Няма разрешение за добив на газ в Добричко, увери Жекова

Сондажите и проучванията в района не са опасни, твърди експерт
Обновена: 3 сеп 2014 16:58 | 3 сеп 2014 16:57, Надежда Бочева
111
Няма разрешение за добив на газ в Добричко, увери Жекова
Снимка: Булфото, архив

Компанията „Парк Плейс Енерджи Корп“, която получи от екоминистерството одобрение на работна програма за търсене на природен газ в Добруджа, още не е заявила дали ще използва конвенционални или неконвенционални методи. Това стана ясно от брифинг в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на който служебният министър Светлана Жекова даде разяснения за издаденото разрешително.

Още по темата
Жекова обясни, че още през 2000 г. е започнало изпълнението на проект за търсене и проучване на конвенционален газ в региона. През 2008 г. се установява, че там има залежи от природен газ, а през 2010 г. МС взема решение да се възложи и да се сключи договор за бъдещо търсене и проучване. Този договор е сключен през април 2014 г. между „Парк Плейс Енерджи Корп“ и Министерството на икономиката.

Към момента разрешение за търсене и проучване няма, категорична бе Жекова. За да се стигне до него, има процедура, която е относително дълга. Един от нейните етапи включва съгласуване с МОСВ на работен план. За да одобри работния план, екоминистерството е поставило определени  условия, при които работата да продължи. По думите на министъра това са ограничителни условия и рамки.

„Всяко следващо действие на компанията ще бъде подлагано на оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост“, обеща тя и заяви, че в работния план за 2014 г. не се предвиждат нови сондажи.

От думите й стана ясно, че засега компанията не е заявила конкретни методи и технологии за добив, а това предстои да се уточнява. Ако има проект за сондаж, той ще бъде подложен на ОВОС.

"На етап работна програма не се говори за методи", каза Жекова в отговор на вопрос дали ще се използват конвенционални или неконвенционални методи.

„Тук не се говори за въглищен газ“, допълни тя.

„Проектът е за търсене и проучване на природен газ, изобщо не става въпрос за неконвенционални методи. Ако след това бъдем уведомени за нещо по-различно, ще трябва да реагираме“, каза министърът.

Тя декларира, че няма да бъде използвана технология, която да е рискова за водите на Добруджа, и припомни мораториума от 2012 г., с който фракингът бе забранен.

„Когато стигнем дотам, да оценяваме конкретната технология, всеки уважаващ себе си инвеститор ще е запознат с българското законодателство“, смята министърът.

На въпрос кога ще бъде уточнена технологията тя отговори: „Не сме на този етап“.

Експерт от министерството разясни, че по програмата на компанията на четвъртата или петата година от проучването ще се извършат сондажните дейности.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум също коментира проекта. Той заяви, че при конкретния проект не става въпрос за добив на въглищен газ.

„Проучванията са само за природен газ и нефт с конвенционални методи“, каза той.

Той отбеляза, че в района са направени над 1000 сондажа и ако се спазват добрите практики, няма риск от замърсяване на водите на Добруджа.

По-рано днес от БСП се противопоставиха на даденото одобрение на фирмата, което според Чавдар Георгиев, бивш заместник.-министър на околната среда и настоящ водач на листата на левицата в Хасково, е немотивирано и противозаконно и освен това поставя под риск природата в района.

"Става дума или за недоразумение, или за незнание, или за преследване на определени икономически интереси от страна на един от партньорите в това споразумение, а третото е най-вероятно, защото се кандидатства за една голяма площ, която е добре проучена и се плаща ниска цена“, обвини пък социалистът Георги Божинов, водач на листата във Враца.

Той смята, че има опасност фирмата да започне да проучва и добива шистов газ, ако в сила влезе споразумение за търговско сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, с което всички рестрикции в българското законодателство за добив на шистов газ ще паднат.

