Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС

Франс прес с разказ за абитуриентите у нас
2 юни 2014 15:51,
272
Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Клаксони от лимузини и весели викове на момчета в костюми отекват из София. Момичетата пък, облечени в пищни бални рокли, се поклащат на токчета в ритъма на силна музика. По този начин започва материал на агенция Франс прес за абитуриентските балове у нас.

В края на месец май хиляди 18-19-годишни абитуриенти провеждат своите екстравагантни балове – панаир на суетата в най-бедната страна в Европейския съюз.

Средната заплата в България е около 400 евро, а при 12% безработица много семейства едва свързват двата края. Но тук дори и най-бедните успяват да заделят няколко месечни заплати за тази скъпа традиция. Родителите нерядко задлъжняват, за да осигурят на децата си подобаващ бал, наподобяващ пищността на сватба.

„Ужасно много се прекалява, но всички го правят“, казва Стефка Дренова в прекрасната си рокля без презрамки и с пайети.

„Нямаше да имам нищо против и с тениска да дойда на бала, но щеше да е хубаво, ако всички го правеха“, допълва Христина, също абитуриентка в екстравагантна рокля.

Подготовката за бала започва с началото на учебната година, пише Франс прес. „Ресторантът беше резервиран в края на октомври, темите за рокли доминират през цялата година, а момичетата си правят пробни гримове и прически, за да избегнат неприятните изненади в големия ден“, казва Росица Лозанова, учителка по литература пред Франс прес.

„Традициите в баловете започват още по времето на социализма, но стават все по-екзотични и по-екзотични“, отбелязва Николай Овчаров, горд баща на абитуриентка в жълта тюлена рокля.

При момчетата винаги е по-лесно. „Ще се ушие костюмът и ще може да се носи и след това“, отбелязва Тодор Тодоров, баща на Иван, също абитуриент. Тодор е щастлив, че ще вози сина си на бала, а няма да наемат специален автомобил за целта.

Колони от украсени с балони ретро автомобили, огромни лимузини, джипове и дори камиони правят софийския трафик невъзможен през последната седмица на месец май. Абитуриентите всяка година игнорират полицейските забрани и се показват през прозорците на колите, за да броят до 12, каквато е традицията в страната.

Все повече са хората, които споделят мнението, че разхищението около баловете е твърде много и затова за първи път тази година стартират кампании, насърчаващи даряването на средствата, заделени за бала, за добри каузи.

„Отидохме на последния си ден в училище в бели тениски. Решихме да дарим парите за "пеперудените деца", казва Иван Тодоров, ученик от Френската езикова гимназия в София. Други училища в столицата също са се присъединили към кампанията за набиране на средства за болните от булозна епидермолиза деца (децата пеперуди).

Но традицията на бала остава любима и незаменима. Това е денят, поставящ границата между безгрижността на гимназиалния живот и началото на отговорния живот на възрастния. „Няма друга вечер като тази и се надявам, че ще си изкараме страхотно“, казва Богдана, чиито амбиции са да продължи образованието си във Великобритания.

Въпреки радостта и вълнението репортерите на Франс прес са забелязали и сълзи, тъй като повечето от учениците са решили да продължат образованието си в чужбина, а това означава, че дълго време няма да виждат приятелите си. Много от тях не са сигурни, че ще се върнат в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
21
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Абсолвенския ми бал беше много по хубав изискан и весел от тоя цирк на абитуриентския. И направен за по-малко пари. Повярвайте ми, можеш да направиш нещо много хубаво и стилно и с малко пари, просто трябва малко мислене. Но в България най-много мразим да мислим.
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 164, прав си така е, но в моя защита бях на 12 когато чаках в мебелната палата с майка ми :)
132
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубавото на днешните времена е, че отговорите идват много бързо. 144 казва, че единственото, което му топли сърцето е че някой ще бъде нещастен. Някакви други обяснения нужни ли са за проблема на бг народа. Никой народ не се плюе сам себе си, НИКЪДЕ!!!
131
0
 
14
 
! Отговори
инженер преди 10 години
Ако смяташ, че живота е да правиш бал и сватба значи заслужено си беден. Ако имаш рационално мислене всеки ден от живота след това може да е весел като бал или сватба но селския манталитет е - "да изпукаме всичко за един ден и после ще видим". Така взимате и кредите и всичко. Моя бал отидох с ръждивата кола на татко и нямах сватба защото ми беше по-важно да осигуря жилище на семейството ми но сега взимам достатъчно пари да се чудя къде да ида на почивка уикенда.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен155Айде мерси, аз помня как беше. Явно нищо не помниш, щом не помниш, че името на вестника не беше НАРОДНО дело, а РАБОТНИЧЕСКО дело! Но важно е да се джавка в такт с Големия брат! Аман от промити мозъци. Не всичко едно време беше хубаво! Но и не всичко беше лошо! Тепърва ще се почесваме за някои неща!
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
159, обясни ми какво му е комунистическото на Китай? Само дето имат една партия (те даже са 2, имат и "опозиция"). Другото си е капитализъм, където най-богатите стават по-богати, а бедните си остават бедни. Както е навсякъде. Но си прав, сега имам гардероб и не гледам как "нашите хора" вземат последния, докато продавачката обяснява нагло, че вече няма. И според мен е по-добре.
128
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мутризацията и чалгазацията са много модерни в днешно време. Младежите подражават на измислените мутри и силиконки на Холивуд.
127
7
 
