Туризмът очаква 12% спад на приходите тази година

Заплащането в сектора у нас е два пъти по-ниско спрямо съседите ни
Обновена: 10 авг 2014 11:03 | 10 авг 2014 10:32, Анисия Иванова
110
Туризмът очаква 12% спад на приходите тази година
Снимка, архив Булфото

Спад от 12 на сто на приходите от международен и български туризъм за годината очакват от бизнеса. Това прогнозира за БТА Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Сред причините за тази негативна тенденция той посочи намаляването на цените на почивките с близо десет на сто през август и свиването на покупателната способност на руските туристи у нас заради обезценяването на националната им валута. Негативната тенденция ще продължи и през лятото на следващата година, което ще е обусловено от фалита на няколко руски туроператора. Очакванията са за продължаване на срива на руския изходящ туризъм заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата.

Лятото на 2015 г. се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни, коментира Драганов. Планинският туризъм не би могъл да компенсира негативните тенденции от това лято по морето, смята той. Въпреки негативните тенденции туристическият сезон Лято 2014 г. няма да бъде загубен, коментира Драганов. Той смята, че ще приключи не по-лошо от 2013 г. Легловата база през 2013 г е достигнала заетост от 97 на сто, което е причина да не може да се очакват ръстове в туризма от 20 - 30 на сто, каквито бяха през 2004 - 2008 г., аргументира се той.

Драганов допълни, че проблемите са натрупани с  години заради това, че управлението на туристическите атракции - публичната собственост, не е било припознато като важно за държавата от всички правителства досега. Не е и отчетено многократното искане на бизнеса да бъде създадено Министерство на туризма не за да се управляват хотелите и ресторантите, а за да се управляват публичните обекти публична държавна собственост, които имат еквивалент като стойност стотици милиарди евро. Това пречи да постигнем сравнително нормална  средна заетост на легловата база за ЕС, смята Драганов.

По думите му бизнесът очаква служебното правителство да подготви създаването на регистър на туристическите атракции публична собственост, описването на туристически зони и места и точки, което да е предпоставка за структурирането на отделно министерство на туризма, което да ги управлява. Парите за национална туристическа реклама за 2015 г. също трябва да са във фокуса на служебното правителството, с идеята да се предостави възможност за повече реклама за вътрешния туризъм, за да може да се компенсира 2015 г., която е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар.

Над 230 000 души са заети през лятото в туризма, но голяма част от тях имат договори за два - три месеца, което предопределя проблеми с професионализма и качеството на кадрите в сферата, коментира експертът. Средната заплата в туризма се движи между 650 и 2500 лева с изключения под и над минимума. Туризмът ни обслужва милиони чужденци и българи и няма оплаквания от качеството на услугата, въпреки заетостта, която понякога е "от по седем дни в седмицата по 25 часа", каза Драганов.

По данни на Главна инспекция на труда най-много са констатираните нарушения при проверки на инспекторите в сектора "Търговия и ресторантьорство". Нарушенията са свързани със заплащането на труда, нерегламентиран извънреден труд, за работа без договори или сключени договори на непълен работен ден при полагане на труд на пълен.

По данни на Нели Христова, председател на Федерацията "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към КТ "Подкрепа", за 2015 година за бранш "Туризъм" е договорен ръст на  минималния осигурителен доход за категориите персонал, съгласно Националния класификатор на професиите. Има увеличение на осигурителния доход между 3,5 и 3,8 на сто за по-ниско квалифицираните работници и тези със средна квалификация. За ръководните и аналитичните специалисти няма такова увеличение.

Христова отбеляза, че във федерацията не са постъпвали оплаквания за неспазване на трудовото законодателство. Но в неформални разговори става известно, че работодателите често назначават заетите в туризма на непълно работно време - на 4, 5,  6 или 7 часа. Спазва се осигурителният доход, но хората работят повече, коментира Христова.

Според нея в България не остават добре обучените кадри в туризма, защото заплащането е много ниско. Всеки, който знае един или два чужди езика, отива в съседни страни. Например заплатата на камериерка у нас е в порядъка 400 - 450 лева, докато минималната работна заплата в Гърция е 670 евро. Като цяло поне два пъти е по-ниско заплащането у нас спрямо съседките ни, допълни Христова. (БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: лятотуризъмпрогнози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като отменят визовият режим на Украинците, очаквайте още по-голям спад ! Няма нормален човек ,който да иска да почива на нашето море.....За сега морето ни се пълни с украинци и руснаци поради по-лесното и по-евтино издаване на българска виза. В момента в който влезем в Шенген, руснаците си отиват, украинците също....България ще разчите на седмична винетка, едно сране в ОМВ и резервоар бензин за преминаващите транзитно през нас. Също като румънците.
18
1
 
30
 
! Отговори
ицо преди 9 години
Нашето Черноморие все повече заприличва на ски-*** Банско и алчните *** дето си мислеха че са хванали господ за шлифера.....Сами си опропастяваме златната мина която имаме,нагли хотелиери,смотан и арогантен персонал,качеството на облужване е под всякаква критика иначе претенции до небето.Не 12%,а 52% им се очертават в най-скоро време,ама така е куцо и сакато дето се казва станаха туристически фактори.Хак им е!
17
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да си много закъсал или да си доста заблуден, за да отидеш на българското черноморие - да плуваш в мътната вода от преливащи пречиствателни станции (където ги има), да те гледа нацупен, нископлатен, обслужващ персонал, да се редиш на опашки за храна, да ставаш рано за да си запазиш свободен шезлонг и много много други подробности, а най-важната от тях:ДА СЕ ЧУВСТВАШ ИЗЛИШЕН!!!Ей така се чувствам аз на нашето черноморие! Дай парите и бягай, следващия.. оборот да става :)
16
1
 
7
 
! Отговори
ham hum преди 9 години
Mi izgubihte bulgarskata klientela .Tova ne e more , a bezkraen kupon i veselbi do zori .Koi normalen 4ovek bi oti6ul na takova mqsto -deto havliqta nemoje6 da si sloji6 ot hora , moreto kenef , zastroeno i pretupkano
15
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приходите ще падат още, защото нашите българи идея си нямат от това как се прави туризъм и добро обслужване. Моето семейство вече е клиент на гръцкия туризъм! :) Специални поздрави към шефа на на плажа Иракли. Господинчо, тук в Гърция шезлонгите и чадърите са безплатни и никой не идва да се кара, ако сложиш малък чадър за детето си :) Да, по-скъпо е, но е в пъти по-добре :) Един ден може да разбереш, че хората са склонни да дават повече пари стига да умееш как да им ги поискаш! :)
14
10
 
14
 
! Отговори
Съвет преди 9 години
Облекчете издаването на визи за руснаците или ги премахнете,Турция го направи
13
9
 
14
 
! Отговори
Съвет преди 9 години
Облекчете издаването на визи за руснаците или ги премахнете,Турция го направи
12
0
 
32
 
! Отговори
Български хотели 2 преди 9 години
"Ама много ви се моля" и казвам "Но нещо не е наред бихте ли проверили?". А тя пак се разбесня "За какъв се мислиш бе? Там ще спиш!" мислила ме за персонал от хотела. После обаче взе да се съмнява нещо и реши да провери в компютъра. И после се изчерви, позеленя, пожълтя, почна да се извинява...Честно казано ако така се държи една рецепционистка към служителите на хотела, това дали е норнално?И да се обърка гост на хотела със служител и това не е нормално.Но да се крещи така на служители...
11
0
 
26
 
! Отговори
Български хотели 1 преди 9 години
Бях веднъж в един български курорт с официална покана от курорта за едно мероприятие организирано от курорта. И спя в един хотел. Една вечер идва в стаята един младеж и вика "Ще спя тук" то други легла нямаше имаше един шезлонг само. Викам му "Да няма грешка?', а той "Не". И ок спа на шезлонга. Бил готвач и почвал работа в хотела. Не другият ден отивам на рецепцията и питам какво става, а оная като се разфуча "За къв се мислиш бе!!!". Все едно пиеса на абсурда. "Ама много ви се моля" и казвам,но
10
12
 
17
 
! Отговори
асд преди 9 години
защо бургазлии и варненци не протестират против бойковата хунта искаща санкции срещу Русия? имат си кметове от герб да са им честити и изобщо да не ми ревът че спадали туристите от русия. догодна на половина ако не се обединят срещу американската хунта превела България
9
5
 
36
 
! Отговори
келнер преди 9 години
Никога назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС няма да станат нормални работодатели. За другарите собственици на хотели и ресторанти най-добре е да им работиш безплатно , ако пък не искаш 400 лв. и безплатна храна от три геврека на ден. За тях обаче яхти, коли и фолкаджийки. Начина е пълен бойкот на мръсните им хотели и никаква работа, да си работят сами.
8
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето до това ни доведоха американските ни "съюзници". Ние ги подкрепяме, те ни подбиват икономиката.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Юг войни . от Изток войни ние сме обградени от войни .. Нещо като улица без изход.. Няма как в такава ситуация да върви нещо..
6
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата икономика е със спад 5-10 % .. Заради войната в Украйна.. Заради Фашистите и САЩ..
5
2
 
21
 
! Отговори
mursotiq преди 9 години
Drugata godina 112% spad...... to hem mursotiq, hem zastroeno, bez chist vuzdoh.. zarazi, bolesti i pari, hvurleni na vyatara
4
1
 
19
 
! Отговори
st преди 9 години
Боли ме.
3
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската рубла загуби всякаква стойност в последните 8 месеца, очаква ги и хиперинфлация до няколко години в следствие на експанзивната политика на мафиота олигарх Путин
2
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще се сетите вие, че качеството на работата зависи от заплащането на персонала.Работя на три смени за 300 евро.Я извикайте един немец да работи за същите пари на три смени.
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дългоочакваните фалити на хотели и събаряне на бетоните заради политиката на бананова република със секс туризъм.