Цацаров предлага поправка "Мизия" в Закона за бедствията

Обвинител №1 иска обезщетенията да се изчисляват по пазарна оценка
3 сеп 2014 18:52,
19
Цацаров предлага поправка "Мизия" в Закона за бедствията
Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска законодателни промени, които да променят начина на обезщетение при природни бедствия. Обвинител №1 съобщи, че когато парламентът се конституира, ще предложи обезщетението на имотите, пострадали при бедствие, да става по пазарна оценка.

Според сегашния текст в Закона за защита при бедствия обезщетението се дава по данъчна оценка, а според главния прокурор това е несправедливо.

Цацаров обяви намерението си в Мизия, където беше на посещение, за да се запознае с последиците от наводнението, което удави града миналия месец. Ниското обезщетение на пострадалите имоти в града е сред основните проблеми на хората.

В Мизия главният прокурор призова и да се освободят поне две трети от обемите на язовирите преди идващия дъждовен сезон. Според него всички язовири трябва да бъдат снабдени с изпускателни кранове.

Още по темата
„Ако всичките тези мерки бъдат взети навреме, то проблемите ще са свързани само с настаняване и изхранване на населението, но поне ще изчезне страхът”, обяви главният прокурор. Той съобщи също, че прокуратурата ще започне проверки на язовирите във Врачанска област.

В Мизия Цацаров припомни, че се води досъдебно производство заради наводнението в града. Той съобщи, че в хода на проверката са направени 39 огледа на язовири, а предстоят и още.

Главният прокурор обяви и че ще използва правомощията си, за да засили диалога и помощта за общината в този момент. Той припомни, че в момента в Мизия 120 жилища са негодни за обитаване, 300 души живеят без покрив, а 550 души трябва да се изхранват всеки ден.

Цацаров е провел и среща с председателя на БЧК Христо Григоров, който обещал, че кампанията по снабдяване с храни на населението ще продължи. Според главния прокурор на страната даренията, които се събират за Мизия, трябва да постъпват чрез БЧК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров ! *** *** !
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че е трагедия тяхното спор няма, ама когато са плащали годишен данък, на данъчна оценка 2 хил. лв. глас не им се чуваше.... сега искат на тях да им плащат ама по пазарна цена...
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я си подавай оставката и не ни занимавай повече със себе си. След Костинброд като те видя и ми се драйфа.
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви обезщетения гин прокурор?На какво основание?Ако дадат на ония, защо да не дадат и на мен?Може би искаш да кажеш: ЗАСТРАХОВКИНе ми дреме за пестиливковци дето пушат по 1-2 кутии цигари на ден но нямат 20-30 лв на година, за да си застраховт жилището.Айде ако обичаш да не ме къпиш така лековато!
5
1
 
25
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Тоя *** кога ще свърши нещо полезно? Още не е преброил бюлетините от Костинброд, изнася някакви смешни постановки по телевизията, не работи по делото на Станишев, вдигна некви смешни обвинения уж за убийство на Пеевски после тихомълком ги потули, разправяше че уж милиони били изнасяни от КТБ в чували. Изобщо цирка Цацаратура е пълен. Удрят нови и все по-високи висини по абсурд и безсмислие.
4
1
 
28
 
! Отговори
гениално преди 9 години
плащаш данъци на ниска оценка, а получаваш компенсация на значително по-висока пазарна оценка, единственото безплатно на този свят е сиренцето в капана за мишки
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова му вярвах на този Дебелосерко в началото. Сега виждам, че само може да пълни тоалетни добре и нищо по-вече!!!!!!!!!!!!!!!!
2
7
 
26
 
! Отговори
До Монархист преди 9 години
Държавата не е длъжна и това да прави. Да са си застраховали имотите, държавата не е благотворително дружество. А, ако вината е недоброто стопанисване на язовирите, то нека хората да си търсят правата по законов ред, не да чакат някой да им дава пари на калпак.
1
2
 
22
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Ква пазарна оценка ве Цаца, ти нормален ли си? Колко струва една къща в Мизия? 10-20к, примерно. Най-вероятно и по-евтино. Айде кажи ми ако ти падне къщата при наводнение, как ще я вдигнеш пак с 10-20к обещетения?