9
 
! Отговори
Мразя АНГЛО-САКСОНИЯ преди 10 години
Искат западните *** да ни направят социопати като тях - да не празнуваме, да не се събираме, да не се веселим, само като тях да бачкаме като луди, да живеем на кредит и да споделяме гей ценностите им. Оня ден говорих с един германец - 1800 евро заплата, като си плати застраховки, сметки, наеми и глупости, нищо не му остава. Иначе е "много хубаво там." Всички са много възпитани и учтиви. Аман с проклетия им Евро съюз. Аут час по-бързо от тая заробваща чума!
126
5
 
10
 
! Отговори
анонимна-30 преди 10 години
И какво? Ние сме бедни няма да ходим на бал, после и сватби не правим, т.е. не се женим, после и деца не раждаме-дайте да пропуснем да живеем защото сме бедни! Първо бала не сме го измислили ние, това се прави къде ли не. Но това че българина обича да се изхвърля и го е срам, че е беден е съвсем друг въпрос! Но това не е само по баловете. Никой не е длъжен да хвърля хиляди, празник може и с евтина рокля и без скъпа кола. Въпроса не е защо правим балове, а защо харчим толкова над възможностите
125
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка държава има своите особенности при обучние на децата.Франция също.Когато внучката постъпи в първи клас на първия учебен ден дъщеря ми с цветя отиде на училище.Нямаше откриване и на кого да ги даде.Обикновен ден и нищо особенно за френското образование.Срядите бяха почивен ден. Французите много наблягат на учението и са много по-напред от нас.Затова и не признават нашите дипломи.Необходимо е да се приравнят към тяхната система.Те имат много повече празници в училище от нас.
124
3
 
6
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Няма значение бедни или богати, това си е голям празник за всички абитуриенти. Голяма част ще отидат да учат в чужбина, други ще останат да се борят с простотията в родната страна, всичко си е сериозна крачка в живота.
123
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 153 -- източният блок щеше да победи? Първо -- едва ли, китай са лош пример, защото са капиталисти. Втори, точно в пък СССР и тогавашния източен блок не ми се живее, да ми казват къде да работя и да чакам с месеци за нов гардероб на опашка, кога "дават". Айде мерси, аз помня как беше. А децата дивеят и искат да ни надминат, както и ние навремето нашите родители. Нищо ново под слънцето, всяка година има възмутени статии, и сигурно и преди 30 години е имало в Народно Дело.
122
5
 
22
 
! Отговори
ХАХ преди 10 години
Средната заплата в България е около 400 евро ???? Да не ни объркахте с Румъния ? 400 Евро СРЕДНА заплата хахаххахахахаххахах . 400 евро хората могат само да сънуват в България
121
4
 
8
 
! Отговори
Луцифер преди 10 години
***.Съсипсхс ни държавата,а сега ще ни учат какво да правим.Във франция видях краварник като в нашите ТКЗС-та.И *** изхвърляха ***.Ама западняка не можеш да го принудиш да тегли милиони за ,,щастливи крави...но *** може.
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 122Аз пък предлагам да се отдели България от *** като теб, които само се чудят как да разделят българите на сини/червени, шопи/провинция, мюсюлмани/християни и т.н. Всеки, който дори само си помисля подобни неща, трябва да се държи далеч от високите постове във властта. Предпочитам крадливи тарикати в политиката пред ***, които винаги си мислят, че някой друг им е виновен за несгодите в живота.В София живеят 100-200 хиляди шопи и всички други са от провинцията,така че...
119
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой твърди, че щом празнували децата, значи имало надежда, е да де, ама те и по гетата празнуват и то как! Да сте виждали *** сватба? Едно към едно с модерните балове.
118
0
 
5
 
! Отговори
Бобката преди 10 години
До Dan до БобкатаАми да те опънем като си толкова красив а ? :)
117
2
 
0
 
! Отговори
Бобката преди 10 години
До опада прав си
116
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШопЕй сега ше се почне: Ама ние при комунизма какви бяхме готини и какви балове имахмеее ехееее... И като изкараш някоя снимка от тогава - същото като сега ама с обратен знак - абитуриентската вечер като партийно събрание :))И сега момичетата се обличат като ***, пък преди бяха всички еднакви - като текезесарки :)Никога българите няма да се научим да живеем нормално - никога :)
115
4
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Животът е най-красивото и справедливото нещо на света, така мисля аз, па вие се оплаквайте на филанкишията.