България трябва да е с отворени врати за бежанците

ООН: Миналата година условията за тях са били нечовешки
27 юни 2014 09:35,
103
България трябва да е с отворени врати за бежанците
Бежански лагер в Харманли, Снимка: Булфото, архив

 

България трябва да поддържа политика на отворени врати спрямо бежанците и на всеки, който желае убежище, да даде възможността да разкаже своята бежанска история. Такова е мнението на Борис Черишов, говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН у нас.

"Разположените по границата с Турция полицейски служители и строежът на 30-километровата ограда са непреодолими за много майки, бащи и деца, които са избягали от въоръжени конфликти и преследване. В същия момент е необходимо да се покаже допълнителна солидарност към страни като Турция, които са приели стотици хиляди бежанци", допълни той.

Борис Черишов признава, че в края на август до началото на ноември миналата година, страната ни не е била подготвена да се справи с бежанската вълна.

„Центровете се препълниха, изоставени училища и военно поделение бяха превърнати в общежития при ужасяващи условия. Храна и помощи пристигаха почти изцяло от дарения. През тези месеци бежанците живяха при нечовешки условия“, коментира говорителят на Върховният комисариат за бежанците на ООН.

Борис Черишов подчерта, че благодарение на помощта на Европейската комисия и неуморната работа на неправителствени организации и доброволци условията в центровете вече са добри.

Признаваме усилията на България да промени тежкото положение от миналата година и тази промяна е факт, заяви Чеширков. Той допълни, че благодарение на положените усилия „България вече знае, че бежанците са хора, които имат нужда от протегната ръка и са благодарни за тази помощ“.

По думите му трябва да има добре разчетен план за действие при увеличение на потока на бежанците към България и всяка участваща институция и организация трябва да знае своята роля. 

Важно е, че научихме, че закрилата изисква стройно и добре координирано сътрудничество между администрацията и други помагащи на бежанците организации, коментира Борис Черишев пред БТА.

Той уточни, че по последи данни да правителството от 23 юни има 2 193 души в центровете на ДАБ, половината от които са признати бежанци. Освен това в страната ни има и още 2 259 души, настанени на външни адреси за собствена сметка. Според него при необходимост страната ни има възможност да приюти 6 000 търсещи закрила във всеки един момент и то в нормални условия. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Българиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Стефка преди 9 години
До До СтефкаКолега, дай тогава да пуснем цялата *** на света .....
33
1
 
18
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Стефка 38Че ние не сме ли *** държава? В момента при гласуване вотът на последния сополив *** е равен на гласа на академик от БАН?! А не трябва да е така. Това трябва да се промени. Затова депутатите, а оттам - правителството, а оттам и цялата ни политика, се определя не от гласа на знаещите и обпазованите, а от бройката гласове на ***. Нека не се лъжем - *** (***, турци, евреи) определят кой да управлява. Докато го допускаме, няма да се оправим.
32
3
 
6
 
! Отговори
До Стефка преди 9 години
Колежке, Ние сме *** държава още от 89г. Насам .... В момента ни Продават на Туршия Рошия Сащия и Бог знае още кой!!!
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бежанците да ходят във Виена, нали германци и французи много ги харесваха през 1683 година?
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА! Помощите за бежанците да бъдат съпоставими с другите помощи и минималната заплата. И да има помощи за всяко едно българско дете най-сетне, СТИГА ЛИЦЕМЕРИЕ И БЕЗХАБЕРИЕ. Кой се грижи за децата на България, детски добавки недостигат, детски градини не достигат (айде това е само за прецаканите връзкари-софиянци), болничната помощ и там парите са малко, А става въпрос за децата, за бъдещето българско!
29
0
 
17
 
! Отговори
Стефка преди 9 години
"ТРЯБВА..." това най-много ми харесва. Аз им предлагам да приютят така наречените бежанци .Нека дадат пример а не заповеди.Много им се иска да ни направят *** държава.
28
0
 
