В България - пълна анархия при заплащането на труда

Експерти: Нужна е промяна в модела на формиране на заплатите
Обновена: 20 май 2014 11:06 | 20 май 2014 11:06, Анисия Иванова
100
В България - пълна анархия при заплащането на труда
Архив: Булфото

В България цари пълна анархия, когато се определя цената на труда. Това каза пред Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова. У нас квалификацията, образованието, професионалният опит не влияят върху заплащането.

Пример за това е обява, в която се търси лекар, на когото се предлага заплата от 680 лева. В същото време друга обява дава заплата на сервитьорка от 1500 лева, плюс бакшиш и процент от оборота.

Опитахме се заедно със социалните партньори да поправим донякъде тази грешка, като започнахме от 2002 г. да договаряме минимални осигурителни прагове, които включват и заплащането, коментира Зайкова. Но това не е решение на проблема. Според нея причината е, че в едната система – здравеопазването, парите са твърде ограничени и се опира до това има ли пари за заплати и колко са те.

"Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти. За съжаление, една сервитьорка няма да получи 1500 лева, въпреки че е обявено така. Това са трикове, за да се провери пазарът”, заяви от своя страна Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

Големият проблем в България е, че квалификацията, която притежаваш, не влияе върху цената на труда. Според него у нас всички знаят какво трябва да се направи, но единственото стопиране на процеса идва от Министерството на финансите с вечния принцип „няма пари”, смята Нейков.

Факт е, че в бюджетния сектор има винаги по-големи рестрикции, но според него в бюджетния сектор проблемът със заплатите не е в парите, а в това, че сме свикнали да „действаме по историческия пример“ - промяната е въз основа на това какво си получавал от предходните години.

„Никой не иска да започне разговора отначалото – какво влиза в цената на един труд, какво значи да инвестираш 10 години от себе си, както е обучението при един лекар“, обясни експертът.

Според него решението, което е намерено „в страните, които ги даваме за пример“, е съотношението между професиите. „Има базови професии и ако утре в една от тях се промени заплатата, това влияе на цената на труда на всички останали професии. Това у нас липсва“, обясни той. За да се влезе в тези базови професии, има постановени изисквания – за образование, за професионален опит и т.н., уточни Нейков.

Според Зайкова обаче има и друг проблем – как се влагат парите и колко от тях се крадат. За пример тя посочи болница във Враца, където парите не са малко, но не не се управляват добре.

В данните на НСИ има диспропорция в заплатите, смята тя, в целия свят хората с една и съща квалификация поучават повече в частния сектор, отколкото в държавния, но у нас пирамидата е обърната. 778 лв е средната работна заплата в частния сектор за първото тримесечие, а в обществения сектор заплатата е 890 лв., твърди Зайкова.

„Някой трябва да внуши на Министерството на финансите, че няма да настъпи световен катаклизъм, ако променим модела на формиране на заплатата у нас“, убеден е Нейков.

Зайкова също смята, че трябва „да се сложи ред в кочината“. Трябва да се стартира наново цялата ситема, да се въведат критерии и показатели, които тръгват от минималната заплата, вървят по сектори, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
8
 
! Отговори
a преди 9 години
Хубаво е че нещо се приказва, но основното е да се отговори на въпроса кога ще се видят резултати. Отговорът на въпроса кога не трябва да се пропуска. Пример в бг ще пуснат летящи автомобили за цялото население. Кога ? През 5238 г.
25
4
 
10
 
! Отговори
макето преди 9 години
до 21 не си прав батенце кат програмист на цпу машини зимах 300 лв ся кат овчар под 2000 не падам
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам по-долу се говори за връзки. Ами явно така е навсякъде. Не е важно какво можеш, не е важно образованието, важно е да си човек на някой. Не че по света няма такова нещо, но тук комунизма *** нещата до край.
23
5
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Като знам сега как завършват...бих наел човек с 5 години опит, от колкото с 5 години "университет"...
22
23
 
2
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 9 години
На българете ако ще и 5000 лв. заплата да ви дадем, пак ще сте недоволни. Затова ще кютате с, каквото имате. Аре бегайте.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То българина вече не консумира храна само на фотосинтеза такаче пак несе плашим от мизерните заплати
20
0
 
17
 
! Отговори
Георгиева преди 9 години
Така и пенсиите са също с голямо разминаване.За по-голямо натоварване и работа с намален състав и повече отговорност,малка заплата и ниска пенсия.ЕТО ТОВА НЕ РАЗБИРАТ ТРИСТРАНКИТЕ,когато сядат да договарят работни заплати и пенсии.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ВЪЗМОЖНО ЛИ ЕЕДИН НЕОБРАЗОВАН НЕГРАМОТЕН ПРОСТAK ПОЖАРНИКАР И ФИЗКУЛТУРНИК ДА СА ДЕПУТАТИ И ДА ВЗИМАТ ЗА ПРОСТОТИЯТА СИ НАЙ ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ, БОНУСИ ,ОХРАНА ДА ГИ ПАЗИ И ВСИЧКО ДА ИМ Е БЕЗПЛАТНО НА ТЕПСИЯ ПОДНЕСЕНО
18
1
 
