В България - пълна анархия при заплащането на труда

Експерти: Нужна е промяна в модела на формиране на заплатите
Обновена: 20 май 2014 11:06 | 20 май 2014 11:06, Анисия Иванова
100
В България - пълна анархия при заплащането на труда
Архив: Булфото

В България цари пълна анархия, когато се определя цената на труда. Това каза пред Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова. У нас квалификацията, образованието, професионалният опит не влияят върху заплащането.

Пример за това е обява, в която се търси лекар, на когото се предлага заплата от 680 лева. В същото време друга обява дава заплата на сервитьорка от 1500 лева, плюс бакшиш и процент от оборота.

Опитахме се заедно със социалните партньори да поправим донякъде тази грешка, като започнахме от 2002 г. да договаряме минимални осигурителни прагове, които включват и заплащането, коментира Зайкова. Но това не е решение на проблема. Според нея причината е, че в едната система – здравеопазването, парите са твърде ограничени и се опира до това има ли пари за заплати и колко са те.

"Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти. За съжаление, една сервитьорка няма да получи 1500 лева, въпреки че е обявено така. Това са трикове, за да се провери пазарът”, заяви от своя страна Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

Големият проблем в България е, че квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда. Според него у нас всички знаят какво трябва да се направи, но единственото стопиране на процеса идва от Министерството на финансите с вечния принцип „няма пари”, смята Нейков.

Факт е, че в бюджетния сектор има винаги по-големи рестрикции, но според него в бюджетния сектор проблемът със заплатите не е в парите, а в това, че сме свикнали да „действаме по историческия пример“ - промяната е въз основа на това какво си получавал от предходните години.

„Никой не иска да започне разговора отначалото – какво влиза в цената на един труд, какво значи да инвестираш 10 години от себе си, както е обучението при един лекар“, обясни експертът.

Според него решението, което е намерено „в страните, които ги даваме за пример“, е съотношението между професиите. „Има базови професии и ако утре в една от тях се промени заплатата, това влияе на цената на труда на всички останали професии. Това у нас липсва“, обясни той. За да се влезе в тези базови професии, има постановени изисквания – за образование, за професионален опит и т.н., уточни Нейков.

Според Зайкова обаче има и друг проблем – как се влагат парите и колко от тях се крадат. За пример тя посочи болница във Враца, където парите не са малко, но не не се управляват добре.

В данните на НСИ има диспропорция в заплатите, смята тя, в целия свят хората с една и съща квалификация поучават повече в частния сектор, отколкото в държавния, но у нас пирамидата е обърната. 778 лв е средната работна заплата в частния сектор за първото тримесечие, а в обществения сектор заплатата е 890 лв., твърди Зайкова.

„Някой трябва да внуши на Министерството на финансите, че няма да настъпи световен катаклизъм, ако променим модела на формиране на заплатата у нас“, убеден е Нейков.

Зайкова също смята, че трябва „да се сложи ред в кочината“. Трябва да се стартира наново цялата ситема, да се въведат критерии и показатели, които тръгват от минималната заплата, вървят по сектори, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
23
 
! Отговори
професори преди 9 години
бай ***-вския малък или среден бизнесмен отваря квартална бакалия или наема помещение в молa да продава парцали,и oчаква за 1 година да подкара S-класа. Hа запад една квартална сладкарничка се предава от поколение на поколение и цялото семейтво работят в нея, за да си живеят и издържат нормално. Е тоя манталитет не се ли промени, няма да се оправят нещата...
65
0
 
