Проверка разкри: Застреляли Алонсо, без да опитат да го упоят

Наказани за драмата с ягуара няма да има
Обновена: 13 авг 2014 07:59 | 13 авг 2014 07:11,
221
Проверка разкри: Застреляли Алонсо, без да опитат да го упоят
Снимка: архив Reuters

Ловешкият зоопарк не разполага с пушка с далечен обсег за упояване на животни, която е била необходима, за да се залови избягалия от клетката си ягуар Алонсо.

Това е показала проверката на Министерството на околната среда и екоинспекцията в Плевен, пише в. "Труд". Двете ведомства провериха зоопарка, след като Алонсо беше убит там на 3 август. Хищникът беше застрелян от ловец, защото щял да излезе извън градината.

Още по темата
"Ягуарът е отстрелян, без да е потърсено съдействие за неговото залавяне чрез упояване", показват още резултатите от проверката. Миналата седмица от екоинспекцията в Плевен обясниха, че проверяват периодично зоопарка, включително дали има упойващи вещества. При инспекциите такива имало, но явно не и подходящо оръжие.

Констатациите се разминават драстично с изявленията на участниците в акцията. В официално съобщение няколко дни след убийството на ягуара кметът на Ловеч Минчо Казанджиев заяви, че зоопаркът разполага с пушка с упойващи стрелички и ловците са били в готовност да я използват.

Те не стреляли с нея, защото хищникът така и не се появил на открито място. За такава пушка твърдеше и убиецът на Алонсо ловецът Денко Цанков и дори разказваше как дебнели с нея защитеното животно из храстите, защото не искали да го убиват.

Проверката на екоминистерството установила още, че хищникът е излязъл от клетката си, след като гледачът, който влязъл да я чисти, оставил две врати отворени. Не е била пусната вратата тип "гилотина", която разделя вътрешната и външната част на клетката. Външната врата на заграждението също била оставена да зее. Въпреки всички нередности наказани няма да има.

"В случая се касае за човешка грешка. За допускане на инциденти с човешки грешки Законът за биологичното разнообразие не предвижда санкции", обясниха от екоминистерството. Наказанието за пазача е, че ще бъде преместен от сектор "Хищници" в сектор "Птици". Неговото обяснение защо е оставил вратите отворени е, че сутринта му се случил инцидент и бил ядосан и разсеян.

От екоминистерството са препоръчали на управата на зоопарка да купи пушка за упояване с далечен обсег. Освен това ръководството на градината трябва да въведе нови правила в случай на бягство на животно. Те трябва да предвиждат и "действия със специалисти, които имат опит в улавяне на животни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: Ягуар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
18
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Стига с тези безсмислици кой живот е по ценния на животните или хората. Човекът е част от природата, а не е над нея. Всяко едно същество на тази планета има право да живее, а не същества нарекли се хора да определят кой има място под слънцето. Много ми се иска да дойдат по напреднали същества от други планети и да ни ловят и убиват, ей така за спорта или хоби просто, както ние правим, за да видим тогава какво ще кажат всички. Дали тогава ще го приемем за редно както сега се приема лова.
98
1
 
2
 
! Отговори
мунчо преди 9 години
ЛОШ МАТРИАЛ....
97
13
 
6
 
! Отговори
до 106 преди 9 години
"И да, живота на ягуара е по-ценен от този на човек но трябва да се научиш да виждаш по-далече от носа си за да го разбереш."И хиляда ягуара не струват колкото един човешки живот. Това, което твърдиш е страшно и извратено.
96
3
 
6
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
Вместо да искате сметка защо не е имало дори една елементарна пушка за изстрелване на упойка, вие се вкарвате в холивудски филми как ягуарът, през цялото време лежал до оградата, можел да нарани някой. И тогава си мислите кой щял да бъде виновен (природозащитниците според вас). Конкретни виновни има в момента, под носа ви, но не искате или не можете да ги видите. Още много ще ви лъжат. Чак се чудя дали не ви харесва.
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за една лекичка присъда на всички за лъжесвидетелстване, какво ще кажете? Защото щом тези хора лъжат за нещо не чак толкова сериозно, със сигурност ще излъжат органите и за нещо по-сериозно...
94
1
 