19
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До Киро кофражистаПиле, тоя вашия програмист, май не е истински програмист, щом бачка за малко пари. В момента, работа за програмисти има много и заплатите тръгват от 2000 лв. Пак ти казвам, обаче, че говорим за истински програмисти, а не за овчари.
17
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дават за пример комунизма. Имало било таблици... То нали точно комунизма е виновен, защото всъщност си продължава. В комунистическите държави няма добро заплащане.
16
3
 
19
 
! Отговори
www преди 9 години
НЕ СИ МСЛЕТЕ ЧЕ НЯКОЙ ДЕН НЕЩО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ..
15
0
 
9
 
! Отговори
Георгиева преди 9 години
Да,така е.Същото е и в читалищната система в България.Основната им дейност е библиотечната.Тя се явява " гръбнакът" и в национален план.Разбира се хората са назначени с конкурс,което значи,че отговаряш и на определени условия,за да бъдеш допуснат.ОБАЧЕ заплащането е най-мизерното в сравнение например със същата позиция /библиотекар / във ВУЗ-ка библиотека.Където пък основната дейност е учебната.Разликата в заплащането е голямо.Отговрността, много по-малка / във ВУЗ-ката б-ка/.
14
0
 
22
 
! Отговори
Задължително преди 9 години
Трябва да се въведе почасово заплащане. Така онези работодатели, които искат да има се работи повече ще плащат повече и това реално ще вдигне заплатите на стотици хиляди българи. Те и сега си работят тези часове но са прекарани заради твърдата заплата.
13
6
 
3
 
! Отговори
bg преди 9 години
anarhija sche e saschoto mvr i prokor.sashitavam mutrite i mutesite im ot zarvuli i agenti kakvo stanaha probojadisvat se ot partija v partija verno e plaschat si danazite sa tova ne gi sakatschat ama nikoi ne gi pita kak sa sabogatali kak zwetanov ot gimnastik stana minsiter s 6 imota sa 3 g.zwetalina borislavova se snae boiko i dade bankata i hop 26 miliona imot halkidiki i dr.tscherapa i toi a boko e bene kasva namam spesteni pari ami mnogo jade sigurno taka sa ot bkp gerberite
12
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 9 години
Взели са сигурно най-високата възможна заплата за сервитьорка и най-ниската за лекар. В провинцията сервитьрките взимат нещо от сорта на 300 до 500 лева, а има лекари и зъболекари, които "не познават парите". Според мен се спекулира с дадения пример.
11
0
 
25
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти."Е,и колко време мислите ,че ще търпим експерименти?Това го знаете,г-да "експерти" и го позволявате?! Добре е ,тези които 25 г."експериментираха" вече да слязат от сцената!Време е да дойде някой, който знае да цени живота и труда на тези, които произвеждат и полагат труд!!!
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A ВЪЗМОЖНО ЛИ Е НАРОДА ДА МИЗЕРУВА И ДА НЯМА СТОТИНКИ ЗА ПАРЧЕ ХЛЯБ А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА НИ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИTE ЧЕ ХРАНАТА НА ДЕПУТАТИТЕ И ПРЕЗИДЕНТА НЕ БИЛА НА ВИСОТА.
9
1
 
27
 
! Отговори
съветников преди 9 години
Другарю Нейков! Иване! Бас държа, че като министЕр си взимал по-малко пари от пишлемето Джъстин Бийбър. Тази несправедливост ще я поправиш ли? Та той няма образование! Всъщност ти, докато беше на власт какво промени? Не ми отговаряй! Риторичен въпрос.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах я, Зайкова, по телевизията. Тя иска да разпределя порциите, определя размера на заплатите, а не пазара - търсенето и предлагането. КомунизъмъТ си иска Зайкова, да продължи! Само основната заплата, вижда Зайкова, а доплащанията на лекаря не вижда ли?
7
0
 
25
 
! Отговори
дърт комунист преди 9 години
КАК СМЕЕТЕ да искате ред в тази държава! Само шуробаджанащината трябва да бъде водеща. Само лоялните и възможно най-глупавите трянва да са в управлението, че се контролират най-лесно. Трябва да се дават пари на глупавите и необразованите, защото така им се манипулира мнението и са твърдият ни електорат. Другите да *** и да правят каквото искат. Да живеят олигарските и глупавата маса, които ми работят за мизерни стотинки, докато аз карам яхта, а синът ми убива с коалта си хора по улиците!!!