Картофопроизводители от Родопите пропищяха от глигани

Животните унищожили 60-70% от продукцията
5
Картофопроизводители от Родопите пропищяха от глигани
Снимка: архив, Ройтерс

Производители на картофи от Родопите алармират за напаст от глигани по нивите.

Проблемът е много сериозен, каза кметът на село Загражден Венцислав Шишков пред БНР.

По думите му пораженията са доста, а 60-70% от продукцията е унищожена в района на Загражден, Глогиново, Вълчан дол, Давидково, Сърница.

На 1770 метра надморска височина 50 декара картофи в местност край село Гьоврен отглежда със семейството си Реджеп Узунов, чиито ниви също са засегнати от набезите на глиганите.

„Опитваме с електропастир, обаче и това не помага. Късат кабелите, като дойде глутница от 20-30 прасета, първите ги чука токът, вторите си влизат спокойно. Много щети, всички ливади ги изровиха. Постоянно през вечер даваме дежурства там, за да можем да спасим картофите“, обяснява производителят.

Кметът на Загражден е категоричен, че това е единственото препитание и няма как проблемът да бъде решен по друг начин освен с допълнителен лов.

"Ловните дружинки са на мнение да се ловува дивото прасе", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
руслан преди 10 години
всичк и прасета на мезета
4
0
 
1
 
! Отговори
НЕ на Била и Лидл!:) преди 10 години
Аз съм дете на природата, природата е казала , че аз като човек ще бъда хищник - не е моя вината както не можем да виним тигъра или лъва , че са хищници - така е пожелал природата. И като хищник аз ловувам за да храня себе си и семейството си ! Тотално съм казал не на Била и магазинчета от този род в който не се продава месо а се продава фалшификат! Аз удрям 2-3 глигана а Била и Лидл всеки ден изхфърлят тонове месо - верно пълно с антибиотици ама зад това месо е имало живо животно !
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе бийте ги бе ...какво ги чакате толкова месо има в тях , пък наторално , природосъобразно ...разни каде ми говорят ама то живо същество как може така ..еми може ..бум и в тавата! Предпочитам да ловувам както са правили баща ми , дядо ми и техните бащи и дядовци от колкото да ида в Лидла или Била и да си купя месо набито с анболи и антибиотици и да го дам на детето ми да го яде!Плюйте ме колкото си искате но вие които ходите в Била да си къупвате това болно месо сте ***! Аз живея с природата!
2
1
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Дами и господа картофопроизводители! Човек най-добре си решава проблемите сам.Освен чрез ловните дружинки, има и друг начин - с примки.Прасето като тръгне, рие все напред и ако си надене примката, само ще се удуши. Методът е изпитан по времето, когато другарят Т.Ж. си беше харесал едно място за резиденция и забрани там да се бият диви прасета, а картофите бяха важен източник на доходи на хората там. Но Андрешко му намери колая.Сами си осигурете безплатни пържоли и луканки! На крак са ви дошли!
1
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Глутница е за хищници, а стадо е за тревопасни, ама може и ято да ги пишете :)