Незаконната сеч над "Аспарухово" - една от причините за трагедията във Варна

Костадинов: Всички са виждали циганските каруци с изсечени дървета
20 юни 2014 11:30, Анисия Иванова
37
Незаконната сеч над "Аспарухово" - една от причините за трагедията във Варна
Потопът във Варна. Снимка Булфото

От 2-3 години в местността Джанавара в квартал "Аспарухово" се извършва незаконна сеч, съобщи пред БНР общинският съветник във Варна Костадин Костадинов. той добави, че е предупреждавал за това, но нито полицията, нито прокуратурата, нито Горското управление са реагирали на сигналите му.

По думите на Костадинов ромите в Джанавара през зимата се отопляват основно, като изсичат дърветата в местността. Според него старата гора там вече не съществува.

Още по темата
От горското стопанство казали на Костадинов, че за района имат само един служител, който многократно е бил заплашван от ромите с бой, а са му посягали и с брадви.

„Всички са виждали циганските каруци с незаконно изсечени дървета. Те минаваха буквално пред районното, кварталът е малък и това се виждаше от всички“, допълни той.

Според Костадинов причината за случилото се вчера в "Аспарухово" е комплексна.

„Първо, огромният дъжд, второ - обезлесената гора и свлачище, и трето - задръстени с боклуци дерета отново от тези цигани“, обобщи общинският съветник.

Костадинов добави, че жители на квартала също са подавали сигнали за нарушенията, споменати от него. Той припомни, че е подавал сигнали и за незаконното строителство.

Общинският съвеник смята обаче, че тази трагедия може да се повтори, защото същия идентичен казус го има в циганското село Каменар, което е от другата страна на канала, над Варна.

„Също имаше гора, която вече я няма. Целият склон под селото вече е превърнат в почти урбанизиран район“, каза той и допълни, че е сигнализирал и за ситуацията в Каменар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Напиши коментар Коментари
26
1
 
4
 
! Отговори
вени преди 9 години
Не мога да проумея едно - как едно басеинче, имащо ролята на водно огледало и интериор към лятната градина на ресторант, изкара очите на общинарите от незаконно строителство, които не мирясаха докато не го премахнем (като не се задоволиха просто да го източим и покрием с дървени плоскости, а трябваше да дадем над 3000лв. за пръст и камиони за да го засипем и унищожим), а никой от същите тези господа не отиде до Аспарухово да премахне една незаконна къща.... Странни парадокси се получават в нашата мила Родина....
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 26Пак се отплесна!!! Коя е първопричината а не кой ще сърба попарата??? Причината е конфигурация 15/15 и *** на държавата с помоща на Овшорналиев и с подкрепата на БСП-ДПС-ДС. А това, че Кметовете на общини имат отговорности всякъкви а права никакви и ресурс ограничен ти го казвам от собствен опит защото съм бил на този пост!! Децентрализацията на власта е само в графа задължения и отговорности друго немаааааа!!!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НаблюдателенАз също съм родопчанин и това което казваш е абсолютната истина! 2005г. потопа също бе причинен от секачите на ДПС защото износът за Гърция е на тон а не на кубик и оставяха дървения материал в реките и деретата за да напои!! Господ гледа и ни наказва, но ние сме късопаметни и не помним а кат дойдат избори 70% не гласуват и схемата 15/15 ги връща във власта!!! После ривем!!!!
23
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдателен преди 9 години
Колко удобно "обяснение". *** са виновни и точка. Аз живея в Родопите и тук освен ДПС никой друг не реже поголовно гората. Така е в цяла България, но на различните места, са различни и резачите. От БСП, от ГЕРБ, всичко зависи от местната власт. Кой нормален човек ще повярва, че сме на този хал заради ***. Всичко, което се случва е резултат от действията на продажните ***, които ни управляват вече 25 г. Нека си го кажем направо, а не да изопачаваме истината.
22
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До До 14Бай ти Тошо е виновен за Вранчанското земетресение и куп още неща. Не е докарал нито един *** от друга страна - като му трябваха работници, докара поляци за НДК. А колко виетнамци! На които им се присмивахте, но вече ги гледаме в гърба. При Тошо (на когото не съм от феновете) циганьорът работеше, може да не се е прерабогвал, но получаваха колкото да живеят и крадяха по-малко. А това *** до извади нож или брадва, а знам и за моторна резачка (!)? Ами нали ще го направи милицията
21
1
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Да, горите повсеместно са изсечени. Ходила съм около много села, където до преди 20 години имаше гъсти гори, сега... голи поляни. Кметовете ги избират *** и тези кметове не вземат мерки, защото следващият път няма да ги изберат. Дават им помощи, затварят си очите пред всякакви безобразия. Ние имаме вина затова, че не ходим да гласуваме, защото всички са маскари, политиците разчитат само на *** и така косвено ни управляват ***. Ние не сме надежден електорат, не им трябваме.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 18И горската и градската не са подчинени на кмета бе овньо, те са държавни служители и са подчинени на съответното министерство и Агенцията по горите! Ама ти явно не знаеш какво е ЗМСМА, дет ти писах, а изобщо знаеш ли какво е парламентарна република, как и от кого се управлява??? А знаеш ли какво е МКЗНБАК към общините?ОКЗНБАК нееее едва ли Кутев ти го е обяснил, на такива като теб им трябва само обяснението 15/15,кебапчета и две бири и чалгата да свири!!!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** са като скорците, където кацнат, след тях остават голи клони!Трябва да се отстрелват!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BTV- e iteresyva dali ima nezakoni kashti ima i to ne samo v VARNA ami v ciala balgaria ;ako nezait ot BTV -tam ziveat ROMI -TOVA IM E SADBATA...idete i vishte kak ziveat -arabi negri i tem podobni v VELIKOBRITANIA ......
17
4
 
6
 
! Отговори
Демокрацията е така! преди 9 години
С изтърканата вече фраза "реформи" от времето на Иван Костов, наследилия го международен комарджия Сакскобургготски, тройната коалиция и феноменалния крадец Бойко Борисов с неговия алчен и *** Мирослав Найденов, стотинкаджията Емил Димитров и разпасаната Десислава Танева доведоха до тези жертви. В света бедствията идват непреодолимо от природни явления с противопоставяне на хората. У нас бедствията идват от политиците така, че и природата не може да им попречи да убиват населението си.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne znaex 4e dazda vali kogato ROMITE ZAPOVIATAT -silen narot sa bravo;;;
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен15Не "може би" а нерегламентираното и поголовно изсичане на горите води до свлачища, ерозия, катаклизми и бедствия!!! Горко ни ако и на предстоящите избори конфигурацията 15/15 определи резултатите!!!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТиквунКо, ко незаконната сеч била проблем на кмета???? Бе ти или си пиян или неграмотен??? Кмета на втория по големина град в България бил горски а стига бе!!! Кутев нищо друго ли не ти спусна за опорна точка. Къде в ЗМСМА го прочете? Кой почна узаконяването на катуните в парламента?, кой промени ЗГ 2005г. и узакони сечта на горите, кой толерира *** да берат железо, щот асфалта не ставал за ядене, кой получи билет 15/15 за Брюксел? Господи слез от небесата и си прибери БСП-ДПС вересиите
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
na giayrina vseki my e vinoven i kriv: malko vi ostana ima vreme ;vremeto e nase,vie i bez voina se topite i mrete ::mnogo vi zdrave pomiari mrasni..prodalzavaite da draskate tyk i izbivaite KOMPLEKSI .......
12
4
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
Бай ти Тошо докара *** и от съседните държави - такива,които нямат нищо общо с България, но дойдоха тук, защото им бе обещан гювеч: жилища, помощи, осигурени работни места и заплати, без да имат образование и професия и без да ги е еня, че създават дефектна продукция! Нали СССР изкупуваше всичките ни ***, за да крепи икономиката ни!Бай ти Тошо научи *** да гледат на България като на дойна крава, която вечно им е длъжна.За едно си прав, с мобилизация, "всичкото ***" - на работа!
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъкмо се чудех дали накрая някой ще има смелостта да каже, на какво се дължат тези "необясними" и "безпрецедентни" кризи - сечта на горите и липса на залесяване, контрол, единна система и др. За съжаление грешките водят до фатален край.Никъде не се коментира че може би изсичането на горите води до такива непредвидими последици.
10
3
 
6
 
! Отговори
с преди 9 години
Ами сега всичкото *** впрегнато и да залесява района. Мамицата им, такова нещо като *** НЯМА КУЛТИВИРАНЕ! Само бай Тошо ги беше измислил, ама на - демократизирахме се и ето част от резултатите.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мързеливите ромски ***, които са секли гората, за да се греят безплатно и смръдливите им жени, които източват всички пари за социални помощи чрез безкрайните си раждания, къде са сега? Някой да е дошъл доброволно, за да разчистват?Нашите деца, и без да ги кара някой, сами отиват да вземат участие във всякакви екологични и хуманни инициативи.Нищо, че държавата не им дава и 35-те лева детски надбавки! А ***?! Къде са сега онези, които живеят изцяло от нашите пари и не ходят на училище?
8
1
 
15
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Ти първо сметни кога е станал кмет Портних и откога има сеч. Сигурно *** са изчакали той да дойде и тогава са почнали да секат, понеже Киро ги е спирал... И сегашният е виновен естествено, но не само той. Всички са безхаберни!
7
7
 
4
 
! Отговори
ROM преди 9 години
4eta i ne viarvam na y4ite si ROMITE bili vinovni za prirodnoto bedstvie: e ne znaex 4e tezi xora imat televonia nomer na BOGA : ili ste lydi i triabva da otidete na lekar ili imate takava zloba i omraza 4e neznaete kakvo pishete..ZALKO 4E V BALGARIA SA OSTANALI POVE4E KOMPLEKSIRANI GIAYRI A NE NORMALNO MISLESHTI BALGARI///////