Роми срещу полиция в Стара Загора, бутат незаконни къщи

Жива верига посрещна жандармерията, хвърляха тухли по багериста
Обновена: 21 юли 2014 14:11 | 21 юли 2014 10:00,
328
Роми срещу полиция в Стара Загора, бутат незаконни къщи
Снимка: БТА

Жандармеристи и роми влязоха в сблъсъци в Стара Загора тази сутрин, когато започна акция по разрушаването на незаконни къщи в ромската махала в града. Това показа репортаж на „Нова телевизия“. При ескалация на напрежението жена беше бутната на земята.

Още по темата
Жива верига от роми посрещна униформените, които трябваше да проправят път на багерите. Жителите на махалата бяха направили и импровизирана барикада. Жандармеристите ги разпръснаха с помощта на щитовете си. За старта на акцията по събарянето дойде и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Ромите масово отказваха да напуснат къщите си и хвърляха керемиди и тухли по багериста, който разрушаваше домовете им. Твърди предмети летяха и към представители на общинската администрация. "Те бяха усмирявани с белезници от полицаите", предаде БТА.

Хората обясниха пред медиите, че не са ромско гето, че плащат тока си и че имат адресна регистрация. „Нямаме документи, защото кметът ни обеща, че ще ни узакони“, каза една от жителките на квартала.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров обясни, че къщите са построени в стара борова гора, която представлява парк, в който нищо не може да се строи. „Законът трябва да се спазва“, каза той и напомни, че с едни от последните законодателни изменения се е дало право и на общините да премахват незаконни постройки.

„Няма кмет на света, който да узакони тези постройки“, беше категоричен Тодоров. Той обясни, че общината не може да допусне да се запали и паркът Аязмото, който е в близост. „Всяка година ромите секат гората и палят дървета. И този проблем пада върху кмета“, каза Тодорв.

Обитателите на незаконните постройки опонираха, че на бежанците се дават сгради, а на българския народ не се дават. Хората се възмутиха, че ги гонят като престъпници. „Изнасилвали ли сме, крали ли сме, наркотик ли сме продавали“, попита през плач една от ромките.

Кордон от полицаи раздели кмета и представителите на общината от ромите, за да избегне по-сериозни сблъсъци.

Събарянето трябва да продължи до 16.00 ч. днес и утре отново да бъде подновено. Издадените заповеди за разрушаване са 55, а незаконните постройки са повече от 350.

По данни на Община Стара Загора сред обитателите на незаконните жилища има и "новодомци" от Ямбол, които са се заселили в лесопарка "Аязмото" през последните години. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
12
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Налага се да ти обясня някои неща . Персонално аз съм бил посред нощ насред Харлем не веднъж . В Miami гетото Brownsville също . Предполагам *** ги е шубе че им правя постановка . Тукашно Гето изглежда като най-засукания Софийски квартал . Тук вода не може по закон да се спре а с токът и телефона е почти същото , тези услуги се считат за жизнено необходими . Който не плаща услугите , то си има закони и ще си плати , те знаят как да извиват руце и вадят души .
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До abe dupeПица под масата!!!!!
100
3
 
31
 
! Отговори
js преди 9 години
Браво каня ги и във факултето и там малко да бутат.Кметицата ако е против да си ходи.
99
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тоя кмет от коя партия е?
98
0
 
40
 
! Отговори
БПФ преди 9 години
Според Наказателният кодекс незаконната сеч, незаконното присъединяване към ВиК и ел-мрежата, незаконносто строителство ДОРИ ПООТДЕЛНО са престъпления, наказуеми със ЗАТВОР и петцифрени глоби !!!Защо законите не се прилагат спрямо тия мръснумургави негодници? Защо прокуратурата не е сезирана, защо *** не са арестувани и изправени пред съда?
97
9
 
5
 
! Отговори
abe dupe преди 9 години
Koga Volen e kupuval glasove ia kajete ??? niakoi da e poluchaval pari da glasuva za ataka trolove takiva podkupni ??
96
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, заралии, Браво! Сила сте!
95
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен, Доган и Станишев нещо не си защитават електората гледам...
94
0
 
