Един учебник по всеки предмет иска Клисарова

Държавата давала милиони, които отивали в частни издателства
Обновена: 6 юни 2014 15:53 | 2 юни 2014 19:18, Анисия Иванова
42
Един учебник по всеки предмет иска Клисарова
Анелия Клисарова. Снимка: БТА

До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ "Христо Ботев" - Ивайловград.

По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници, съобщиха от МОН.

"Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан”, обясни Клисарова, цитирана от БТА.

Ако едно дете в момента се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни, добави тя.

Тя уточни, че ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. В момента се правели изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

Тя съобщи, че от утре на страницата на МОН ще стартира Отворен форум за закон за училищното образование. Общественото допитване ще се проведе в няколко етапа. През първия етап експертите на МОН ще очакват предложения на електронната поща.

След обобщаване на мненията ще бъдат публикувани както безспорните, така и все още спорните теми, за да се търси обществено приемливо решение по тях.

След следващ етап на допитването отново ще има обобщаване на мненията, като най-консенсусните ще бъдат включени в проекта за нов закон.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 9 години
Прекрасна снимка! Изразява истинската същност на настоящата "министерка".
23
0
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
Тая човка заслужава да бъде обсъждана едва след като вземе, че сътвори на практика поне нещо полезно. До момента за толкова време едно хубаво нещо за ръководения от нея сектор не е реализирала практически.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учебниците трябва да се пишат не от един човек, а цял епип да ги разработва. Отворете у-ка по "Човек и общество" за трети клас да видите за какъв бълвоч става въпрос, детето не знае какво е кн. школа, но най-важното е да знае годината и че е в Охрид. И аз в "дом. у-ще" т.е. вкъщи започвам да обяснявам какво е кн. школа и т.н. Някой седнал преписал нещо от тук там в стил много дати и събития, в неразказна форма и после детето се чудя как да науча детето да запомни и предаде куп неясна фактология.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
г-жо Клисарова, учебниците и сега са по един, но нас родителите ни изцакват с доп. помагала. Нас ни сюрпризираха още в края на тази година да платим помагало за следващата. Така че, каквото и да реши г-жа Министърката всеки ще си прави каквото иска. Мои познати в САЩ по един предмет у-ка е един и това е помагало, тетрадка т.е. всичко и стои в у-ще, а не вкъщи.А знаете ли в дет. градини купуваме помагала и в края на годината са нови и се пазарим да ни върнат, а те не искат познайте защо?
20
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Права е. Държавата и родителите плащаме милиони грешни пари. Твърде много учебници, а цените са завишени неколкократко. Съдържанието не се следи за качество и достоверност, поради което бяхме свидетели на големи изцепки. Особено помагалото за сексуално възпитание.. МногоиИзлишни помагала, изобщо.. смятам, че трябва да има някакво ограничение в тази посока.
19
0
 
6
 
! Отговори
Ува преди 9 години
По един учебник на предмет до четвърти или до осми класове-не е ясно?Но по принцип -да,защото не се изпълни целта да се създаде конкуренция.Вместо кой от кой по-добър, стана кой от кой по-лош.Главно по две причини-неапробирано учебно съдържание и мафиотско разпределение на пазара на учебници.Работейки с ученици констатирам сложно и с голям обем учебно съдържание,което е съставяно "окомерно",а не след изследвания.А това да се пишат учебниците от учители го отминавам...
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИма учители, но те са завършили университетите с някаква оценка от порядъка на 3-ка или 4-ка. Той самият неизучен тръгнал да учи другите. Освен това значителна част развяват дипломи от провинциални университети! Не става ! С неграмотни по специалността хора работа не се върши. Не е ошо комисията, която одобрява авторите ,да погледне малко и в дипломите им!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-жо Клисарова,горе-долу сте на прав път : източването на милиони през частни печатници трябва да спре,но няма да стане,защото и те не са на случайни хора, а иначе един учебник до 4клас е смешна идея
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименС цялото ми уважение, но тук не трябва да гоним конкуренция на издателствата, а да търсим най-доброто за подрастващите!!! Нали те са бъдещето и лицето на България!!!
15
1
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Ако се пишат учебници, да се прави както трябва. Модерни учебници, придружени с практически упражнения в модерен вид. Учебници, които не само да пълнят главите на децата като с фуния, ами да дават мотив за мислене у подрастващите. Сегашната система е толкова изостанала - наливай дълги текстове в главите на малките, да наизустяват. Защо да мислят, от какъв зор? Нали през комунизма само се наизустяваше, не се мислеше, може и сега да продължим по същия начин. *** народ - лесно управление.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министърката май не прави разлика между начално и основно образование?!!!Защо пък да се помислим и за един вид хляб, един вид бира, един шоколад?В колективите дето подготвят учебниците трябва да има поне един учител, ама целият колектив да е от учители е абсурд!
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми харесва идеята.Ако има само по един учебник, няма да има никаква конкуренция между издателствата.Нивото ще падне и никой няма да има стимул да подобрява учебниците.А пък учителите да пишат учебници е пълна глупост. Те нямат нито опит нито познания по категоризация и стуктуриране на информация.
12
1
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 22: Нещо не се разбираме. Не съм против научния стил и научната мисъл. Аз самия също съм писал учебници за университетско образование. Но учебникът трябва да бъде съобразен с нивото на обучаемите, да им помага да научат нещо ново, като използват за база наученото дотогава. А не да се мъчи да демонстрира университетско ниво, а да е предназначен за ученици от прогимназията. Затова считам, че намерението на министър Клисарова да включи учители в авторските колективи е стъпка в правилна посока.
11
3
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
По-добре е разбира се в подготовката на учебниците да участват предимно учители. Децата вече доста години си патят от "високия научен стил" на университетски преподаватели, които и понятие си нямат как се работи с ученици.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14 По-тъпо и невярно нещо не съм чел отдавна! *** да се нашмъркаш и не давай мнение по въпроси, за които не си пораснал. ***!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хо-хо, крайно време беше да въведете един учебник!!!! Години наред разни тарикати лапаха милиони, а децата не станаха нито по-умни, нито по-знаещи от толкова много учебници!!! Напротив- пълна неграмотност се шири навсякъде.
8
7
 
9
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Както и троловете на мутреса Моника да плюят по Б. Борисов няма да успеят да му повлияят на авторитета. Искат или не в момента той е най добрия Държавник. Говори откровено и отговорно какво да се прави. Другите мекерета като Станишев, Местан , Сидеров и най-вече Бареков обещават реки от мед и масло безплатно. Да ама няма как да стане, защото няма безплатен обяд.
7
7
 
17
 
! Отговори
да, да преди 9 години
Целата е да се даде печатането на милиони учебници на някоя червена фирма на завишени цени. Това ми казва тази новина.
6
2
 
6
 
! Отговори
аба преди 9 години
Трябват ви нови спонсори за да се опитат пак да ви върнат на власт, вие пак да крадете и да им давате и те пак да ви връщат...
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като се замисли човек - в математиката 5 + 3 винаги е равно на 8 , в географията - винаги сме си на балканския полуостров, в БГ език винаги *** извършва действието......защо тогава бедните родители трябва да тичат по книжарниците със седмици? този път е права министърката.