Няма разрешение за добив на газ в Добричко, увери Жекова

Сондажите и проучванията в района не са опасни, твърди експерт
Обновена: 3 сеп 2014 16:58 | 3 сеп 2014 16:57, Надежда Бочева
111
Няма разрешение за добив на газ в Добричко, увери Жекова
Снимка: Булфото, архив

Компанията „Парк Плейс Енерджи Корп“, която получи от екоминистерството одобрение на работна програма за търсене на природен газ в Добруджа, още не е заявила дали ще използва конвенционални или неконвенционални методи. Това стана ясно от брифинг в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на който служебният министър Светлана Жекова даде разяснения за издаденото разрешително.

Още по темата
Жекова обясни, че още през 2000 г. е започнало изпълнението на проект за търсене и проучване на конвенционален газ в региона. През 2008 г. се установява, че там има залежи от природен газ, а през 2010 г. МС взема решение да се възложи и да се сключи договор за бъдещо търсене и проучване. Този договор е сключен през април 2014 г. между „Парк Плейс Енерджи Корп“ и Министерството на икономиката.

Към момента разрешение за търсене и проучване няма, категорична бе Жекова. За да се стигне до него, има процедура, която е относително дълга. Един от нейните етапи включва съгласуване с МОСВ на работен план. За да одобри работния план, екоминистерството е поставило определени  условия, при които работата да продължи. По думите на министъра това са ограничителни условия и рамки.

„Всяко следващо действие на компанията ще бъде подлагано на оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост“, обеща тя и заяви, че в работния план за 2014 г. не се предвиждат нови сондажи.

От думите й стана ясно, че засега компанията не е заявила конкретни методи и технологии за добив, а това предстои да се уточнява. Ако има проект за сондаж, той ще бъде подложен на ОВОС.

"На етап работна програма не се говори за методи", каза Жекова в отговор на вопрос дали ще се използват конвенционални или неконвенционални методи.

„Тук не се говори за въглищен газ“, допълни тя.

„Проектът е за търсене и проучване на природен газ, изобщо не става въпрос за неконвенционални методи. Ако след това бъдем уведомени за нещо по-различно, ще трябва да реагираме“, каза министърът.

Тя декларира, че няма да бъде използвана технология, която да е рискова за водите на Добруджа, и припомни мораториума от 2012 г., с който фракингът бе забранен.

„Когато стигнем дотам, да оценяваме конкретната технология, всеки уважаващ себе си инвеститор ще е запознат с българското законодателство“, смята министърът.

На въпрос кога ще бъде уточнена технологията тя отговори: „Не сме на този етап“.

Експерт от министерството разясни, че по програмата на компанията на четвъртата или петата година от проучването ще се извършат сондажните дейности.

Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум също коментира проекта. Той заяви, че при конкретния проект не става въпрос за добив на въглищен газ.

„Проучванията са само за природен газ и нефт с конвенционални методи“, каза той.

Той отбеляза, че в района са направени над 1000 сондажа и ако се спазват добрите практики, няма риск от замърсяване на водите на Добруджа.

По-рано днес от БСП се противопоставиха на даденото одобрение на фирмата, което според Чавдар Георгиев, бивш заместник.-министър на околната среда и настоящ водач на листата на левицата в Хасково, е немотивирано и противозаконно и освен това поставя под риск природата в района.

"Става дума или за недоразумение, или за незнание, или за преследване на определени икономически интереси от страна на един от партньорите в това споразумение, а третото е най-вероятно, защото се кандидатства за една голяма площ, която е добре проучена и се плаща ниска цена“, обвини пък социалистът Георги Божинов, водач на листата във Враца.

Той смята, че има опасност фирмата да започне да проучва и добива шистов газ, ако в сила влезе споразумение за търговско сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, с което всички рестрикции в българското законодателство за добив на шистов газ ще паднат.

Още икономически новини четете в  Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още по темата: добричЖекованефтгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Napred narode,izrinete gi zaedno s bazite im,daite im po nqkolko pampersa za izpat I da se mahat!!!
36
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Одобряват програма за работа, а не знаят каква точно ще правят. Каква е тази програма ? Тия ни смятат за ***!
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама те въглищата сами се запалиха и не могат да се изгасят!
34
18
 
4
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Всички градове където кметовете са от ГЕРБ се развиват. Вижте София , метро, спортни зали, естакади, мостове, паркове, училища, детски градини и т.н. все добри решения за хората. А сега вижте северозападналия район, Видин, Лом, Монтана, Мизия и т.н. само мизерия и глад. Хората реват и си гласуват за БСП-то. Тогава ще продължавате да гладувате и мизерувате. Айде чао и да не забравите да гласувате за нашите, че ще повишат пенсиите не с 4.50 лв., а с 4.80 лв.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той отбеляза, че в района са направени над 1000 сондажа и ако се спазват добрите практики, няма риск от замърсяване на водите на Добруджа. -- реалната практика показва, че "добрите практики" редовно се нарушават...
32
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те златото крадат, Добруджа искат да съсипят, унищожават ни държавата, а ние си стоим и си гледаме все едно че нищо! Разберете, че всичко зависи от нас, робството свърши. И тези в парламента работят за нас, ние им плащаме заплатите. Но докато не проумеем, че решенията ги взимаме ние и не изметем продажниците всичко, което се прави ще е в наш ущърб. Вижте какво направиха французите, когато искаха да им вдигнат пенсионната възраст, гърците се оправиха и ние можем, но от нас зависи - Всичко.
31
3
 
