Наводнението в Мизия не е от язовирите, убеден е Анастасов

Той предупреди за риск от преливане на Искър, Вит и Осъм в сряда
4 авг 2014 10:42, Анисия Иванова
43
Наводнението в Мизия не е от язовирите, убеден е Анастасов
Наводнението в Мизия. Снимка: архив Булфото

Наводнението в Мизия не е в резултат от аварирали язовири около града, както и неконтролируемото им изпускане. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Светослав Анастасов.

Вчера поредното водно бедствие сполетя България. Както Dnes.bg писа, град Мизия беше потопен от висока приливна вълна през почивните дни. При бедствието загина един човек, десетки къщи се срутиха, а около 800 души бяха евакуирани.

Още по темата
Според министър Анастасов с язовирите няма какво рязко нещо да се случи, освен ако не аварират, а тези около Мизия не са били. Не е имало и изпускане – нито контролирано, нито неконтролирано. При 5 от 8-те язовира в региона е имало преливане през преливника, заяви той.

"Преливането на язовир от гледна точка на МОСВ е аварийна ситуация, когато водата прелива над язовирната стена и има опасност тя да е компрометирана. Това представлява риск за населението”, обясни Анастасов.

По думите му преливането през преливника чисто технически е част от нормалната работа на язовира и това не е аварийна ситуация. През изпускателната клапа е контролирано, а през стената се води като неконтролирано, уточни той.

Анастасов съобщи, че от МОСВ още в петък  са изпратили предупреждение до общината за жълт код и опасност от повишаване на нивата на реките Скът и Огоста.  
 
„Мизия е регион с много голям риск от наводнение. Предупредили сме местните власти в петък”, отсече той и допълни, че оттук нататък контролът е на собствениците на язовирите. В случая с град Мизия и осемте язовира са общинска собственост.

По думите му басейновите дирекции издават предписание за поддържане на едно разумно ниво на язовирите, което е баланс между риска наводняване и засушаване. „Както има прогноза за наводняване, така може да има и за засушаване”, допълни Анастасов.

Той смята, че следващото правителство ще подпомогне финансово хората, пострадали от наводнението в Мизия, но решението за това трябва да се вземе на извънредно заседание на Министерския съвет.
 
Министърът призна, че все още остава опасността реките Искър, Вит и Осъм да прелеят, ако вали. Предупреждението е за сряда и четвъртък.

„Разбира се, при благоприятен сценарий, те не биха се реализирали, но при неблагоприятен, както в Мизия, за съжаление, може да се реализира в пълен мащаб”, обясни Анастасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ястребовски 5"Много овце живеят в БГ май... :("-----------И много луди!
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е тоя ДПС-арски изтърсак, направо кърти мивки!!!!! 5 от 8 язовира прелели а защо са прелели бе ***, щото преди това не е извършено контролирано изпускане, за да имат резерв анадъммооо???? А защо не са го направили???? Защото въдят шарани за Никулден а вие не ги контролирате щото са хора на Доган и нема как пърле кат теб да рита срещу ръжена!!!!!
14
2
 
23
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Нееее, не е беее, как ще е? Нали ако е от язовирите ще излезе че има някой виновен. ДеПеСето не може да са виновни! Никогиш! Може само да лапкат паричките за почистване на речни корита, без да ги почистват разбира се.
13
2
 
28
 
! Отговори
Един преди 9 години
Наводнението в Мизия Е ОТ ЯЗОВИРИТЕ, господин КАЛИНКА атанасов. Тези язовири трябва да се изпускат преди дъждовете, за да могат да поемат новите количества. Да прелива язовир през преливника Е аварийна ситуация, защото той вече не изпълнява функцията си на буфер срещу високи води. Айде сега да видим КОЙ е отговорен за това, че язовирите не са били изпуснати навреме? То бива бива калинчовщина и некадърност, ама тва вашето вече граници няма!
12
1
 
19
 
! Отговори
BG преди 9 години
Ох, на батко, "програмисчето" "завършило" в Мюнхен :))) Тия "умни" приказки Хидроинженера ли ти ги каза :)))А бе, нещо хидроинженер Доган, не го виждам по новините да взима отношение за наводненията :)))
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам за останалите, ама аз се обърках от тези обяснения. Значи пет язовира са преляли, но това не се дължи на авария, а на увеличено водно съдържание. Или пък това е авария - да има неконтрулируемо водно оттичане през преливника, но всичко е в нормата, защото язовира е изпускан и контролируемо от изспускателната клапа. Евала тук май за балъци ни вземат. Трябва веднага разследване защо язовирите не са изпуснати, когато са ги предупредили.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По думите му преливането през преливника чисто технически е част от нормалната работа на язовира и това не е аварийна ситуация.---------------Аха, сега ми стана ясно. 5 метрова вълна не е проблем!5 метрови вълни се получават природно, това не е от язовир!Аха сега разбрах!
9
3
 
6
 
! Отговори
гого преди 9 години
Да, всички други са виновни, само не ние самите. Колко е удобно това за егоизма!Ще разберат най-накрая хората, че ЗЕМЯТА Е ЖИВА и започна да изтребва тези *** по нея, които всяка секунда бълват отпадъци и отрови, режат горите, убиват животните и ровят из недрата й? Не е случайна думата катаКЛИЗМИ - с клизма се изчистват червата от *** и ***. Точно така сега ни третира Земята. Ами жалко за децата, защото те с нищо не са виновни за безумията на родителите си, които рушат домът им.
8
10
 
17
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
"Аз лично поне от 2010-2011 г. гледам от балкона си "странни самолети", оставящи след себе си "странни дири" , които обаче НЕ изчезват след няколко минути.... а стават точно и конкретно на сиви облаци , които впоследствие се изваляват.... къде?"Българино стига седя на балкона гледайки умно, че току виж измътиш някое яйце.
7
1
 
25
 
! Отговори
Тодор преди 9 години
знаеше се прекрасно че ще има големи дъждове! трябваше да изпуснат язовирите, за да поемат голямата вълна от тях! всичко е от безхаберие и тъпота и БЕЗДЕЙСТВИЕ. министре, БЕЗДЕЙСТВИЕТО също е подсъдно ***!!!!!!!!!
6
9
 
4
 
! Отговори
Ястребовски преди 9 години
А този "ЩИТ" разпънат над България от "приятелски настроеното" НАТО през 2012 г. ?!?! Сигурно си мислите , че и той е "случаен"?!?! От какво ни "пази"? Защо над нас? Някой да ви е питал дали го искате , Българи? Или всички мълчат като женски полови органи , когато стане дума за това? Някой от продажните ни политици да ви е дал обяснение за това "щит"? Дори елементарно? Никой нали?.. И след него.. рязък скок на нервно-депресивните разстройства.. Онкологични заболявания.. Наводнения.. Земетръси..!
5
10
 
6
 
! Отговори
Ястребовски преди 9 години
.... Някой да каже нещо за тези "ОБЛАЦИ".... Някой от продажните ни политици да е обелил дума? Никой нали? Дори НЕ отричат! Какви са тези "ОБЛАЦИ"? Какво съдържа този "ДЪЖД"? Някой знае ли? Или всички са като щраусите.... заровили си главата в пясъка и си мислят , че са "скрити".... ама з_ _ _ иците им цъфтят нагоре! :( Тази рязка промяна в климата на Балканите и в частност над България.... Тези порои.... наводнения.... Мислите вероятно , че са "случайни" , а?!?! Много овце живеят в БГ май... :(
4
11
 
8
 
! Отговори
Ястребовски преди 9 години
.... Вместо да ми приказвате празни приказки за реки , излезли от коритата си?! Или прелели язовири?!? И да се "чудите" за "ПРИЧИНАТА"... Най добре погледнете НЕБЕТО НАД МАЙКА БЪЛГАРИЯ в последните години! Аз лично поне от 2010-2011 г. гледам от балкона си "странни самолети", оставящи след себе си "странни дири" , които обаче НЕ изчезват след няколко минути.... а стават точно и конкретно на сиви облаци , които впоследствие се изваляват.... къде? НАД НАС!.... КАКВО СЪДЪРЖАТ ОБАЧЕ ТЕЗИ "ОБЛАЦИ"?!?
3
0
 
17
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Напротив, има виновник. Това са дъждът и земното притегляне.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Системата за ранно оповестяване я има, изградена е, струва милиони, но не работи, както всичко което е минало към Министерство на Великите Рушветчии.
1
0
 
26
 
! Отговори
Дебелата Цаца преди 9 години
България е държавата в който никой никога за нищо не е виновен какво има да търсим под вола тела виновни.