Мераците за Карадере – куп! През годините: 5 фонда, 5 отказа

Отдръпвали се, щом видели, че няма пътища до Карадере
Обновена: 25 мар 2014 09:13 | 25 мар 2014 09:13,
75
Мераците за Карадере – куп! През годините: 5 фонда, 5 отказа
Идейният проект за ваканционно селище на Карадере. Снимка: "Мадара Юръп"

Липсата на инфраструктура е замразила много готови планове за строежи на Карадере, обяви пред bTV главният архитект на община Бяла Кристиян Саралиев.

По думите му през годините интерес към застрояването на крайбрежната местност, подобно на инвестиционния фонд "Мадара Юръп", са проявявали и други компании. Проектите обаче са им останали само на ниво намерения.

Саралиев отчете, че близо пет инвестиционни фонда са подготвяли градежи на територията на община Бяла между 2006 г. и 2007 г.  Проектите не са засягали горски масиви, а само земеделски земи, на север от Бяла.

Още по темата

"Имаше отделни къщи, имаше сключено застрояване, т.е. еднофамилни къщи на калкан, имаше и апартаментни комплекси, но всички влизаха в показатели, т.е. 100-метровата граница, която е от черноморския бряг", уточни той.

Проектите получили и разрешителни за градеж, дори и на идейна фаза, защото българското законодателство давало възможност за документа. Инвестиционните фондове обаче замразили плановете си заради липсваща инфраструктура в региона.

"Като тръгнеш да правиш пътища, разбираш колко си беден - всеки може да направи една лъскава къща, но когато трябва да направиш един достатъчно дълъг път, с прилежащата канализация, тротоари, вода и т.н., просто сметката набъбва и самото инвестиционно намерение се обезсмисля", допълни архитектът.

Кристиян Саралиев съобщи, че към настоящия момент "Мадара Юръп" все още не са внесли проекти за намеренията си за строеж на ваканционно селище за местността Карадере.

"Ако в това, което внесат в него, има включена градоустройствена съставка, която има за цел изменение на застроителните показатели на зоната, които ние сме предвидили в община Бяла, най-вероятно този проект ще бъде отказан. Случвали са се, отказвали сме", подчерта архитектът.

От общината са категорични, че компромиси със закона няма да се правят, независимо от това кой е инвеститорът.

За момента е ясно, че инвеститорът "Мадара Юръп" АД планира да вложи над 100 млн. лева в проекта Black Sea Gardens в Карадере. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика с мащабите си.

В средата на миналата седмица от Министерския съвет обявиха, че инвеститорът е получил ново одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Проектът засега няма Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), както и оценка за съвместимост с "Натура 2000", въпреки това природозащитните скочиха и вече дни наред протестират срещу евентуалното застрояване и бетониране на Карадере.

В защита на проекта обаче се обявиха жители на Бяла, които изразиха мнението, че реализацията на проекта ще подобри условията в Карадере, ще се изградят пътища и ще се разкрият нови работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що ме триете, Днес? Защото посъветвах жителите на Бяла да се разходят до "Попския плаж" на Царево ли? Пускате избирателно коментари, така ли?
57
2
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Странно ,след всеки правителствен заем следват подобни инвестиционни дебати.Не е редно дъжавата да прекарва ток ,вода и път заради алчността на шепа червени измамници.
56
1
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Хаха, американците били бетонирали плажовете ни. Не съм чул досега един американец да е излял и една кофа бетон у нас, освен в тецовете. Всички хотели по черноморието са строени от нашите, родни богаташи, синове и дъщери на бившите комунистически номенклатури. Построиха ги със същите пари, които окрадоха от нас, обикновените граждани през годините. Американецът не знае къде се намира България на картата, пък ще ти дойде хотели да строи.
55
2
 
7
 
! Отговори
До 61 преди 10 години
До АнонименТрол, не ми пиши опорни точки, щото не са американците, ами твоите червени тикви
54
2
 
