Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина

1/3 от завършилите ВУЗ заемат позиция, отговаряща на образованието им
25 мар 2014 20:27,
114
Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти от завършилите висше образование в България работи в чужбина. Това коментира ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томов пред експерти от Националната референтна мрежа по проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.

"Едва 30 на сто от завършилите висше образование работят на позиция, която изисква завършенето от тях образование. Получава се парадокс – образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тя създава безработни”, коментира Томов.

70 на сто от завършилите висше образование започват работа най-често в търговията, преработващата промишленост и услугите, са изводите от проекта на БСК.

По думите на Томов България се държи като богата държава, която изнася висококвалифицирана работна ръка в чужбинa. 

„В същото време голям процент от младите хора не работят, а разчитат на издръжка от родителите си, които най-често подпомагат семейния бюджет от чужбина. Около 40% от младежите без работа са потомствено безработни, което означава, че и родителите им също са без образование и доходи“, допълва Томов.

Необходимо е да се прави системно проучване точно какви кадри са нужни на бизнеса и през какъв период от време те трябва да подобряват и развиват уменията си, така че да са конкурентоспособни на пазара на труда.

Изследване на БСК показва, че жизненият цикъл на компетенциите в ИТ сектора е само 4 години, в инженерните специалности – 7 години, а за финансистите – 9 години. Един IT специалист се деквалифицира най-много за 4 години, ако не поддържа знанията си актуални. „Нещо повече – докато един студент по „Информатика“ стигне до трети курс, наученото от него в първи курс може вече да е остаряло“, каза Томов.

При инженерите професионалните компетенции остаряват най-много за 7 години. Без допълнителни усилия за поддържане на професионалното ниво финансистите излизат от трудовия пазар за 9 години, показват още резултатите от проучването.

Проблемите при заетостта и безработицата започват още от средното образование, което все по-малко успява да подготви учениците да продължат да учат в университет и да ги мотивира да се реализират в областите, необходими на икономиката, свързани с математика, физика, химия, инженерно-техническа подготовка. Затова има и липса на кадри в определени професионални области.

Около 55% от безработните нямат завършено средно образование, допълни още Томов.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
банките годишно изнасят от България към централите си в чужбина по 2 милиарда лева. Източват ни безжалостно под благосклонните погледи на псевдополитиците ни. Икономика и индустрия няма и няма да ни позволят да развиваме. За нас е предвиден само туристически слугинаж и малко земеделие, колкото да не е без хич. Разграбеното е до време, но местната мутро партокрация тепърва ще разбира собственото си нищожество на международната сцена. Но за да го осъзнаеш, трябва да притежаваш достойнство...
8
1
 
13
 
! Отговори
София преди 10 години
Повечето от университетите ни са работни места за преподавателите, а не за подготовка на необходимите за имономиката ни кадри.Така е, като липсва каквато и да е политика в образованието.Много жалко за младите хора.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕлеонораЯ покажи един, че още и един не познавам. Познавам такива дето работеха в Коми преди 20 години, ама те не се броят. Един не съм чул да замине в онази посока. Един за екскурзия. Толкоз.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вероятно работят като директори.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"само 30 на сто от завършилите висше образование работят на позиция, която изисква завършеното от тях образование" - направете си сметка, щом с нашето висше образование даже и в България те нещат...
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕлеонораДрън дрън ярини му се вика на това. Зад Москва си. Примерно Владивосток. Само в Испания българите са близо милион.
3
14
 
26
 
! Отговори
Елеонора преди 10 години
Имах възможност да избера между Лондон и Москва преди три години, когато завърших. Все пак заложих на по-сигурното - Москва, за което не съжалявам! Доста млади хора българи идват на последък да работят тук и са доволни...
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха сега от позитано да ви видим коментарите... Че иначе сте мноооооооого отворени.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
So what?