6
 
! Отговори
Геолог преди 9 години
Защо Божинов и Георгиев не се скрият. Никога БСПарите не са разбирали от нефт и газ. Винаги ДПСарите са ги управлявали и им казваха какво да правят и кога.Този Чавдар Георгиев особено е пълна нула. А Божинов ги плещи едни. Ако иска Химко-Враца да заработи, то някой трябва да даде газ!
30
0
 
22
 
! Отговори
Христо Ботев преди 9 години
Революция незабавна, отчаяна, всенародна!
29
1
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До АЗМожем, но това вече го написах : "Проектът на обща стойност от над 3 млн. евро е съфинансиран от ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ."Защо България,защо нямаме нито един държавник,който наистина да го заболи за страната,Родината,държавата?Само продажници и ламтящи за ПАРИ !
28
0
 
21
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"С РЕШЕНИЕ 718 ОТ 4.10.2010 Г. МС-Парк Плейс Енерджи Корпполучава разрешение за търсене и проучване на суров петрол и газ в Блок 1-11 Вранино,обл.Добрич. Още през февр.2010 г.,те подават своите документи за проучване на въпросния блок.Според наши геолози на всеки тон въглища в Добруджанския басейн могат да бъдат извлечени 20-25 куб.метра син газ.след големите протести срещу добива на шистов газ, обичайните заподозрени отново се завръщат.Този път за добив на въглищен газ!"
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
парк плейс енерджи от 3 години публикуват на уеб-сайта си, че проучват за газ в добруджа; 'разрешението' не е от вчера или днес, парите са дадени отдавна и въобще да не ми се правят на ударени министрите. освен това, най-брутално са заобиколени европейските изисквания за оценка на околната среда, у нас такива не се правят! само ще добавя, че разлика от стотиците маймуни, наричащи се 'енергийни експерти', съм завършил петролно право и мениджмънт на запад и преподавах, познавам България чудесно!
26
4
 
4
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
В България не трябва да се добива нито природен газ, нито нефт. Нека руснаците да си замърсяват природата. За някой е добре да купуваме скъп газ и нефт, защото комисионите са високи.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 24Не можем понеже нямаме нито хората нитов оборудването.
24
2
 
13
 
! Отговори
iaua преди 9 години
Оставка и да се занимава с френския. МОСВ-министърката лъже като стара ***.ООООООООООставка И БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИ !
23
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия *** от "зелените" са против България да добива собствени рисурси но не бяха против за руската атомна централа нали! Големи еколозци ***
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
накрая ми се струва ще хвръкнат коктейлите *** върху някои глави и ще се спре с това безобразие.
21
3
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"През април т.г. правителството на Пл.Орешарски е сключило с американската компанияПарк Плейс Енерджи Корпдоговор за експериментални сондажии проучвания за наличие на въглищен газ край Каварна,чийто добив се осъществява чрез подпалване под земята или хидрофракинг технология иноси в пъти по-сериозни заплахи за околната среда от добива на шистов газ,предупреди екологът С.Недялкова в БТВ.Проектът на обща стойност от над 3 млн. е.е съфинансиран от ЕК."Координатор на проекта е Овергаз!
20
1
 
18
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
А НЕ МОЖЕ ЛИ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЗА РАЗНООБРАЗИЕ ДА СИ НАПРАВИМ ПРОУЧВАНИЯТА И ДА ПОЧНЕМ ДА СИ ДОБИВАМЕ ГАЗ А НЕ РАЗНИ МАЗНИ КОНЦЕСИОНЕРИ..ВСИЧКО ПРОДАДОХТЕ..МЕДТА, ЗЛАТОТО..ДЕ ЩО ИМА НЕЩО ВСИЧКО НА КОНЦЕСИЯ Ч НА РУСНАЦИ Я НА АМЕРИКАНЦИ..Я НА ЕВРЕЙ..Я НА АВСТРИЙЦИ АНГЛИЧАНИ И ТЕМ ПОДОБНИ *** ДЕТО НИТО ДАНЪЦИ ПЛАЩАТ А КОНЦЕСИЯТА ИМ Е ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ..КАК НЕ ВИ Е СРАМ *** КОРУМПИРАНИ..
19
0
 
6
 
! Отговори
nqkoi преди 9 години
Hora,istinski BALGARI,obedinete se I ozritaite tazi *** ot Balgaria!!! Tapite amerikanci I bez hlqb iskat da ni ostavqt I vodite da ni zamarsqt!!! Tova e fakt I vseki koito go razbira trqbva ako trqbva sas sila da se protivopostavi!!! Az licbno shte bada edin ot tezi sashto ako se napravi organizaciq.RUSIA I AMERIKA VAN OT RAISKOTO NI KATCHE(DA NE ZABRAVQ I ARABITE SASHTO)!!!
18
1
 
11
 
! Отговори
до №18 преди 9 години
На хамериканците,им е ефтино пич,щото завзеха Иракските сондажи,а и не само.А природата си,те пазят