Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС

Франс прес с разказ за абитуриентите у нас
2 юни 2014 15:51,
272
Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Клаксони от лимузини и весели викове на момчета в костюми отекват из София. Момичетата пък, облечени в пищни бални рокли, се поклащат на токчета в ритъма на силна музика. По този начин започва материал на агенция Франс прес за абитуриентските балове у нас.

В края на месец май хиляди 18-19-годишни абитуриенти провеждат своите екстравагантни балове – панаир на суетата в най-бедната страна в Европейския съюз.

Средната заплата в България е около 400 евро, а при 12% безработица много семейства едва свързват двата края. Но тук дори и най-бедните успяват да заделят няколко месечни заплати за тази скъпа традиция. Родителите нерядко задлъжняват, за да осигурят на децата си подобаващ бал, наподобяващ пищността на сватба.

„Ужасно много се прекалява, но всички го правят“, казва Стефка Дренова в прекрасната си рокля без презрамки и с пайети.

„Нямаше да имам нищо против и с тениска да дойда на бала, но щеше да е хубаво, ако всички го правеха“, допълва Христина, също абитуриентка в екстравагантна рокля.

Подготовката за бала започва с началото на учебната година, пише Франс прес. „Ресторантът беше резервиран в края на октомври, темите за рокли доминират през цялата година, а момичетата си правят пробни гримове и прически, за да избегнат неприятните изненади в големия ден“, казва Росица Лозанова, учителка по литература пред Франс прес.

„Традициите в баловете започват още по времето на социализма, но стават все по-екзотични и по-екзотични“, отбелязва Николай Овчаров, горд баща на абитуриентка в жълта тюлена рокля.

При момчетата винаги е по-лесно. „Ще се ушие костюмът и ще може да се носи и след това“, отбелязва Тодор Тодоров, баща на Иван, също абитуриент. Тодор е щастлив, че ще вози сина си на бала, а няма да наемат специален автомобил за целта.

Колони от украсени с балони ретро автомобили, огромни лимузини, джипове и дори камиони правят софийския трафик невъзможен през последната седмица на месец май. Абитуриентите всяка година игнорират полицейските забрани и се показват през прозорците на колите, за да броят до 12, каквато е традицията в страната.

Все повече са хората, които споделят мнението, че разхищението около баловете е твърде много и затова за първи път тази година стартират кампании, насърчаващи даряването на средствата, заделени за бала, за добри каузи.

„Отидохме на последния си ден в училище в бели тениски. Решихме да дарим парите за "пеперудените деца", казва Иван Тодоров, ученик от Френската езикова гимназия в София. Други училища в столицата също са се присъединили към кампанията за набиране на средства за болните от булозна епидермолиза деца (децата пеперуди).

Но традицията на бала остава любима и незаменима. Това е денят, поставящ границата между безгрижността на гимназиалния живот и началото на отговорния живот на възрастния. „Няма друга вечер като тази и се надявам, че ще си изкараме страхотно“, казва Богдана, чиито амбиции са да продължи образованието си във Великобритания.

Въпреки радостта и вълнението репортерите на Франс прес са забелязали и сълзи, тъй като повечето от учениците са решили да продължат образованието си в чужбина, а това означава, че дълго време няма да виждат приятелите си. Много от тях не са сигурни, че ще се върнат в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Официален празник в Ромска България (или 1-во *** царство), съществуваща от 1990- до наши дни. Поздравления за младежите направили дарения и пропуснали селския напън, дано догодина са повече такива- всички знаем, че спортния тотализатор и дарителските фондации са партийни хранилки, но всеки таи надежда нещо да се промени и някаква част от средствата стигнат до нуждаещите се. Поздрави от Папуа Нова Гвинея!
153
4
 
10
 
! Отговори
езичник преди 10 години
за кирливи балове пари има ама после за деца няма. балове правят а деца не!!! щом за простотии има пари значи и за деца има.правете деца а не циркове
152
1
 
36
 
! Отговори
 Иво Калпазанов преди 10 години
Не е проблем че празнуваме АБИТУРИЕНТСКИ БАЛОВЕ и влизането в ЖИВОТА.Наша традиция ,наш празник,повод за забавление плюс изпълнения и неподправеност.Проблемът е че някой прекаляват в опита си да блеснат с ИМАНЕ!
151
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много от пишещите плюят по България и българското и уважават повече французите. Кви българи сте?
150
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абитируиентските балова са изцяло български патент и български Абсурд. Но де да бяха само те Абсурда. Абсурд е и това, че имахме премиер ***. Абсурд е че има хора, ровещи в кофите за *** и добре облечени бизнесмени, които минават с возилата си за милиони покрай тях. Абсурд е, че и едните и другите, само до преди 15-20 години са били или съученици, или колеги. България позволи мошениците да се превърнат в бизнесмени, а честните хора в клошари. Въобще - държавата на Абсурдите ...
149
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За сметка на това във Франция абитуриентските балове са гей-паради.
148
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Селянията е пълна - просто чалгарско племе. По-зле и от ***.
147
5
 
21
 
! Отговори
X преди 10 години
Мейд ин Циганейшън...
146
8
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 10 години
"панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС"При откривателите на френската любов това е всеки ден.Панаира на суетата.Все пак бих уважил по някакъв начин девойките владеещи френски език.За какви се мислите, че ще обиждате българките.
145
8
 
49
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Може да сме голотия, ама поне да сме гъзария - колкото и минуси да ми сложите, българинът е най-*** същество на планетата, никой не ни е виновен, че живеем в блато и всичко ни е наопаки - въпрос на манталитет и народопсихология. Така наречените Абитуриентски балова само потвърждават пълния абсурд, в който живеем.
144
15
 
20
 
! Отговори
wtf преди 10 години
Тея пък във Франсето все едно не дават по купища пари за "висша мода". Я си набутайте няккъде малоумната статия. Голяма работа, че бедните българчета намерили повод един път в живота си да се издокарат и да се позабавляват. Точно пък тея женчовци да ми дават наклон в живота....
143
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бутафория и парвенющина. отстрани изглежда смешно. мизерна и въшкарска държава
142
8
 
11
 
! Отговори
Пит/пам се преди 10 години
Това малкото със синята блузка и кльощавото ду?нце дали го клатят като невиждали? Сладурче.
141
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е работа на Франс прес какво се случва в България. Просто франсетата не могат да приемат, че някой държави са независими и не приемат техни идеали за мода на франсетата, наложени им от медиите и затова проявяват обидно отношение към българите и българките - все едно, че сме роби на тяхната мода. Ние ако ви кажем, че Жана Д'арк е фльорца и се е грижела много за външния си вид - как ще реагирате, франсета. Сигурно ще ви е обидно. Така и на мен ми е обидно като описвате българките като сноби.
140
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2 думи - "*** народ" :) !
139
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно време след бала момчетата ги чакаше новобранска и 2 години казарма.
138
2
 
24
 
! Отговори
Ивайло Свинаря преди 10 години
*** на *** бледнее пред *** на българина! Типична БГ (Българско Гето) история.
137
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безгрижни и безсрамни и докато се осетят са станали на 30 години.
136
0
 
34
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
По мое време такива *** имаше само на *** сватби. Кажете, че не се циганизираме с бясни темпове, бясни като мазен *** кючек.
135
1
 
18
 
! Отговори
Ристо Ботеф преди 10 години
Убава работа ама българска работа! Бетер от нашата ромска работа!