне да има знания в главата или по цял ден да се търкаля по килима в джамията? А ми да бяхте си направили училището с вашите си пари , баси и простите хора.
14
2
 
11
 
! Отговори
odobrqvam преди 10 години
Тъкмо *** ще ходят да се дупят за прошка, особено Серго всяки петък ще е там!
13
20
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Бе я да су ходят в турция.. да си строят, йакто е трагнало, пак искат да ни превзенат гадовете.... нямат насищане..... тук е БЪЛГАРИЯ А НЕ ТУРЦИЯ...Да си строят там....
12
28
 
6
 
! Отговори
Allah Akbar преди 10 години
Bismillahi rahmani rahim. Islam-a i religiata na vsevishniq Allah! Smyrt na bg gqura i napred miusiulmani! Skoro bulgaristan pak shte e na nas Turcite i velika Turcia! Malko im ostava na bulgaristancite, te sa malko veche, bolni, nedygavi , dyrti a decata im bqgat navyn....vsi4ko na nas ostavqt! Velik da e Allah!!!
11
10
 
21
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Честит храм.
10
10
 
9
 
! Отговори
Досетлив преди 10 години
Ясно проличава,че от фондацията,,Америка за България,, са му привели поредната сума
9
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прожектирането на религиозна пропаганда бездискриминационно върхо всички жители от кули специфично направени за тази цел с ползването на спомагателни средства - звукоусилители - е радикално, прецедент и противоречи на човешките права на не-мюсюлманите. Аз не бих искал моето дете да расне в населено място където насила и по такъв груб начин се пропагандира религиозни изповеди и послания.Тези минарета с звукоговорителите са дива форма на диктаторска култура и не принадлежат в Европа.
8
15
 
24
 
! Отговори
Горо преди 10 години
Позор за България! Защо про-турските партии ГЕРБ/ДПС/БСП отхвърлиха внесената декларация от АТАКА за премахване на високоговорителите от джамиите ??? КАКВА Е ПРИЧИНАТА ГОСПОДА ДЕПУТАТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, избрани в страната от ЕС България?!?!?
7
33
 
12
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Можеше да построят още едно минаре ..Аллах да е доволен.Иначе браво на жителите на Касъка.
6
14
 
32
 
! Отговори
акуд преди 10 години
пари за дарения ,за джамии стотици хиляди, а за данъци нито лев, но защо да дават тъпите българчета плащат и за тях