България трябва да е с отворени врати за бежанците

ООН: Миналата година условията за тях са били нечовешки
27 юни 2014 09:35,
103
България трябва да е с отворени врати за бежанците
Бежански лагер в Харманли, Снимка: Булфото, архив

 

България трябва да поддържа политика на отворени врати спрямо бежанците и на всеки, който желае убежище, да даде възможността да разкаже своята бежанска история. Такова е мнението на Борис Черишов, говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН у нас.

"Разположените по границата с Турция полицейски служители и строежът на 30-километровата ограда са непреодолими за много майки, бащи и деца, които са избягали от въоръжени конфликти и преследване. В същия момент е необходимо да се покаже допълнителна солидарност към страни като Турция, които са приели стотици хиляди бежанци", допълни той.

Борис Черишов признава, че в края на август до началото на ноември миналата година, страната ни не е била подготвена да се справи с бежанската вълна.

„Центровете се препълниха, изоставени училища и военно поделение бяха превърнати в общежития при ужасяващи условия. Храна и помощи пристигаха почти изцяло от дарения. През тези месеци бежанците живяха при нечовешки условия“, коментира говорителят на Върховният комисариат за бежанците на ООН.

Борис Черишов подчерта, че благодарение на помощта на Европейската комисия и неуморната работа на неправителствени организации и доброволци условията в центровете вече са добри.

Признаваме усилията на България да промени тежкото положение от миналата година и тази промяна е факт, заяви Чеширков. Той допълни, че благодарение на положените усилия „България вече знае, че бежанците са хора, които имат нужда от протегната ръка и са благодарни за тази помощ“.

По думите му трябва да има добре разчетен план за действие при увеличение на потока на бежанците към България и всяка участваща институция и организация трябва да знае своята роля. 

Важно е, че научихме, че закрилата изисква стройно и добре координирано сътрудничество между администрацията и други помагащи на бежанците организации, коментира Борис Черишев пред БТА.

Той уточни, че по последи данни да правителството от 23 юни има 2 193 души в центровете на ДАБ, половината от които са признати бежанци. Освен това в страната ни има и още 2 259 души, настанени на външни адреси за собствена сметка. Според него при необходимост страната ни има възможност да приюти 6 000 търсещи закрила във всеки един момент и то в нормални условия. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Българиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
18
 
! Отговори
Боил преди 9 години
Др.Черишов,вземете тези престъпници и терористи(бежанци!?) в Крим,там има много пустеещи земи и "зелени човечета".Там могът във всеки магазин да си купят пълно леко и тежко въоръжение и на бой с десен сектор. В България те не са ни нужни за нищо.Всички средства да бъдат изразходвани за възтановяването на Варна,Добрич и Старата ни столица.Плътна стена по цялата граница с Турция и скачащи пп.мини.За Турция си се загрижил Др.***!!!!!
53
0
 
37
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
НЕ СТИГА, ЧЕ СМЕ НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕС ПЪК И ТРЯБВАЛО ДА СЪБИРАМЕ ВСИТО РОМИ ОТ ТУК И ТАМ И ДА ГИ ХРАНТУТИМЕ И ГЛЕДАМЕ ПО-ДОБРЕ И ОТ БЪЛГАРИТЕ!!!!ЕС като толкова ги иска да подпише договор за прехвърляне към ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ те да ги гледат и хрантутят!!!
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уважаеми ***, освен лаене по форумите нещо ще се направи ли конкретно ? Не! Нищо няма да се направи ! Мишкуването е национална черта Пак да се обобщи : След ,като не се желае заселването на територията от съмнителни елементи ,какво се прави ? Нищо ! Мишкува се по форумите
51
1
 
35
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Аз съм Българин. България е моят дом. Само аз решавам кой ще влиза и кой не. Всичко друго е проява на неуважение към моя дом и към мен самия, но вместо да отвръщам, просто ще продължа да пазя моята земя от диваци, от нашественици и майцепродавци.
50
0
 
24
 
! Отговори
гост преди 9 години
Писна ми ЕС да определя правилата , по които живеем, ако това е живот, разбира се, като са такива човеколюбци да приемат не по стотина бежанци -Франция, Германия, нека си ги приберат всичките ,те са бежанци по волята на големите сили и САЩ , стига са ни третирали като маймуни от седмия свят и стига нашите *** политици са се надупвали, всъщност, моля гласувайте на следващите избори, нещата трябва да се променят генерално
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ние живеем в нечовешки условия, ООН да си приемат сами бежанците в богатите държави.
48
1
 
