Увеличават се болните от рак на щитовидната жлеза

47% от българите имали проблеми с нея
Обновена: 22 май 2014 16:35 | 22 май 2014 16:35, Анисия Иванова
6
Увеличават се болните от рак на щитовидната жлеза
Пресконференцията по темата. Снимка БТА

Увеличават се случаите на заболели от рак на щитовидната жлеза. Прогнозата за тази година е, че новооткритите болни в България ще бъдат към 350. Това каза проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.

Съотношението на болните жени-мъже е 1 към 3, като 81% от дигностицираните имат преживяемост близо 5 години. Заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза нараства сред мъжете след 50-годишна възраст, а сред жените по-големият процент е под 50-годишна възраст, пише БТА.

Причините за поява на рак на щитовидната жлеза са наследственост, излагане на йонизиращи лъчения, доброкачествени заболявания на жлезата, каза проф. Боян Лозанов, началник на Клиника по ендокринология и нефрология в болница "Токуда".

По думите му над 1 милион българи страдат от някакво заболяване на щитовидната жлеза. Той посочи, че 47 на сто от българите имат проблеми със структурата на щитовидната жлеза, като половината от тях имат образувани "възли". Често се среща съчетаването на заболяване на щитовидната жлеза и диабет, допълни лекарят.

Лозанов добави, че световни проучвания сочат, че 15 на сто от случаите на депресии са симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза. При голям процент от болните от рак на гърдата се развива и рак на щитовидната жлеза, каза още проф. Лозанов.

Утре се организира Ден на отворените врати в болница "Токуда" по повод 25 май - Световен тиреоиден ден. Желаещите трябва да се запишат предварително, а прегледите ще се извършват 11.00 до 14.00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със какво са заслужили тия двамата да са професори?Някакви заслуги да имат към световното здравеопазване? НЕ!
4
0
 
5
 
! Отговори
на Тато преди 9 години
Чернобил и,,мъдрата Партия -майка,,,която скри от народа вестта за аварията на АЕц.!Сега,понеже сърбите знаеха навреме за аварията искаме сравнителни данни със заболяванията в СърбияТака ще знаем точно колко да благодарим на ,,добрия,, Тато
3
4
 
2
 
! Отговори
чбил преди 9 години
хей ръчкички, хей ги три, с тях чернобил ме дари...
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бг медиите --------- ФИЛМ НА УЖАСИТЕ350 заболели на 7 милиона е .............. 0.002%Това си е жива епидемия бе хораааа
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, спомнете си безплатната радиация от чернобил!