16
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен 32Много точно казано - змия в пазва! докато ги дундуркаме, ще са милички. В момента, в който им предоставим сметката, ще се сгрухтят като диви прасета и ще има кървави разправи с нашите си българи, които са ги посрещнали. Ако пуснеш една *** в къщата си, тя няма да стане човек. Най-много къщата ти да заприлича на ***. Ето в това ще се превърнем - в *** с тия *** ***. Затова мислете и си отваряйте очите кой какво върши. И не мълчете!!!
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отворите ли границата за масово нахлуване на бежанци, ще ви изринем всичките заедно с бежанците ви от Бъглария, разбрахте ли бе толерастични ***! Кръв ще се лее мама ви ***!
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОК бе ООН направете квота, за целия ЕС според броя на хората във всяка страна - процент бежанци да приемат! Нали сме ЕС, отворени граници, без граници, толерантни, културни, ми дайте на дела бе ООН не само на думи!
25
1
 
17
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Другарю Чеширов, мисля, че още не сте дорасъл за да ми казвате какво съл длъжен и какво не съм спрямо бежанците. Вие като сте толкова много загрижен за тях, защо не станете приемно семейство на бежанско такова? Или само си ляляме празни приказки и се правим на загрижени от Европата?
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се приеме закон, да не се отпуска за един беженец средства по-големи от минималната заплата за страната. Това е безумие на фона на бедността в България, ние да издържаме хора с неустановена самоличност! Може да се окаже, че храним змия в пазвата си! За нашите възрастни родители няма пари, но ни е с широки пръсти се грижим за чуждите! КРИВО РАЗБРАНА СОЛИДАРНОСТ!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тези пишмандемократи, които зад фалшивия си вой за човечност прикриват стремежа си да унищожат българските държава и народ, да им отворим задните халета и да ги ръбим дорде им дойде ум в главата!
22
0
 
20
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
В наказателния кодекс има текст, съгласно който пресичането на държавната ни граница е престъпление и се наказва със затвор. Кога на "бежанците" ще им бъдат предявени обвинения по този член? Къде спите, господин Цацаров?????
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом ООН скимти заради оградата и полицията по границата, разказвайки ни сълзливо и сополиво съчинение за майки с деца, които не можели да минат, значи има ефект от нея, даже трябва да я подсилим и продължим по цялото протежение на границата.
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една голяма част са бежанци с основната цел да отидат в Скандинавия и да живеят от соц. им помощи. Тези, които действително искат да се установят у нас са преминали границата легално, имат домове и семействата им действително се интегрират: работят, учат български. Имам позната, която работи по проекти за интеграция на бежанци. Те нямат нищо общо с тези, които идват у нас нелегално.
19
0
 
30
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Проблемът с бежанците не е в това, че са дошли.Проблемът е, че те нямат намерение да си тръгват!Проблемът е, че те са носители на ценностна система, която в много неща си противоречи с нашата.Но те не само че няма да приемат нашите ценности, но в момента, в който се окопитят и се почувстват силни, ще започнат първо с искания, а после ще продължат с налагане на собствените си виждания.И ние ще се окажем чужденци в собствената си държава. Защото сме твърде толерантни. Дори толерантността има мярка
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другите държави си гласуват квота за прием, а за нас са препоръките да сме отворени и да нямаме и огради! Комисириата по бежанците, заедно с Сталинка Георгиева провеждат антибългарска политика!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Авторката не е доразбрала ООН - условията за българите в България са били нечовешки! Та хората от ООН-то препоръчвали горещо да се подобрят условията - за българите в България де, да подчертаем, някой да не се обърка! Отделни авторката объркала Туркия с Гърция, и не са хиляди бежанци ами неофициално в Гърция има сигурно около милион бежанци и това го казват самите гърци. Ама на тях поне им наливат милиарди, на нас десетки хиляди до някое милионче. Абе лоша работа е като си недоразбрал нещо ..
16
0
 
10
 
! Отговори
Айде Нищо не става! преди 9 години
При Най-бедните ги пратихти що меркел или оня оланд ни ги приберат при тях... Наесен ще мучите като *** у зеле... Много сме набрали и на *** ина турчааа на политици... И ще стане страшно..
15
0
 
13
 
! Отговори
ined преди 9 години
Широко отворени врати за тези дето искат да напуснат България, а не ченгета да ги гонят по границата и да ги връщат обратно тука.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe