Няма разрешение за добив на газ в Добричко, увери Жекова

Сондажите и проучванията в района не са опасни, твърди експерт
Обновена: 3 сеп 2014 16:58 | 3 сеп 2014 16:57, Надежда Бочева
111
Няма разрешение за добив на газ в Добричко, увери Жекова
Снимка: Булфото, архив

Компанията „Парк Плейс Енерджи Корп“, която получи от екоминистерството одобрение на работна програма за търсене на природен газ в Добруджа, още не е заявила дали ще използва конвенционални или неконвенционални методи. Това стана ясно от брифинг в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на който служебният министър Светлана Жекова даде разяснения за издаденото разрешително.

Още по темата
Жекова обясни, че още през 2000 г. е започнало изпълнението на проект за търсене и проучване на конвенционален газ в региона. През 2008 г. се установява, че там има залежи от природен газ, а през 2010 г. МС взема решение да се възложи и да се сключи договор за бъдещо търсене и проучване. Този договор е сключен през април 2014 г. между „Парк Плейс Енерджи Корп“ и Министерството на икономиката.

Към момента разрешение за търсене и проучване няма, категорична бе Жекова. За да се стигне до него, има процедура, която е относително дълга. Един от нейните етапи включва съгласуване с МОСВ на работен план. За да одобри работния план, екоминистерството е поставило определени  условия, при които работата да продължи. По думите на министъра това са ограничителни условия и рамки.

„Всяко следващо действие на компанията ще бъде подлагано на оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост“, обеща тя и заяви, че в работния план за 2014 г. не се предвиждат нови сондажи.

От думите й стана ясно, че засега компанията не е заявила конкретни методи и технологии за добив, а това предстои да се уточнява. Ако има проект за сондаж, той ще бъде подложен на ОВОС.

"На етап работна програма не се говори за методи", каза Жекова в отговор на вопрос дали ще се използват конвенционални или неконвенционални методи.

„Тук не се говори за въглищен газ“, допълни тя.

„Проектът е за търсене и проучване на природен газ, изобщо не става въпрос за неконвенционални методи. Ако след това бъдем уведомени за нещо по-различно, ще трябва да реагираме“, каза министърът.

Тя декларира, че няма да бъде използвана технология, която да е рискова за водите на Добруджа, и припомни мораториума от 2012 г., с който фракингът бе забранен.

„Когато стигнем дотам, да оценяваме конкретната технология, всеки уважаващ себе си инвеститор ще е запознат с българското законодателство“, смята министърът.

На въпрос кога ще бъде уточнена технологията тя отговори: „Не сме на този етап“.

Експерт от министерството разясни, че по програмата на компанията на четвъртата или петата година от проучването ще се извършат сондажните дейности.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум също коментира проекта. Той заяви, че при конкретния проект не става въпрос за добив на въглищен газ.

„Проучванията са само за природен газ и нефт с конвенционални методи“, каза той.

Той отбеляза, че в района са направени над 1000 сондажа и ако се спазват добрите практики, няма риск от замърсяване на водите на Добруджа.

По-рано днес от БСП се противопоставиха на даденото одобрение на фирмата, което според Чавдар Георгиев, бивш заместник.-министър на околната среда и настоящ водач на листата на левицата в Хасково, е немотивирано и противозаконно и освен това поставя под риск природата в района.

"Става дума или за недоразумение, или за незнание, или за преследване на определени икономически интереси от страна на един от партньорите в това споразумение, а третото е най-вероятно, защото се кандидатства за една голяма площ, която е добре проучена и се плаща ниска цена“, обвини пък социалистът Георги Божинов, водач на листата във Враца.

Той смята, че има опасност фирмата да започне да проучва и добива шистов газ, ако в сила влезе споразумение за търговско сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, с което всички рестрикции в българското законодателство за добив на шистов газ ще паднат.