12
 
! Отговори
6797 преди 9 години
До king_for_a_dayАбсолютно си прав/а! Да не говорим, че подходящо оръжие с което да се приспи котето, можеше да бъде докарано за няколко часа от София или Румния, ако някой си беше направил труда да се свърже с подходящите хора. Колите на НСО са много добри в правенето на път на дебелите ни политици, но като става въпрос за простолюдието и природата, никакви ги няма.
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заслужавате си теглото, което ще затрие държавата ви !*** народ слаба държава !
92
3
 
13
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
Коментарите продължават... "Я си представете, че ви нападне подобен хищник". Аз мога да си представям, ама хайде да спрем да го правим и да гледаме фактите? А те са, че 1. е допусната огромна грешка, 2. не е имало елементарна подготовка за такива случаи, 3. опитаха се най-нагло да ни излъжат на всички нива - кмет, управа на зоопарка, ловци, "експерти". Вие продължавате да повтаряте думите им, с които ви замазват очите и да се зомбирате в хипотетични ситуации. Мъкааа...
91
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте да ревем и за динозаврите че са изчезнали :)) !
90
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имам въпрос - ако ягуара бе убил човек, каков щяхег да кажете всички приподозащитници - аз знам, щяхте да кажете б....и държавата, човек мре, нищо не правят. Ама сега сте се загрижили за животното. Ягуарът по принцип е убиец, щом не са можели да го хванат, значи е трябвало на всяка цена да го спрат дори ако трябва *** да хвърлят.
89
5
 
14
 
! Отговори
До 100 преди 9 години
За разлика от нас хората, ягуара е изчезващ вид. И е на изчезване заради такива подобия на хора, като теб. С темпото с което такива като теб унищожават животинските видове, след няколко поколения ще има още повече гладуващи, но това болната ти егоистична глава няма как да го разбере. И да, живота на ягуара е по-ценен от този на човек но трябва да се научиш да виждаш по-далече от носа си за да го разбереш.
88
3
 
5
 
! Отговори
вегетарианец. преди 9 години
Ловеца е на страната на хората.
87
3
 
5
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Ловеца е на страната на хората.Поздравление.
86
9
 
6
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
От пишещите по темата за ягуара установих че 70% от тях мразят хората и защитават зверовете. Като толкова обичате животните станете вегетарианци и не колете агънца,козлета,зайчета,прасенца, пиленца и други животинки. Извратеняци.За разлика от вас,ловеца защитава хората.
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наказани за драмата с ягуара няма да имаВ *** някога да е имало виновни и осъдени на държавно ниво? Поне излязоха наяве лъжите на тези ***.
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех кмете,кмете,за колко още неща си излъгал...така ли се погрижи за животното което осинови,явно ти писна да даваш пари за храна?
83
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие съвсем ли изперкахте?!?! Сума ти народ измира в тази държава от глад и мизерия а вие сте тръгнали да ревете за за животно ?? Малоумие цари по тези географски ширини ! Пожелавам на всички ревящи ,поне веднъж в живота си да се срещнат на живо в природата очи в очи с някой хищник (от по едрите) ,и тогава, ако останат живи да коментират,колко е бил безопасен АЛОНСО !
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурна съм, че рано или късно подобни постъпки ще бъдат наказвани....може би още се учим. Жалко за животното...Все пак фактът, че това предизвика обществен отзвук е надежда само по себе си.
81
5
 
4
 
! Отговори
Stefko 88 преди 9 години
Няма вина ловецът , а тоя който допусна да избяга животното. Защо не покажат пияницата дето не затвори клетката? Ако тоя си гледаше в ръцете нямаше да се налага да идва ловеца, просто е. Ловецът го е застрелял, защото се е наложило, такъв е бил моментът....после пътиша много. Ама защо ,ама как , ама не можеше ли?.... Можеше ако си гледаше работата тоя от зоопарка.
80
11
 
6
 
! Отговори
Ало, толкова преди 9 години
състрадателни коментари и реакции не бях чела за човек. Питам се , нормални ли сте. Става дума за животно. Това вие човещината-предназначена за животните... Това е фалшивата хуманност, която залива света. както и бездушието поради което не правите разлика между ягуар и човек. И за ваше сведение-никъде по света не са по-хуманни от вас. просто са по-богати.