Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина

1/3 от завършилите ВУЗ заемат позиция, отговаряща на образованието им
25 мар 2014 20:27,
114
Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти от завършилите висше образование в България работи в чужбина. Това коментира ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томов пред експерти от Националната референтна мрежа по проекта „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони”.

"Едва 30 на сто от завършилите висше образование работят на позиция, която изисква завършенето от тях образование. Получава се парадокс – образователната система не подготвя необходимите кадри за икономиката, тя създава безработни”, коментира Томов.

70 на сто от завършилите висше образование започват работа най-често в търговията, преработващата промишленост и услугите, са изводите от проекта на БСК.

По думите на Томов България се държи като богата държава, която изнася висококвалифицирана работна ръка в чужбинa. 

„В същото време голям процент от младите хора не работят, а разчитат на издръжка от родителите си, които най-често подпомагат семейния бюджет от чужбина. Около 40% от младежите без работа са потомствено безработни, което означава, че и родителите им също са без образование и доходи“, допълва Томов.

Необходимо е да се прави системно проучване точно какви кадри са нужни на бизнеса и през какъв период от време те трябва да подобряват и развиват уменията си, така че да са конкурентоспособни на пазара на труда.

Изследване на БСК показва, че жизненият цикъл на компетенциите в ИТ сектора е само 4 години, в инженерните специалности – 7 години, а за финансистите – 9 години. Един IT специалист се деквалифицира най-много за 4 години, ако не поддържа знанията си актуални. „Нещо повече – докато един студент по „Информатика“ стигне до трети курс, наученото от него в първи курс може вече да е остаряло“, каза Томов.

При инженерите професионалните компетенции остаряват най-много за 7 години. Без допълнителни усилия за поддържане на професионалното ниво финансистите излизат от трудовия пазар за 9 години, показват още резултатите от проучването.

Проблемите при заетостта и безработицата започват още от средното образование, което все по-малко успява да подготви учениците да продължат да учат в университет и да ги мотивира да се реализират в областите, необходими на икономиката, свързани с математика, физика, химия, инженерно-техническа подготовка. Затова има и липса на кадри в определени професионални области.

Около 55% от безработните нямат завършено средно образование, допълни още Томов.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
17
 
7
 
! Отговори
Ямболия преди 10 години
Да бачкаш за чужда страна, за чужда идея, да даваш труда си не за своя народ не за твоята земя, за която са се били дедите ти. Колко е жалко това...
28
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали съм в Европа или в България все съм роб. Разликата е, че в Европа получавам около 10 пъти повече пари.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина" - Една моя приятелка три пъти тегли потребителски кредити (общо 19000 лв.) за да завърши сина й висше в София. Сега той замина за Лондон охрана в нощен бар.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
22 е написал една голяма истина.Страшно е това, че 55% безработни искат да им се осигури препитание, а не са си направили труда да се подготвят.Много деликатно звучи това "нямат средно образование", но зад този израз се крие отвратителният факт, че повечето от тези хора са неграмотни или пък формално са ходили на училище по няколко години, но за това време дори азбуката не са научили.Кой да ги храни? А те не бездействат - правят всяка година по едно *** и го формират по свой образ и подобие!
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина"защото в ***,няма да получи и половината,от това което получава работейки като РОБ !
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че сме най-умната нация няма спор, затова се реализираме и се адаптираме
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 20Има българи в Германия, които работят като висшисти: Мартина Балева
22
0
 
12
 
! Отговори
5000 лева ли? преди 10 години
19,Работата е там, че и след 10, и след 15 години трудов стаж, вероятността да са с малко по-висока заплата е малка. А ти говориш да 10 пъти по-високо заплащане. При това, не всеки има шанса да започне с 500 лв. Нали знаеш, че в БАН младият висшист започва със заплата под 400 лв, а да не говорим как му се пречи да направи дисертация, та след защитата й да стигне към 500 лвВ чужбина може да започнеш с нещо непрестижно, но си там, проучваш нещата, предлагаш на трудовия пазар това, което можеш.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
заминавайте с еднопосочен билет за Москва. ще сме ви благодарни.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки четвърти наш висшист работи в чужбина, защото в чужбина работи за себе си а в България работи за да храни *** които ако можеха по 5 пъти в годината щяха да раждат
19
1
 
4
 
! Отговори
do 19 преди 10 години
A kolko vreme da chakat da pusnat bananite drugario/drugarke. I burkate alchnost s nujda!
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 18 години работя в Германия/Кьолн. Не познавам тук българи, които да работят квалифицирана работа. За такава, която изисква висше образование (лекар, инженер) и дума да не става с българското образование.Но не е изключено и да има такива.
17
0
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 10 години
Според мен, 12 иронизира.
16
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурно младите дипломирали се студенти ще ми се разсърдят, но те не искат да работят за 500 лв като първа работа, а директно да вземат по 5000 лв заплата. Така не става. Работи десет години и можеш да стигнеш 5000 лв. Алчността ги праща в чужбина, а там 2/3 от тях работят работа, която дори не биха си помислили да вършат в Бг. Ама нали са в чужбина и с тази мисъл се успокояват.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 12"Всичко разбрах. Нашите висшисти са нискообразовани за пазара на труда в България, но за сметка на това безпроблемно си намират работа в чужбина."Ти си разбрал всичко буквално, като едно 7-8 годишно дете. Или това е ирония, което си написал(а)?
14
1
 
10
 
! Отговори
браво! преди 10 години
Това ли е" мечтата" на продажните БСП/ДПС/АТАКА ,да изгонят децата ни?Е,получава им се,щом родителите мълчат и се гънат в панелките,като червеи.Добро да не видите,мръсни комунисти?
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
През оная работа ми е за България. Завърших висше и никой не ми даде работа 2 години по специалността и избягах в Европа. Сега съм много по-добре. Докато България не се научи да уважава учените си хора, аз нямам работа там.
12
1
 
8
 
! Отговори
Ahahaha преди 10 години
a puk v Sofiiskiq babkite zapisvat studentite v tedradka s liniika na ruka!do Eleonora - ami da, po partiina liniq v Moskva e po-lesno :)Narode, butai teq ***!
11
0
 
15
 
! Отговори
А кариерно развитие? преди 10 години
Този Национален център пропуска нещо много важно.Дори да си намерят работа по специалността, младите хора имат ли възможност за развитие? У нас, на повечето места се кара постарому, т.е. пречи се всячески на младия човек, като че ли воюват с него некадърниците и връзкарите, настанени на добри позиции още по времето на социализма.Те успяват с връзки да се подредят и днес, а едновременно с това подреждат своите деца, племенници и т.н.Друг тежък проблем са тези 55%, които нямат средно образование
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕлеонораСтрува ми се че малко преувеличаваш. МОсква е най-скъпият град в света и заплатите са като в развитите европейски страни, съответно и квалификацията на хората. С българско образование в МОсква ;-)