6
 
! Отговори
raff преди 10 години
ооооф тез дедки къде ще работят.. Срамота, наистина срамота за България! Да си дава едно от последните кътчета земя по морето на тия ***! Не зная кой е отговорен, но това трябва да спре и да не се допуска. Ще има ли нови протести?
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДо 52 Първо,неграмотен ***,пише се "какви" а не "кви".Второ ,пише се "къпете",а не "къпити".Трето в твоя комплекс Камчия отдавна не могат да влизат българи защото руската *** не ги допуска,в собствената им територия както и в пристанище Росенец.На практика част от територията на България вече е анексирана от руснаците.За това ли мечтаете безродни ***?
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да то в това село повечето решения се вземат в кръчмата на по 5-6 чаши разреден спиртот аптеката. Искали работа ,като ги знам трудно някой би ги изкарал от кръчматада свършат някоя работа
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ИстинаКлючовата дума е ЧАКАТ!!!! Местните седят и чакат,някой нещо да направи,някой да ги "оправи",някой да им даде.Какво стадо олигофрентрябва да са.Ами опитайте се да се размърдате.да направите нещо вие.Докато седите и чакате като овце,естествено само ще ви стригат и доят.Това тъпо племе няма за какво да се оплаква
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците пак ще инвестират в бетониране на плажовете ни.
49
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
природозащитници = далавера
48
0
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 10 години
хахахахахаще се къпИмИ не се притеснявай, а ти се научи да пишеш за начало и после раздавай инструкции
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да се запазят тези непокътнати места,на изчезване са!И какво неестествено има да общуваш с природата нали човека е част от нея какво лошо има да изпушиш една марихуана да се съблечеш гол и да влезеш морето.писнало им от наркомани и хипита хаха
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 48Явно логиката ти е абсолютно елементарна.Да направим всички в работоспособна възраст охранители и да видим с колко ще се повиши БВП на страната.Отговорът е очеваден,но трябва да си малко по-умен,за да разбереш колко ти струва пипката.
45
16
 
5
 
! Отговори
Истина преди 10 години
Местните чакат всяка година някой да направи нещо там, за да се развие бизнесът. Все обаче се намира някой да спре проектите. Интересно защо? Вчера като слушат пресконференцията на "зелените" те ясно казаха, че има техни алтернативни фирми, които можели да развият туризъм там. Явно всичко е въпрос на пари. На никой не му дреме за екология.
44
1
 
15
 
! Отговори
КОЙ и КОИ? преди 10 години
А някой да отговори ЗАД тези фирми , които искат да строят на Карадере руснаци ли стоят( нищо, че са англ.имена.. то и зад Доверие имаше англ. име, а пък..)и РУСКИ курорт ли ще става, както на Камчия??? Някой от правителството каза ли ДУМА относно заявл. на министъра на туризма в Москва, че КАНИ РУСКИТЕ РЕГИОНИ!!??? да си строят курорти в България?( спр. медиите) Отново всичко завоалирано...Или "насоката' е такава?Защо не се канят Скандинавски страни- "регионите "им да си строят курорти? Или не искат да стават "викинги" след години, но "руснаци"- може...
43
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кви 15 работни места бе смешен софиянец заблуден ? Един детски лагер в Камчия дава 400 /ЧЕТИРИСТОТИН/ ЦЕЛОГОДИШНИ работни места ! Айде палатките , на стоп и в Гърция заминавайте , да се къпите голи наркомани хипарски такива ! Бяла иска истински туризъм , а не голи хипита на плажа !
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво правят, месните хора, собственици на земи до диво кампиращи хора, в други действително туристически страни и с инициативни хора? След сезона, в близост до местата за диво къмпиране бият сонди за вода, построяват тоалетни, оформят парко места и ги отдават под наем.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едва 12%, или само 1 от всеки 8, българи са ходили на море през лятото, сочи проучване на "Алфа рисърч".По-малко от 25% от българите са ходили на почивка през лятото на 2002 г. 4% от тях са били на планина, други 7% са отмаряли на село.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Елате през юлиавгуст на Карадере и Караач. Да дойдем, ама пари откъде? 80% от българите с години не са ходили на почивка. Там е рай за мутри, ***, германски бабички и английски хулигани.
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 44Ако си мислиш,че с 15 целогодишни работни места за охранители и още 40-50 през активния сезон ще увеличим БВП на страната означава ,че си прекалено глупав.Или си платен блогър,каквито с лопата да ги ринеш по форумите