Още икономически новини четете в  Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: добричЖекованефтгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
OTNOVO PRODAGNICITE OT GERB ZAPOCVAT DA IZDAVAT RAZRESHITELNI ZA DOBIV NA,NEFT IGAS,BEZ DASE INTERESUVAT OT ZAMARSIAVANETO NA OKOLNATA SREDA.TRIABVA DA BADAT SPRIANI SAS VSICKI SREDSTVA.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи, само да се заговори за това, трябва ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ да се стовари пред парламента и да настане този път здраво ДРАНЙЕ! Да хвърчат през прозорците.... Само това е оправията!
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко е платено на този експерт за да казва , че не са опасни. Аз пък каЗвам че са опасни, и не ги искам в моята Родина и земя! Тази земя е НА НАРОДА, не на шепа продажници!
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли не вярвам на този продажен соросоиден ***. Тези майките си продават на щатите за жълти стотинки.
73
0
 
4
 
! Отговори
дм преди 9 години
До Анонимен86-О, неразумний юроде!, кога ще проумеете че ПРИРОДАТА е над всичко !! България има най-голямото богатство-чиста вода, и вие искате да я унищожите!
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо въобще се правят сондажи в житницата на България, това да не им е на американците техните огромни пустини , където имат сонди?-------сондажите се правят в житницата за да не се купува руския скъп газ. сега стана ли ясно ?
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Относно номер и дата на решението-тази информация намерих в нета.Затова се обяснява явно точно тази министърка.anonybulgaria.wordpress/2014/08/31/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0/
70
0
 
2
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
82 a chuval li si za endogenni pojari koito stavat tochno v takiva nahodishta??? Porazrovi se v neta otkadeto si poluchavash infoto I procheti...pak da vidim posle dali nqma da ima zamarsqvane na pochvata I podpochvenite vodi I eko katastrofa. Profani tuk kolkoto shtesh!
69
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 64 - Има газ, и то предостатъчно, доказано е при същите тези сондажи от които са вадени ядки от въглищата. Въгликата съдържат метан (природен газ) в адсорбирано състояние, също като при мините за въглища. И също като там, когато се понижи налягането, следва десорбция (отделя се от въглищата в свободно състояние). Това е технологията на добив - сондаж, изпомпване на водата за понижаване на налягането, газът почва да тече. Никакви шисти, фракинг и нефт няма, възможно най-чистата технология.
68
0
 
14
 
! Отговори
тя преди 9 години
Целият народ трябва да се надигне срещу престъпленията , които ни се готвят!Пак някои дупедавци за шепа грошове са съгласни да затрият народа си.
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
копайте ,дълбайтеаз съм за тревичка не оставяйте ,гадове мръсни
66
0
 
9
 
! Отговори
тя преди 9 години
Защо въобще се правят сондажи в житницата на България, това да не им е на американците техните огромни пустини , където имат сонди?
65
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще дойде ден в който на земята ще иа планини от злато но вода за пиене няма да им
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хиените за печлба ще отрвят извора за живот в Добрджа.
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БАЙ ШИСТАКИПапур! Тук не става за източни и западни фенове бе, едноклетъчно такова. Става въпрос за ЗЕМЯ! Земя, която ако я направят на швейцарско сирене, единствените печеливши ще са шепа престъпници, останалите ще пият направо гориво и като минат покрай магнит, направо ще се лепят по него, от тежките метали в тях
62
1
 
14
 
! Отговори
Гробарите от Герб ще преди 9 години
Помним, че гробарите от Герб бяха сключили договор с Шеврон за шистов газ и бяха взели милиони и само масовите протести спряха отравянето на почвата и водата на Добруджа с над 600 отровни и ракообразуващи химикала и предизвикване на земетресения при фракинга- разбиването на земните пластове. Сега компанията Парк Плейс Енерджи Корп още не е заявила дали ще използва конвенционални или неконвенционални методи, което означава, че е почти сигурно, че ще използва опасните неконвенционални методи.
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако надупчите земята ни и замърсите подпочвените води, рязко ще се повиши употребата на алкохол, защото водоснабдяването с питейна вода на почти цяла Добруджа е на от подпочвени води, не напразно водата тук е най скъпа в цялата държава. Що не вземе една ебола да изчисти де що политик има в България? Без значение дали е червен, син, зелен или тиквеста китка?
60
0
 
19
 
! Отговори
ирония преди 9 години
хеи незнаете ли че пиенето на вода с циавид е много полезна за по краткото ви съществуване е и много успешна сделка за разрешилите сандажите
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опа, комуняците подписали договора още април а сега ни правят на ***.пак ли боко е виновен бе.я четете по внимателно.
58
0
 
0
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Do 123...Gospojo...izvinqvam se za greshkata!