Четири дни вървяхме, хеликоптерите не ни виждаха

Оцелелият Христо след щастливата развръзка в планината
20 май 2014 19:35,
365

Снимка: авторът

"Видяхме, че никой няма да ни намери и тръгнахме. Четири дни вървяхме, бяхме точно под връх Ботев, прекосихме хълмове, реки, катерихме се нагоре и слизахме надолу". Това разказа пред Dnes.bg 20-годишният Христо от Велико Търново, който беше спасен заедно с двамата свои приятели, след като прекараха 4 денонощия в Стара планина.

Още по темата

В събота Виктор, Веселин и Христо са тръгнали неподготвени за планински преход към хижа "Рай" и оттогава от тях нямаше и следа. Момчетата са открити от служител на ВЕЦ близо до казанлъшкото село Тъжа. Едното от тях е с инфекция на ръката заради падане от скала.

"Ориентирахме се по слънцето, което изгрява на изток, а на юг имаше населено място и така стигнахме до село Тъжа, чувахме хеликоптерите, но минаха с много висока скорост и не ни видяха", разказа още спасеният Христо.

В мащабната спасителна операция в третия ден се включиха хеликоптер на гранична полиция, 50 спасители, 20 военнослужещи от състава на Карловската бригада, както и над 15 полицаи. Родителите бяха щастливи от развръзката.

"Много сме радостни, че го намерихме", заяви бащата на едно от спасените момчета.

"Благодарна съм абсолютно на всички", сподели майката на друго момче. 

Момчетата бяха откарани в казанлъшката болница, където ще им бяха направени обстойни прегледи. После бяха освободени за домашно лечение.

Тепърва ще се изчислява стойността на спасителната операция. Годишният бюджет на Планинската спасителна служба в Сопот е 1000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
20
 
! Отговори
bez dumi преди 9 години
"Годишният бюджет на Планинската спасителна служба в Сопот е 1000 лева."
15
4
 
3
 
! Отговори
Mitko преди 9 години
Abe v Bulgariq nqma kak da se izgybi6 prez lqtoto be mom4ete. Vse 6te ima po pytq edno agne da izde6.
14
6
 
22
 
! Отговори
ДА ВИ КАЖА И АЗ преди 9 години
НА НЯКОЙ БКП ЧЛЕН ВНУКЪТ ЩЕ ДА Е ЗА БЕДНЯЦИТЕ НЯМА ХЕЛИКОПТЕРИ И ТЕЛЕВИЗИИ И МЕДИИ ПРОСТО ЗА БЕДНИТЕ ХОРА НО БОГАТИ ДУХОМ НЯМА МЕДИОНО ПРИСЪСТВИЕ ТАКА ЗА *** И МИШКИТЕ ПРИКАЗКАТА
13
4
 
8
 
! Отговори
Boche - Alekoto преди 9 години
Убавци бе :)
12
14
 
45
 
! Отговори
Х преди 9 години
Казармата ни подготвяше за живота.Можеше да се оправиш при подобни ситуации.Сега младежите нямат никаква подготовка,могат да се загубят на всякъде.
11
1
 
4
 
! Отговори
иво преди 9 години
това беше до тоя дето се е писал авиоотряд
10
11
 
44
 
! Отговори
ВИЖДА СЕ преди 9 години
СЕГАШНАТА МЛАДЕЖ Е ПОПИЛА ТОЧНО ГЕЙСКИТЕ НАВИЦИ НА НАБОРИТЕ СИ ОТ ЕВРОПА!!
9
5
 
57
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Ами *** - хеликоптерите са отивали да ги търсят там където са говорили по телефона за последно, а те са се отдалечавали оттам. Просто *** парчета отвсякъде.
8
3
 
36
 
! Отговори
иво преди 9 години
до номер 6!Това,че тея пишлигари така са казали не означава,че е така,хората са правили всичко възможно,а тея ланца като са били в гъстата гора хеликоптера и на едно място да спре няма как да ги види!!!!Аре мислете като пишете!
7
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АвиоотрядНа калпавия планинар хеликоптерът му пречи!
6
11
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И това не са момчета, а пълнолетни пиргиши със шофьорски книжки! Само че нали няма казарми вече, а мама и татко са *** се напълни с *** кекави гейчета с големи претенции, а не взели дори един кибрит.
5
42
 
28
 
! Отговори
Авиоотряд преди 9 години
"...чувахме хеликоптерите, но минаха с много висока скорост и не ни видяха..."И за какво са харчили гориво , може ли да карат толкова бързо нали все пак търсят хора?! Трябва вече тези екипажи да се отърсят от мисълта че разкарват Борисов и Цветанов по вечеринки и банкети или ритуали по рязане на лентички , които трябва бързо да стигнат там!!!
4
3
 
34
 
! Отговори
иво преди 9 години
Само да вметна,това че годишният бюджет на планинската спасителна служба в Сопот е 1000 лева не означава,че само толкова са похарчени!Сумата е петцифрена и редно някой да я заплати!
3
11
 
63
 
! Отговори
Д-то преди 9 години
Доживяхме емисиите новини да започнат с наистина добра новина! Да са живи и здрави момчетата и всички, които ги търсеха! Човешкия живот е безценен, нека не го забравяме! За всички, които се чудят кой ще плати - може би ние, данъкоплатците ще сме, но този път парите ни ще идат за нещо благородно.
2
2
 
103
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И следващия път не си забравяйте дрехите, храната и... акъла вкъщи.
1
9
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Млади момчета са издържали са да са живи и здрави на всеки може да се случи да се загуби губят се хора и на по 50 г.