29
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Каква е тази простотия??? Българите бягат от бедност в чужбина,а тук ни натрапват чужди бедняци със съмнителен произход! Българите отиват да работят в чужбина образовани а тук идват чужденците да взимат пари наготово.Като има война да си стоят там и да се борят за свободата си.Тия от Брюксел да си ги вземат при тях,да ги хранят с техните големи заплати. Но на а тези безобразия трябва да се сложи край,като махнем нашите корумпирани политици!Трябва да има съд и затвор за тях.Момента е дошъл!!
47
2
 
29
 
! Отговори
не преди 9 години
Неискам тая *** в България. Към мен никой не е толерантен на Запад. Не ми дават квартира като чуят българин, това благодарение на *** и турците ни, така също и на дивите чалгари българи. Казват ми имате по-висока запалта от местните, ама сте българин, неможе. Ай..тир на толерантността ви западни лицемери.
46
1
 
25
 
! Отговори
аз преди 9 години
Те българските граждани повечето живеят в нечовешки условия, той за *** и ислямистите се загрижил. Двоен стандарт както винаги.
45
1
 
15
 
! Отговори
111 преди 9 години
До 53В Русия е много студено, ама много място има също и в САЩ, Канада, Австралия. А на въпросния Черишов, ако има деца му пожелавам да се оженят за някои от емигрантите, щом няма против тях.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си вземат те и те да прояват солидарност,пък и праи да дадат на Турция и Ливан. Не може най бедната и разтърсвана от корупция държава, разкъсвана от глобални и геополитически интереси да приеме и бежанци. Има Гърция,Египет и др. Или България трябва да изчезне?
43
0
 
13
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
До Анонимен 51Що за простотии и недомислени неща дрънкаш?! "Образовани хора от третия свят" ??? "Образованието" в третия свят е на нивото на третия свят. Ако искаш образовани хора - викай ги от ПЪРВИЯ свят, не от ТРЕТИЯ!
42
2
 
8
 
! Отговори
р преди 9 години
вземете си ги в русия бе др.черишов, толково безлюдни райони имате,ама ако обелип и думичка за това и путин директно ще ти резне зелчицата без да се замисля, защото тои още мюсулманска *** в страната си не иска, и затова ви е по лесно да ги набутате у нас,наще предатели политици за некое и друго евро са съгласни на всичко,журналята и те са абсолютно същитеквото им платиш това пишат,а и народа ни е същия като и се плати тогава излизат на митинги,та затова ще успеете да ни напълните с ***
41
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При сегашната демографска криза трябва даже да имаме политика да привличаме образовани хора от третия свят ако искат да работят и живеят в БГ
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ ПРЕСТЪПНИЦИ,ПЪРВО ПРАВЕТЕ ИНФРАСТРУКТУРАТА В ДОБРИЧ И ВАРНА ,И ПОМОГНЕТЕ НА ХОРАТА СЛЕД ПОТОПА И ХААРП,СЛЕД АМЕРИКАНСКОТО УНИЩОЖЕНИЕ И НАПАДЕНИЕ НАД БЪЛГАРИ ЗАРАДИ ЮЖЕН ПОТОК ВАРНА И ДОБРИЧ ЗАРАДИ ШЕВРОН И ШИСТОВ ГАЗ.САЩ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ИЗРАВНИ С ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКИ КУРОРТ,КОЙ ЩЕ АСФАЛТИРА ТЕЗИ ГРАДОВЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ГНУСНИ БАНДИ И МАФИОТИ В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ РОДООТСТЪПНИЦИ НА КОЛЕНЕ ПРЕД ФАШИСКА АМЕРИКА,КАК НЕ ВИЕ СРАМ БЕ.
39
1
 
19
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Някой знае ли му мейла на този Чеширков? Да му драсна два реда какво мисля за изказването му?
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, мама ви ***, в това блокче вляво и аз съм живял като служих в Харманли! Тогава там живееха пазители на България, сега там живеят змии, които ... ни сложиха в пазвата световните глобалисти, сатанисти и толерасти! Анатема!
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нашите мангаля щото са малко, та трябва още мангаля! за какво стават? само искат да ядат и нищо да правят! нямат работа тука, ООН да си гледат работата. не ни трябват бежанци изобщо!
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OON moje li da si e*e maikata?
35
1
 
17
 
! Отговори
К. Молотов преди 9 години
И после, за всеки бежанец, трябва да му се построи джамия. Двадесет години по-късно, те същите , понеже ще са мнозинство , ще ни обрежат и съдят по законите на шериата. Нека бежанците с насраният си алах, ако може, да си идат в пустинята, да похапват камилски *** там!