Още икономически новини четете в  Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: добричЖекованефтгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо Шеврон се пробваха да унищожат Добруджа, а сега и Парк Плейс. Защо се позволяват нови и нови опити? Абе не ме интересува какви са ви комисионите, спрете се бе ***!
16
3
 
32
 
! Отговори
тома неверни преди 9 години
От къде на къде,правителство,70% от което,е в конфликт на интереси,назначено с единствената задача-ДА ПРОВЕДЕ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ,РЕШАВА СЪДБИНИТЕ НА ПОКОЛЕНИЯ НАПРЕД?????А добруджа,е житницата на България,така,че софийските тарикати,да не мислят,че ще останат незасегнати
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като запалят и изтровят житницата ли ще разберем какви методи ще използват?
14
1
 
17
 
! Отговори
до Рали 1 преди 9 години
А кой през 2010 дава разрешение "да се възложи и да се сключи договор за бъдещо търсене и проучване"?
13
0
 
20
 
! Отговори
Не сме аборигени преди 9 години
Работната програма явна, методите - после ще ги уточним... Като в Централия, Пенсилвания ли?
12
2
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"1 Април 2014 се дава окончателно разрешение на фирма Парк Плейс Енерджи Корп. за търсене и проучване на нефт и газ.ЗАЩО МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА-ДР.СТОЙНЕВ НЕ Е СПАЗИЛ ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА ЧЛ.56 ал.1 и ал.3,когато е разглеждал процедурата по предоставяне на Разрешение за търсене и проучване на Парк плейс енерджи,след като има ЗАБРАНА!Едно от местата където е била приложена технологията е градчето Централия в Пенсилвания,Америка.Там повече от 50 години горят въглищни пластове."!!!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
закривай държавата
10
23
 
4
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Всички градове където кметовете са от ГЕРБ се развиват. Вижте София , метро, спортни зали, естакади, мостове, паркове, училища, детски градини и т.н. все добри решения за хората. А сега вижте северозападналия район, Видин, Лом, Монтана, Мизия и т.н. само мизерия и глад. Хората реват и си гласуват за БСП-то. Тогава ще продължавате да гладувате и мизерувате. Айде чао и да не забравите да гласувате за нашите, че ще повишат пенсиите не с 4.50 лв., а с 4.80 лв.
9
22
 
8
 
! Отговори
8 преди 9 години
Значи пак ще пълним гушката на Путин - да си има за войничи.
8
1
 
35
 
! Отговори
Румби преди 9 години
То и радиацията в началото на 20 век са я смятали за безвредна... Аман от лобистки *** в тази скапана държава. Една земя имаме - и на нея ще и ... мамата. Като няма хора, няма ли Господ поне бе!И изобщо - знаете ли какво е за добруджанеца земята? Като дете свидна, а вие ще я съсипете.Нито срам, нито страх, нито грях имате!
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да не се съглася с 1. А за добива не берете грижа - Тиквун преди две години каза че напук ще подпише.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА !!!
5
1
 
20
 
! Отговори
Катя преди 9 години
Нека сега да видим каква позиция ще заемат така наречени еколози, зелени и пембени активистчета. Или ще се спотаят като бълхи в ***, че току виж им дръпнали субсидийките.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да сте посмели да дупчите Добруджа, никакви закони няма ви спасят задниците от боя който ви чака. Ама няма да ядете бой само вие, ами и компанията ще бъде изритана със шутове от България.
3
0
 
38
 
! Отговори
Tina преди 9 години
С едно изречение: "Дрън-дрън...бла-бла...ала-бала..."Щели да контролират компанията.Какъв контрол, когато вие не можете да контролирате собствените си алчни гъ.зове?!...Кракът им да не е стъпал в Добруджа, защото лично вие от служебния кабинет и новия МС, публично ще изпиете по 1 литър от сондажната смес/подпочвените води, за да докажете "контрола" си...
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На малки хапки, ще изпапаме лека-полека купата с отрова.
1
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не била обявила методи, но получила разрешение - национални предатели.