6
 
! Отговори
bobo преди 9 години
До Анонимен 119Остава да ни разясниш финално, какво точно искаше да ни кажеш на нас по-простите!!! Егати тъпунгера!
93
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отиде половината население на Ст. Загора, ще живеят под звездите. Ще ви пратим *** булки на пазара да си подобрите гените и демографията.
92
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А така браво, браво....браво на рушителите на България които крадоха, крадоха, и от оглозгания труп ако има пак ще крадат като лешояди за последно! Къде спаха висшите чиновници, когато се строяха тия незаконни катуни и цели квартали?!? Къде спаха?!!? Ааа май хич не спаха те, ами крадваха, кой малко, кой големо, а?? Как тъй ще бутат те електората си...И сега *** им виновни! Ами ний българите кат сме прости и не знаем по културен начин да си решаваме проблемите, те това ни чака....!!
91
1
 
21
 
! Отговори
Заралия преди 9 години
Преди години имаше подобна "акция" от планирани 100 събориха 5 коптои / керпич и найлон /, после стана ясно, че тия 5 "къщи" съвсем случайно са на земята на един местен "олигарх" и сега там той си строи. Дано случая не се повтори.Или на принципа "Хляб и зрелища" се отклонява умишлено общественото внимание върху КТБ, предстоящите избори и закони които ще ни "пробутат" в последната минута.Дано греша, но отдавна не вярвам в случайните събития.Иначе кмета е готин-желая му успех!
90
2
 
15
 
! Отговори
az- преди 9 години
До GeorgiОф, то в щатите няма гета, там техните роми строят законно, с разрешение, работят на три места, учат от 3 годишни и всички имат ток, вода и други екстри :))). Разни работи като продажба на наркотици, престрелки на гансгтерски групи и т.н изобщо няма, а ако бял попадне в тия райони, особено вечер те го ескортират до изхода на гетото и даже му дават по 100 долара за такси :)))
89
0
 
6
 
! Отговори
edin преди 9 години
Умните правят план и после го изпьлняват!
88
1
 
33
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Слаба е държавата , това е причината на никой да не му пука за законите . Който поиска нека заповяда в USA , да опита да стъпи на някой на замята , не дай Господ и коптор да се пробва да вдигне , да живее с децата си без ток , вода , канализация . Децата веднага им ги отнемат , и после се почва ходене по Съдилища и Затвори . Всяко появяване в Съдът си го плащаш като Поп , а те ще са десетки явявания .
87
1
 
26
 
! Отговори
pepi преди 9 години
До БРАВОне е предизборно това трябваше да стане още миналата есен но кмета ги остави да изкарат зимата и трябваше на 14.05.2014 да ги съборят ама *** стопираха акцията но кмета каза че ще бъдат съборени и сега ето го резултата само не знам защо ми бе изтрит коментара който бях писала по рано но явно някой не му понася истината така понякога от истината боли
86
1
 
33
 
! Отговори
az- преди 9 години
Фандъкова, а ти кво праиш?
85
0
 
23
 
! Отговори
Х преди 9 години
Щом вършиш нещо не-законно,рано ли или по късно се срещаш с закона.Трябва да се проведе едно разследване през годините защо е спал строителен контрол през годините.Или са вземали подкупи и са си мълчали ,или са вземали заплати без да работят.
84
1
 
5
 
! Отговори
bai4ara ot Sliven преди 9 години
da se sardat na Todor Jivkov , blagodarenie na nego sega imame prekrasni Romski kvartali
83
5
 
20
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ХИТЪР Е КМЕТА, С ЕДИН УДАР ДВА ЗАЕКА,ХЕМ БЪЛГАРИТЕ ДОВОЛНИ,МАСАТА Е ЗА ПРЕМАХВАНЕТО НА КОЛИБИТЕ,ХЕМ НАТИСКА ЗА ИЗБОРИТЕ ВЪРХУ РОМИТЕ Е ОГРОМЕН,А НА БАС ЧЕ ТЕЗИ СЪЩИТЕ РОМИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ ?