Има опасност от аварии в мините заради валежите

От Инспекцията по труда иска от работодателите да вземат мерки
21 май 2014 12:50, Красимир Ангелов
1
Има опасност от аварии в мините заради валежите
Снимка: Булфото, архив

Обилните валежи в страната създават повишен риск от наводнения и инциденти в минните обекти, предупреждават от Главната инспекция по труда.

Оттам съветват работодателите от предприятията за подземен добив на руди и въглища да предприемат превантивни мерки за защита на живота и здравето на работещите и за недопускане на аварийни ситуации. Главната инспекция по труда е предупредила ръководителите на 16-те мини в страната, съобщават от Изпълнителната агенция.

На работодателите на рисковите обекти се напомня, че трябва да изпълнят мерките в задължителния за всяко добивно предприятие план за предотвратяване и ликвидиране на аварии.

В него трябва да са предвидени конкретни мерки за предотвратяване на наводнения, образуване на свлачища и пропадания, както и за спасяване на хора в случай на наводнение в мината. За улеснение на ръководствата на предприятията за подземен добив, експерти на инспекцията обръщат специално внимание на признаците за евентуална бъдеща опасност, както и какви конкретни мерки за защита на живота и здравето на работещите трябва да се предприемат.

Като част от рисковите производства предприятията за подземен добив подлежат на периодичен контрол, който се осъществява на три месеца във въглищните мини и на шест месеца в рудодобивните.

В момента се извършва проверка, свързана с периодичния контрол в "Горубсо" - Златоград. Заради специфичните опасности, предизвикани от обилните валежи, обаче контролните органи на ГИТ започват проверки в предприятията за подземен добив на руди и въглища, за да се установи какви мерки са предприети за предотвратяване на наводнения и свлачища.
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари