План с мерки до септември представя Орешарски пред КСНС

Преглед на по-интересните теми в печата за 16 юни
Обновена: 16 юни 2014 10:14 | 16 юни 2014 07:00, Анисия Иванова
104
План с мерки до септември представя Орешарски пред КСНС
Пламен Орешарски. Снимка, архив Булфото

План със спешни за изпълнение мерки, който се простира до септември, се очаква да представи премиерът Пламен Орешарски пред Консултативния съвет по национална сигурност, свикван от президента Росен Плевнелиев утре. На него трябва да бъдат обсъдени датата на предсрочните избори, проблемите с "Южен поток" и спрените еврофондове. Веднага след като лидерът на БСП Сергей Станишев обяви курс към бързи предсрочни избори, премиерът е получил от министрите си по пет неотложни задачи, които трябва да бъдат изпълнени максимално бързо, за да не претърпи страната ни загуби, информира "24 часа".

Три позиции за бъдещето на Сергей Станишев в БСП очерта вчера народният представител от "Коалиция за България" Корнелия Нинова, пише "Дума". "Първата е да подаде оставка веднага. Това искат 22 организации от Софийска област, откъдето съм депутат. Втората е, че той не трябва да подава оставка. Третата е промяна на лидерския пост, но не преди избори. Отиваме на избори и после сменяме председателя, а не сега да хвърляме енергия около поста на лидера", обобщи тя.

Вестникът отразява и позицията на левия депутат Борис Цветков, който настоява областният управител на София да насрочи провеждането на местен референдум за "Софийска вода" едновременно с националния референдум за задължителното гласуване. Това обяви самият Цветков в обръщение до медиите вчера. В него той припомня, че е един от един от 16-имата инициатори за искането на местен референдум в столицата за водната концесия. Формулираният въпрос за местния референдум е: "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионният договор между Столична община и "Софийска вода" АД"? Скандалната тема бе замразена от ГЕРБ в общината, въпреки събраната гражданска подписка за допитването до столичани още преди две години.

"Новинар" цитира лидера на БСП Сергей Станишев: "Трябва да се мисли кое е добро за България. Диалогът е необходим на основата на политически приоритети за страната. Когато говорим за стабилност, отговорността на големите партии е най-голяма." Станишев обясни, че има много различия с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, но не може да се съгласи в голяма степен с констатацията му, че държавата е разделена. Според Станишев хората са изморени от постоянната конфронтация между политическите сили и най-вече от безплодността на тази конфронтация в редица случаи. "Очевидно е, че диалог е необходим", изтъкна той. "Всички виждат, че има много проблеми в редица области, като се започне от средата за бизнеса, мине се  през държавния бюджет, социалната политика, здравеопазването, начинът на функциониране на администрацията. Навсякъде има проблеми, които са натрупани с години. Те трябва да се решават, водейки се най-вече от интереса на страната", подчерта още той.

Заради слабото изпълнение на приходната част от бюджета държавата започна спешно да търси пари. С разпореждане на Министерския съвет от 11 юни се иска до днес, 16 юни, дружествата с над 50% държавно участие да преведат 70% от печалбата си, съобщава "Сега". Освободени от задължението са само болниците. Държавните фирми, които имат дялове в други компании, също ще трябва да прокарат през общите им събрания решение за разпределяне на 70% дивидент за акционерите. Летище  "София" и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще заделят още по-голям процент за хазната - съответно 90 и 100%. Международният валутен фонд (МВФ) потвърждава прогнозата си за умерено възстановяване на икономическия растеж в България през тази година въпреки отчетената липса на политическа воля за реформи.

Прокуратурата ще протестира освобождаването от ареста на тримата обвинени в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи за "Труд" вчера говорителят на Софийската градска прокуратура Елка Ваклинова. "В тридневния срок наблюдаващият прокурор категорично ще внесе протест", каза Ваклинова. Окончателното решение дали Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев остават на свобода ще вземе в четвъртък Софийският апелативен съд. Късно вечерта в събота съдия Димитрина Ангелова реши да не наложи мерки за неотклонение на тримата, тъй като "липсва обосновано предположение да са извършили престъплението, в което са обвинени". Заседанието на съда се проведе в интензивното отделение на МВР болница, около болничното легло на Красимир Методиев, който при ареста изпаднал в прединфарктно състояние.

За колко време се решава едно дело от постъпването му в съда до приключването му, вече ще изчислява Висшият съдебен съвет, информира "24 часа". За да фиксира срока за различните видове процеси, Комисията по натовареността на магистратите изработи електронни анкетни карти, които ще представи утре. Всички съдии трябва да ги попълнят, ще им отнеме около половин час. Анкетните карти са за различните видове дела - наказателни, граждански, търговски, административни, както и за различните степени съдилища - районни, окръжни, апелативни.

Парадоксално, но факт - наличието на европейско финансиране може да забави изпълнението на един от ключовите ангажименти на кабинета - за намаляване на административните тежести за гражданите и бизнеса, пише "Сега". Заради възможността да получат европейско финансиране куп анализи, планирани от администрацията, ще стартират късно и ще се проточат във времето. Така, вместо да подобри ситуацията, новата оперативна програма за развитие на капацитета на администрацията "Добро управление" може сериозно да я затрудни. Това става ясно от плана за изпълнение на стратегията за развитие на държавната администрация през 2014 и 2015 г., гласуван наскоро от кабинета. От документа личи, че голяма част от обещаните от кабинета  мерки ще зависят от изготвянето на анализи, които ще се финансират с европейски средства. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов е новия служебен премиер на Плевнелиев.
19
13
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До БГ Ти забрави ли, кой ни освободи от турско робство, бе? РУСИЯ НИ ОСВОБОДИ, а не Америка и ЕС!!!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подал е оставка, за да остане.
17
3
 
16
 
! Отговори
Ристо КатЪро преди 9 години
Ай бре, тоя пустиняк нема ли вече да са маиня?
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** избърши си лигите бееее
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Курешко има малко бЕло на перчемчето...
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски, брат ти е директор на затвора но ще трябва да те пази да не избягаш от там.
13
3
 
24
 
! Отговори
БГ преди 9 години
*** КОМУНИСТИЧЕСКА !!! МАРШ ПРИ *** !!! НЕГОНИК , МЕРЗАВЕЦ И КРАДЕЦ !!! НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И РУСКО - ТУРСКИ *** !!! МАРШ МАРШ И МАРШ !!!!!!
12
4
 
25
 
! Отговори
Бобов Дол преди 9 години
Орешарски, марш оттук червен ***!
11
4
 
6
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
ОРЕШАРСКИ КАТО ПОКАЗА КОЛКО Е ПОСЛУШЕН ПРЕД АМЕРИКАНСКИТЕ СЕНАТОРИ ЗА КАКВО ЩЕ МУ ИСКАМЕ ОСТАВКАТА СЕГА?ТОЙ СИ Е ДОБРО МОМЧЕ!
10
2
 
12
 
! Отговори
интернет лумпен преди 9 години
Кокошкарски оти си не 'оди в затвора да си пише сМешни планове на спокойствие??
9
2
 
23
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП преди 9 години
Съд за българоубийците от БСП!
8
1
 
18
 
! Отговори
психиатър преди 9 години
Тука има тука нема, рече Олигарски. След време неясно колко , когато кабинетът подаде оставка трябва да се направи една восъчна фигура на Орешарски. На нея да пише, че това е единствения Премиер в Европа и света , който няма капчица човешко достойнство, а само е *** подметки на олигарсите. Такова чудо никъде по света няма и няма да има. То бива , то може ама пак чак такъв *** не бива.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕСТЪПНИК Куклооо задтвор те чака,още малкко ти остава...
6
4
 
17
 
! Отговори
Дедо Коле преди 9 години
Тоя на снимката кой беше? На престъпник прилича!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите усещат вече -ще бъдат изметени на изборите при великия им *** Маркс в Сев. Корея и Виетнам. Комунистът лесно власт не дава. Изчезма бавно, но сигурно заедно с електората си.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 3/ а твоя червен *** навярно с грес е намазан-само червено пропуска. Така не проумяхте с мозъците си, че път към светлото бъдеще на извратения комунизъм-няма.
3
5
 
14
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
Колко още ще осакатяваш държава и народ бе??? К`ви мерки к`ви пет лева..??? Натоварете си задниците на лизинговите возила и дърпайте по правата линия. "Експертните" ви мерки и решения не се различават от времето, когато сте чертали говняни запетайки по варосаните стени на външните постройки на родните ви места!Въведете в активна употреба понятието НАРОДНО КЛЕЙМО. ВЪЗМЕЗДИЕ И СПРАВЕДЛИВОСТ, ПРОКУРОР И ЗАТВОР!
2
4
 
6
 
! Отговори
Син преди 9 години
Ако червените крадци въведедат задължителното гласуване, в бюлетината ще им напиша един голям червен *** за спомен.
1
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** пак ще ни връщат в ерата на комунизма-идиотизма, когато хората под строй като овцете са карани към урните. Тогава със сигурност гласа си за Доган ще дам, но никога за изчадия адови, които 70 години ни унищожават бавно. За ДПС -винаги, за комунист-никога!!