България трябва да е с отворени врати за бежанците

ООН: Миналата година условията за тях са били нечовешки
27 юни 2014 09:35,
103
България трябва да е с отворени врати за бежанците
Бежански лагер в Харманли, Снимка: Булфото, архив

 

България трябва да поддържа политика на отворени врати спрямо бежанците и на всеки, който желае убежище, да даде възможността да разкаже своята бежанска история. Такова е мнението на Борис Черишов, говорител на Върховния комисариат за бежанците на ООН у нас.

"Разположените по границата с Турция полицейски служители и строежът на 30-километровата ограда са непреодолими за много майки, бащи и деца, които са избягали от въоръжени конфликти и преследване. В същия момент е необходимо да се покаже допълнителна солидарност към страни като Турция, които са приели стотици хиляди бежанци", допълни той.

Борис Черишов признава, че в края на август до началото на ноември миналата година, страната ни не е била подготвена да се справи с бежанската вълна.

„Центровете се препълниха, изоставени училища и военно поделение бяха превърнати в общежития при ужасяващи условия. Храна и помощи пристигаха почти изцяло от дарения. През тези месеци бежанците живяха при нечовешки условия“, коментира говорителят на Върховният комисариат за бежанците на ООН.

Борис Черишов подчерта, че благодарение на помощта на Европейската комисия и неуморната работа на неправителствени организации и доброволци условията в центровете вече са добри.

Признаваме усилията на България да промени тежкото положение от миналата година и тази промяна е факт, заяви Чеширков. Той допълни, че благодарение на положените усилия „България вече знае, че бежанците са хора, които имат нужда от протегната ръка и са благодарни за тази помощ“.

По думите му трябва да има добре разчетен план за действие при увеличение на потока на бежанците към България и всяка участваща институция и организация трябва да знае своята роля. 

Важно е, че научихме, че закрилата изисква стройно и добре координирано сътрудничество между администрацията и други помагащи на бежанците организации, коментира Борис Черишев пред БТА.

Той уточни, че по последи данни да правителството от 23 юни има 2 193 души в центровете на ДАБ, половината от които са признати бежанци. Освен това в страната ни има и още 2 259 души, настанени на външни адреси за собствена сметка. Според него при необходимост страната ни има възможност да приюти 6 000 търсещи закрила във всеки един момент и то в нормални условия. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Българиябежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
18
 
! Отговори
0 преди 9 години
Въпросният господин да приказва тези глупости на гърците например. Тук не е разграден двор, та всеки да си влиза и излиза. И кога от ООН и ЕС ще покажат допълнителна солидарност към нашата страна - най-бедната, и към нашето население, вегетиращо в мизерия? Питам и отговор не чакам.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента, в който България си отвори вратите, тогава излизаме на улицата и ще хвръчат бежански *** и ще висят чиновници по стълбовете. Считайте се за предупредени.
12
0
 
22
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Само след 15 години бебетата няма да са бебета а проводници на тероризъм,Както се случи във Франция наскоро.17 годишни мюсюлманчета хлапаци убиваха 7 годишни деца ,защото не са като тях.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами като са непреодолими да стоят във Турция
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за Българите? Някой дали помисли за хората в тази страна родени тук? Те при какви условия живеят? Как пенсионерите карат с пенсии от порядъка на 300 лева(сума която западняци оставят в ресторант за вечеря) Някой помисли ли че покрай бежанците от войната влизат и всякакви други, които нямат общо с бежанците? Някой дава ли си сметка какво се случва след това? Хората вече започнаха да стрелят по тях, което е жалко много жалко. Да си ги прибере този човек в двора а може и в спалнята.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ама проблемът е ,че тези майки бащи,синове,дъщери, братовчеди братовчедки,вуйчовци ,чичовци лели,вуйни,баджанаци,баби,дядовци, и така нататък роднини идват със свойте претенции и условия.Защо някой е длъжен да им осигурява каквото и да било?Те какво са осигурили?Изобщо мисля че е крайно време подобни напъни за осигуряване на нещо си на някой си дето ни го знаеш ни го познаваш да придобият личен аспект.Щом ти харесват араби с по 30-40 деца ,моля заповядайте обаче си се грижете за тях лично.
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 8Да, в България това е много вероятно да стане :)
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България трябва да подсили оградата и да разположи за постоянно армейски части по протежение на границата. Щом евро *** не приемат бежанци, а принуждават нас да сме им буфер, превръщайки се в гето, тогава не трябва да им цепим басма. Майната им на лицемерните ценности, страхливи евро дрисаци. Що се криете за ш*бания си закон и не си разпределите бежанците, а натоварвате най-бедната икономика, бе ***?
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 5Ще станат след 8-10 г
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За това ли изпразнихте общежитията и училищата.Прогонихте децата ни за да освободите място за тези престъпници
4
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1Особено бебетата са големи престъпници
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да няма бежанци, САЩ да спре с безумната си политика на разпалване на военни конфликти!
2
0
 
21
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Условията били нечовешки??? А те от човешки условия ли бягат тези бежанци? Айде сега капризи....
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СА бежанци а ПРЕСТЪПНИЦИ