4
 
! Отговори
анти преди 9 години
До Анонимен, 69Личи си, че ти не си виСшист.
64
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че ако нямаш работа -много лошо, ако имаш-още по-лошо - пак гладен и мизерен и оплют, омерзен, унижен до невъобразима за ума степен, то не е само заплатите, всичко останало.
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този голям "експерт" Нейков -бивш министър, оправи пенсиите сега ще оправи и заплатите.Хвала на такива експерти-вдигай възраста и не бой се няма да остане никой до пенсия!
62
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добрата форма, за заплащане на труда, е сделно - премиялната. Надничаството, цена на час, е условие за клатене на краката.
61
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Големият проблем в България е, че квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда." Ами тези на луди ли се правят или са си чисто и просто глупави - големият проблем е че държават в тяхно лице не контролира издаването на всякакви дипломи, сертификати, удостоверения и т.н и се получава, че всеки втори е вишист и то с по две дипломи и е безработен. Защо ли, ами защото пазара показва колко те бива и колко струваш, а не дипломите ти. И да има сервитьорки с няколко език с 2к заплата
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
3 евро на час.това е.който дава по малко-на съд.
59
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и при соца тракториста вземаше повече от доктора.и сега е пак така.защото продължанат да ни управляват комунисти.
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога най сетне ще се въведе у нас почасовото заплащане?защо като чуят за него шефовете на фирми изтръпват.?
57
15
 
1
 
! Отговори
Nikolina преди 9 години
Една от водещите марки хранителни добавки в Сащ Top Secret Nutrition вече и в България.Промоция: -20% за всички клиенти през FB:facebook/TopSecretNutritionBG/app_251458316228
56
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко,Като всички се изнесем ще търсят хора да им работят и за по 2 бона ама ще намерят на Марко Тотев.
55
0
 
28
 
! Отговори
До 58 преди 9 години
И в София много хора работя за по 350-400 лв, включително висшисти. Останалите нерядко са с по-ниски заплати, но има и аномалии. С ушите си чух как на едно място пазаряха техник по поддръжка, а той им казва, че за 600 лв няма да си направи труда да дойде от"Люлин" до центъра. Работа за сервитьорки за по 600 лв се намира, стига момето да е хубавичко и да има познанства в нужните среди. В БАН обаче доцентите работят за по 600 лвИТ специалисти,а също и някои в чуждестранни фирми взимат над 2000 лв
54
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност не е вярно, че в частният сектор заплатите са по-малки - просто в частния сектор не се декларират всички доходи. За пример - мен ме осигуряват на 2 пъти по-малка заплата, отколко взимам действителност, а не вярвам да съм единствен.
53
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, нашите "бизнесмени" са изключително ефективни, от 10 бг роба източват толкова за колкото на западняка са му нужни 30 служителя.
52
0
 
7
 
! Отговори
До Малко аритметика преди 9 години
Собственикът на твоята фирма изобщо плаща ли данъци? Имаш ли представа какви еквилибристики прави в това отношение?
51
1
 
28
 
! Отговори
малко аритметика преди 9 години
За последната една година приходите на фирмата ми са около 1,1 мил. лв. от тях за заплати 280 хил. лв. за осигуровки около 120 хил. лв. други разходи горива, ток, ремонти, консумативи и т.н. около 100 хил. лв. айде и едни 50 хил. лв. за от мен да мине и останалите 550 хил. лв. в джоба на чорбаджията. Е на такива печалби от 50тина човека всеки западняк работодател ще завиди, после разправяйте че в България сме зле.
50
2
 
26
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
КЪДЕ ГИ ДАВАТ ТЕЗИ 1500 ЛВ И 680ЛВ ДА ИДЕМ ДА РАБОТИМ А В ПАЗАРДЖИК ЗАПЛАТИТЕ СА ОТ 200 ЛВ ДО ЗОО ЛВ КАКВИ СА ТЕЗИ ЛЪЖИ КОИТО ГИ ПИШИТЕ
49
4
 
30
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
С комунисти на власт нали знаете ,че умните и способните са в ъгъла,Напред са нагаждачите и подмазвачите.
48
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България се експлоатира с човешкия труд във всяка сфера. Затова искаме референдум за увеличаване на работната заплата на час според образованието, квалификацията и професионалният опит. Незабравяйте, че основната градивна единица на обществото е семейството!
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До да ама неДа не би работника да търси пазари и да пласира стоката ?Работната заплата е ставка на час и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се заплаща. Работника ОГРОМНА част от времето си е предоставил ТРУДА на работодателя.Ако меринджея не може да пласира стоката си е абсолютно негов проблем.