МОСВ с още условия за проучванията за нефт в блок "Вранино"

Забраниха неконвенционалните методи при търсенето
9 сеп 2014 14:05, Надежда Бочева
6
МОСВ с още условия за проучванията за нефт в блок "Вранино"
Снимка: Булфото, архив

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е поставило допълнителни условия на компанията „Парк Плейс Енерджи Корп“, която получи одобрение на работна програма за търсене на природен газ в Добруджа.

Още по темата
От БСП изразиха опасения, че е възможно да се използват неконвенционални методи за добив, въпреки че сега това е забранено от българското законодателство и да бъде замърсена околната среда.

В отговор екоминистърът Светлана Жекова съобщи, че към момента не е издавано разрешение за търсене и проучване на нефт и газ, а е одобрена работна програма на дружеството.

Сега министерството е поставило допълнителни условия на инвеститора, според които категорично се изключва възможността за използване на неконвенционални методи (фракинг и др.) за търсене на нефт и газ.

Освен това компанията трябва да предостави информация за общия ефект от отделните дейности в тяхната съвкупност, по отношение на територията на Блок „1-11 Вранино”, подземните водоносни пластове и защитените зони.

От екоминистерството припомнят, че договорът за търсене и проучване е подписан между министъра на икономиката и енергетиката и „Парк Плейс Енержи Корп“ през април 2014 г.

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГазокопачаПърво намираме се в България, тук при даването на съответната сума проверяващите ще гледат настрани докато се изсипват химикалите. Второ трудно някой ще ме убеди, че в държавните структури има хора които да наложат контрол но да са запознати с това как се добива газът и какви технически параметри да се спазват. Малка страна сме нямаме много ресурси а тези които имаме ги експлоатират чужди компании от което хората хващат само ..... Япония внася ресурси ама не са като нас нали?
5
3
 
3
 
! Отговори
Газокопача преди 9 години
Стига сме се правили на еколози ,нямаме много варианти ,или добиваме газ от наши източници ,естествено при използването на технологии които до минимум да замърсяват околната среда или правим поклони на руснаците ,или турците,или гърците или на всеки който си подава ТРЪБАТА за да ни снабдява с газ Разберете ,че няма как да бъдем независими и да развиваме успешна и устойчива икономика ,без собс. енергийни източници
4
2
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Благодарение на активно протестиращите хора, а не на разни зелени партийки , влстта даде заден ход !
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се замърси водата в този район какво ще пият хората, лимонада ли? Хайде да кажем хората могат да си намерят някаква а животните какво ще пият и от къде. Дали някой осъзнава реалната опасност това парче земя която храни доста хора да се превърне в пустош? Или тези от МОСВ си мислят, че те като плащат вода над лев в района не я плащат по над 2.40 и то защото се вади с помпи а пречиствателни станции по-скоро няма. Пазете си природата защото май само тя ни остана!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Водата извличана по време на обработката на каменовъглен газ често се споменава като "производствена вода". Тази вода е обикновено солена и може да съдържа токсични и радиоактивни съединения и тежки метали. След като водата е била извлечена от въглищния пласт тя се съхранява в резервоари или езера в обекта преди да се влее в камиони или пречиствателни съоръжения. The CSIRO казва: "Произведено качеството на водата е силно променливо като цяло водата не е годена за човешка консумация. А при нас?
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви допълнителни условия очаквате?Въглищата в района се намират под водоносният слой. Как ще изливат химикали и ще "палят" въглища за да извадят газ и това няма да замърси водата? Къде мислите, че отиват тези химикали?Каква температура се развива от химичните реакции? Какво ще е въздействието върху хората, стопанската им дейност и живота им? Ако не се получат резултатите как се "гаси" неконтролируем процес? Това са само малка част от въпросите които трябва да се зададат преди ОП грешка сори.